Arhitekta

Ivana Banović Đorđević d.i.a.

Arhitekta

Zaposlena u firmi VEMEX PROJEKT Beograd, koja se bavi projektovanjem, arhitektonskim dizajnom, konsaltingom, inžinjeringom, prostornim planiranjem i istraživanjem.www.vemexproject.com  

Hoteli i estetika: Probuditi čula, podstaći emocije…

Čovekova potreba za lepim datira još iz praistorije, kada je počeo da ukrašava svoje oruđe i oružje. Od tog trenutka on se značajno odvaja od ostalih bića i počinje da se razvija, izražavajući se kroz umetnosti i poimanje estetike. Kriterijumi lepote menjali su se mnogo puta kroz istoriju, a o tome najbolje svedoče upravo umetnost i dizajn. Osim što je... Opširnije »

Hotelski dizajn: Rasveta u hotelima

Svetlo je ono sto oblike čini vidljivim, od postanka sveta svetlo se povezuje sa misticizmom, dobrotom, znanjem. Simbolično, ali i realno, uz pomoć svetla razaznajemo svet oko nas. U doba prvog čoveka jedino svetlo dolazilo je od sunca i nebeskih tela, kasnije i od vatre. Danas imamo na raspolaganju nebrojeno mnogo različitih tipova svetlosnih izvora, ali svetlo i rasveta i dalje igraju... Opširnije »

Novi tip savremenih hotela: „Rasuti hoteli“

Ako analiziramo tipologiju hotela, otkrićemo da su tipovi hotela isti gotovo čitav vek. Pitanje je: da li je u eri postmodernog turizma, klijentima potrebno ponuditi nešto više i drugačije u prostornom i organizacionom smislu? Da li u vreme kada je putovanje postalo deo „life-style”-a, postoji potreba korisnika da osete autentičnost mesta u kome borave i njegovu... Opširnije »

Hoteli i biblioteke: Saloni za čitanje, zaboravljeni simbol prestiža

Savremeni hoteli, bez obzira na kategorizaciju, teško se mogu zamisliti bez brzog interneta, satelitske televizije i modernih TV uređaja koji su na raspolaganju gostima. Ukoliko je hotel više kategorizacije, obavezno je da u svojoj ponudi ima luksuzni spa centar, bazen, fitness salu i teretanu, kao i kongresne dvorane. Nekada, najluksuznije opremljen prostor u hotelu nije bio... Opširnije »

Hotelski dizajn: Eko-rezorti - U sadejstvu s prirodom

Prepoznavanje problema rastućeg zagađenja ali i preopterećenosti naše lepe planete, dovodi do težnje da se u sve segmente života, obrazovanja i rada uvrste principi održivog razvoja. Hoteli sagrađeni od prirodnih materijala, snabdeveni energijom koja se dobija iz obnovljivih izvora i hoteli koji poseduju sopstvene sisteme prečišćavanja otpadnih voda, svakako su prava... Opširnije »

Gradski hoteli - Centar dešavanja, simbol prestiža

U toku prošlog veka gradski hoteli postaju boravišta umetnika ili boema koji su u njima živeli, ali i radili. Tako restorani i foajei ovih zdanja postaju i mesta stalnog okupljanja, ali i centri dešavanja. Danas, odsedanje u gradskim hotelima postaje stvar društvenog etiketiranja i pokazivanje ličnog i socijalnog statusa. U daljoj prošlosti, pa sve do... Opširnije »

Spoljni izgled hotela: Remek-dela ili simboli neukusa i kiča?!

Svaki hotelski objekat, predstavlja estetski neraskidivu celinu u očima gosta, kako enterijerski, tako i spolja, kao i kada su u pitanju usluge i udobnosti. Koliko god se trudili da se preko medija i interneta hotel predstavi kroz sve svoje sadržaje i koliko god enterijer hotela bio značajan, većina ljudi će hotel doživeti samo kao “zgradu”, odnosno spolja, bez da ikada budu... Opširnije »

Sjaj hotelskih apartmana

U skladu sa potrebom da se ugodi i najzahtevnijoj kategoriji gostiju, hotelijeri sa dizajnerima osmišljavaju i izvode najluksuznije jedinice u smeštajnom delu hotela – hotelske apartmane. Pored drugih zahtevnih delova hotela, kao što je hotelski lobi, restorani ili spa centri, apartmani su veoma delikatni i posebni i njih uvek vezujemo za specijalnog gosta, važnu... Opširnije »

