Arhitektura u sadejstvu s vodom

Voda kao element, u različitim kulturama predstavlja moćan element i ima simbolično značenje. Element vode vezuje se za dubinu emocija, za izvor života, ali i za velika razaranja. Sila vode, njena energija i njena moć privlačenja su karakteristike koje se najčešće koriste kada je reč o primeni u prostoru. Pojavnost vode može biti raznolika. Možemo je koristiti kao vizuelni element, a može biti prisutna i zvukovima koje stvara (kapanje, strujanje, talasi, žubor).

Voda u eksterijeru hotela može poticati iz prirode, tj. okruženja ili može biti veštački izvedena. Ukoliko se hotel gradi u sadejstvu sa prirodom – rekom, vodopadom, jezerom, morem, ona je sastavni deo pejzaža. Jedan od poznatijih primera integracije hotela i vode iz prirodnog okruženja je Finolhu Villas by Club Med na Maldivima, veoma luksuzna varijanta sadejstva sa prirodom, azurnim morem, belim peskom i odlično uklopljenom arhitekturom, u skladu sa lokalnim načinom gradnje i materijalima.

Uz ovaj primer hotela zanimljivo je navesti i jedan od svetski najpoznatijih objekata koji je izgrađen tako da egzistira i funkcioniše u sadejstvu sa vodom i okruženjem. To je stambena vila - Kuća na vodopadu, slavnog arhitekte Frank lloyd Wright-a koja je dizajnirana i građena iznad vodopada. Dok boravite u prostoru, prirodni vodopad se nalazi ispod vas i osim vizuelnog kontakta, čujete zvuk zvuk koji vas povezuje sa prirodom.

“Vodena ogledala” – jedan od najmoćnijih elemenata arhitekture
Uz ove suptilne i održive primere postoje i nešto ekstravagantniji primeri arhitekture hotela u prirodnom okruženju vode, kao što su podvodni hoteli. Neki od njih su Conrad Maldives Rangali Island na Maldivima, hotel koji ima restoran pod vodom, zasvođen staklenom poluoblicom kroz koju gosti mogu posmatrati vodeno-koralni svet. Atlantis The Palm u Dubaiju ima luksuzne podvodne apartmane, smeštene duž ogromnog akvarijuma, koji imaju “prozor“ ka podvodnom svetu. Uz ove primere, mogu se naći i manje skupi i luksuzni podvodni hoteli na severno-evropskim jezerima. Dok luksuzne varijante podvodnih apartmana i restorana predstavljaju stvar prestiža, sa cenom od više hiljada dolara za noć, jeftinije varijante su stvar avanture i uživanja u prirodi.

Vodu, kao element, možemo implementirati u prostor skoro svakog hotela. U vrtovima su mogućnosti neograničene i prepuštene su mašti hotelijera i dizajnera, u zavisnosti od tipa i kategorizacije hotela: veštačka jezerca potoci i vodopadi, fontane, kao i japanski vrtovi sa mirujućom vodom. Jedan od najmoćnijih elemenata arhitekture hotela jesu „vodena ogledala“, mirujuća, plitka vodena površina koja se formira uz element objekta, ili prirode i dodatno ga ističe i naglašava. Kroz implementaciju vode u eksterijerima i vrtovima hotela, dizajneri se osim oblikom, mogu služiti i bojom. Voda je providna, ali u zavisnosti od okruženja i podloge pruža velike mogućnosti: azurnoplava i svetla, tamnozelena ili tamna kao ogledalo.

Svakako, karakteristika vode jeste i njen efekat „hlađenja“ okruženja, i specifičan miris, koji se može osetiti u neposrednoj blizini. Kao takva poželjna je u baštama gradskih hotela i restorana, naročito u toplim danima i u kombimaciji sa zelenilom. U skladu sa ovim, održavanje elemenata vode, kao i higijena mora biti na propisanom nivou, da bi se izbegao efekat ustajale vode, pojava algi i buđi. Svi ovi sistemi i elelmenti moraju biti pažljivo dizajnirani i korišćeni u skladu sa uputstvima, ali i ekološki ispravni, zbog potrebe korišćenja hemikalija neophodnih za održavanje svežine i higijene vode.

Simbolika duboke energije
Voda kao dizajnerski element, se može koristiti i u eksterijerima. Za sada možemo zanemariti spa-like kupatila u sklopu luksuznih hotelskih soba i apartmana i posmatrati moguću primenu elemenata vode u zajedničkim prostorima hotela. Holovi, lobi barovi, restorani jesu prostori gde u unutrašnjem uređenju možemo upotrebiti fontane, akvarijume, vodene zidove.
 
Dok u holovima navedeni elementi služe da privuku pažnju i poželjno je da budu vizuelno nametljivi, atraktivni i veliki, u prostorima barova i restorana imaju drugačiju dimenziju i funkciju. Svojim zvukom mogu prigušiti razgovor i buku i doprineti stvaranju intimnije atmosfere. U vizuelnom smislu, akvarijumi i vodeni zidovi mogu podeliti prostor i suptilno razdvojiti različite celine.

Voda nedvosmisleno nosi simboliku duboke energije i jake sile. Drevne istočnjačke kulture tu simboliku poštuju Prema preporukama za korišćenje elementa vode, on nikako ne treba da bude dominantan i predimenzioniran u odnosu na ostale elemente. Uvođenjem u prostor, možemo postići neverovatne efekte, ali uz kvalitetan dizajn i tehnološku podršku.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 77.