Kongresni sadržaji – motor razvoja destinacije

Za arhitekte i dizajnere uvek je poseban izazov osmisliti, dizajnirati, opremiti ili rekonstruisati kongresne prostore. Još veći izazov pred struku urbanista i arhitekata se postavlja kada gradske vlasti, ili privatni sektor, prepoznaju mogućnost da izgrade i ponude infrastrukturu, tj. prostor za potrebe kongresa, sajmova, seminara. Brojni su svetski primeri građevinskih... Opširnije »

Hotelski bazeni - Na uzvišici iznad mora ili na vrhu nebodera...

Savremeni hoteli se danas ne mogu zamisliti bez bazena. Nekada je bazen bio mesto za plivanje, ali je danas stvar prestiža imati što lepše osmišljen i dizajniran prostor sa bazenom, koji osim svoje osnovne funkcije, postaje i mesto za opuštanje. Voda sama po sebi nosi simboliku - potpuno mirna voda asocira na relaksaciju, mir i opuštanje. Ubacivanjem... Opširnije »

Dobar dizajn je imperativ!

Bilo da se radi o luksuznom hotelu iz velikog hotelskog lanca ili o budžet hotelu, gost će očekivati da dizajn enterijera bude dobar i udoban. To se svakako mora postići nevezano za materijale koji se koriste u uređenju, jer to, uz uslugu, utiče na prodaju. U gradskim hotelima sa tri i četiri zvezdice, menadžeri idu na to da nameštaj i oprema budu što jeftiniji, kako bi... Opširnije »

Po lobiju se hotel poznaje

Lobi je ono što prvo vidimo kada uđemo u hotel, a prvi utisak ostavlja se samo jednom. Ovaj prostor nam sugeriše šta možemo očekivati. Možemo pretpostaviti kakve su sobe, restoran, ali, pre svega, kakvu uslugu možemo očekivati. Uređenje lobija i ulaznog dela hotela jasno treba da govori o tipu, kategoriji i nivou hotela. Uređenju lobija mora se posvetiti posebna... Opširnije »

Rasveta u hotelima - Magija koja oživaljava i oplemenjuje

Dobra i pažljivo osmišljena rasveta može značajno da utiče na kvalitet hotelskog prostora, kao što izbor i pozicija rasvete može da naruži prostor ili da naglasi i otkrije njegove nedostatke. Tako arhitekte i dizajneri mogu da osmisle i najlepši, najmoderniji prostor, ali bez odgovarajućeg svetla to se ne vidi: u mraku su svi oblici i materijali isti. Postoje... Opširnije »

Hotelski restorani – Dizajn restorana kao podrška hrani i piću

Enterijeri restorana moraju biti zanimljivi i privlačni, sa jednim ili mnogo umešno kombinovanih detalja, tako da se vizuelno da nedvosmislena poruka u kakvom se okruženju nalazimo, i kakvu hranu možemo da očekujemo. Kada gost sedne za sto, pažnja treba da mu je usmerena na hranu i društvo u kom se nalazi, nikako na prostor, što se postiže formiranjem mikrocelina i... Opširnije »

Arhitektura u sadejstvu s vodom

Voda kao element, u različitim kulturama predstavlja moćan element i ima simbolično značenje. Element vode vezuje se za dubinu emocija, za izvor života, ali i za velika razaranja. Sila vode, njena energija i njena moć privlačenja su karakteristike koje se najčešće koriste kada je reč o primeni u prostoru. Pojavnost vode može biti raznolika. Možemo je koristiti kao vizuelni... Opširnije »

“Zeleni hoteli” - plava Planeta

Poslednjih godina širom sveta “niču” zgrade ozelenjenih krovova, fasada ili enterijera. U pojedinim gradovima, devastirana područja se rekonstruišu izgradnjom parkova na “mostovima” iznad krovova kuća i zgrada, ili postavljenjem vertikalnih bašti preko čitavih fasada koje liče na prava zelena umetnička dela. Osim težnje da se objekat okruži... Opširnije »

Prostori namenjeni deci u hotelima - Za veselu decu i srećne roditelje

Planiranje i dizajn hotelskih vrtića, igraonica ili prostora za boravak dece zavisi od tipa, lokacije, kategorije i kapaciteta hotela. Tako hoteli i rizorti visoke kategorije koji su predviđeni za porodične odmore, nude i brojne sadržaje za decu: vrtiće, bazene sa školama plivanja, vodene parkove, spa centre prilagođene deci, kreativne radionice, diskoteke, škole sporta,... Opširnije »

Hotelski i ugostiteljski objekti - Specijalizovani za venčanja

Hotele specijalizovane za venčanja, kao i ugostiteljske objekte sa salama namenjim za ovu priliku nalazimo sve češće u praksi. Nevolja je što gotovo i ne postoji stručna literatura, pravilnici i uputstva vezano za njihovu organizaciju, klasifikaciju ili dizajn. Naime, u drugoj polovini prošlog veka u ovu svrhu služile su restoranske sale većih gradskih hotela ili... Opširnije »

Spa centri - Atraktivan dizajn, kvalitet plus!

Brojni investitori i vlasnici hotela smatraju da je kvalitetan i ukusno dizajniran spa centar prostor koji će njihovom hotelu podići kvalitet. To se poklapa i sa propisima o kategorizaciji hotela - Spa centri sa bazenima su obavezan deo sadržaja visokokategorisanih hotela, dok u skromnije rangiranim hotelima, donose dodatne bodove u postupku kategorizacije. Uz poštovanje... Opširnije »

Organizacija i dizajn hotelske sobe - Do novog izgleda brzo i jednostavno!

U toku eksploatacije hotelskog objekta, kvalitet prostora opada na dva nivoa. Prvi nivo je materijalni i pod njim podrazumevamo habanje nameštaja, inventara i podnih obloga, prljanje, smanjenje funkcionalnosti tehničkih uređaja i instalacija. Drugi nivo je estetski ili stilski, gde delovi uređenja objekta “izlaze iz mode”, vizuelno prestaju da odgovaraju nivou usluge... Opširnije »

Dizajn hotelskih parkova - Ozeleneli krovovi, procvetali zidovi...

Proleće je vreme koje asocira na buđenje prirode, a dizajnere svojim bojama i duhom inspiriše na korišćenje oblika i boja koje su mu svojstvene. Svežina mladog zelenog lišća i trave, specifične zelene boje, kao i nežne boje i lepršavost prvog cveća i procvetalog drveća zastupljene su u prirodnim, ali i gradskim pejzažima - izlozima, na garderobi,... Opširnije »

Hotelski lanci i vizuelni identitet - Preko standarda do prepoznatljivosti

Lanci hotela koji su godinama na tržištu ili su u fazi razvoja, formirali su svoje standarde, ne samo kada je u pitanju kvalitet usluge i sadržaja, već i kvalitet prostora i vizuelnog identiteta. Standardizacija u ovim elementima hotelijerima pomaže da uštede vreme (prilikom odabira enterijerskih elemenata) i novac (serijska proizvodnja i unificiran dizajn je uvek... Opširnije »

Novogodišnja i Božićna dekoracija - Raskošna, bogata, asocijativna...

Prednovogodišnja i predbožićna atmosfera nam donosi fantastično praznično uzbuđenje. To je vreme sjaja, izobilja, okupljanja, opuštanja. Većina nas ove praznike povezuje sa prijatnim osećanjima, poklonima, mirisom jelke. Poželjno preterivanje u svakom smislu Neki ljudi proslavljaju praznike kod kuće, ali ima i onih koji vole da putuju, da praznike provode u... Opširnije »

SPA centar – izazov za arhitekte

Prostor sa spa sadržajima ne treba da bude opterećen detaljima koji odvlače pažnju, koji deluju asocijativno, ili nas na bilo koji način vraćaju u svakodnevicu. Treba izbegavati fotografije, previše jaka svetla i ogledala. Nećemo pogrešiti ukoliko prostor za fitness opremimo moderno, minimalistički, sa dodatim elementima prirode ili zelenila. „Beauty“ deo... Opširnije »

Rekonstrukcija hotelskih objekata

Svetski i domaći dizajneri daju fantastična i potpuno neverovatna rešenja rekonstrukcije objekata hotela, ili pak objekata drugih namena u hotele i ugostiteljske objekte. Uspešan kompromis između autentičnog i savremenog Esplande hotela u Zagrebu je primer rekonstrukcije objekta koji je građen kao hotel. Prvi put je otvoren 1925. godine za potrebe putnika Orient... Opširnije »