Arhitekta i novinar

Jelena Kaličanin

Arhitekta i novinar

Nakon diplomiranja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, radila je u struci u arh. biroima “Avala”, Beograd (1963-66.), “Industrija Import Inženjering”, Beograd (1978), “Arhitekt”, Beograd (1979), kao i u biroima u Ženevi i Parizu. Novinarsku karijeru razvijala je u mnogim časopisima kao saradnik: “Ana”, Beograd (1989-94), “Eva”, Beograd (1993-94), “Bazar”, Beograd (1994-i dalje), “Kuća stil”, Beograd (1994-i dalje), “Jefimija”, Beograd (1998) i “Turistički svet”, Beograd (2017 i dalje). Funkciju glavnog i odgovornog urednika imala je u časopisima “Eva & Adam”, Beograd (1994), kao i online časopisu “BONI”, Beograd (1999-2001), a bila je i zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa “ASTRO svet”, Novi Sad (1996). U svoj portfoliju ima više od 200 intervjua sa poznatim ličnostima u zemlji i inostranstvu, kao i više od 300 reportaža o arhitekturi i dizajnu.

Na pravom Divljem zapadu

Na pravom Divljem zapadu

AMANGANI Resort Na obroncima veličanstvenog Nacionalnog parka Veliki Tetoni u američkoj državi Vajoming, smestilo se luksuzno odmaralište grupe Aman Resorts – AMANGANI. Pre 7.000 hiljada godina predeo poznat pod imenom Džekson Hol u Vajomingu, bio je dom domorodaca koji su svoje dane sporo i mirno provodili pecajući u rekama bogatim ribama, sakupljajući plodne... Opširnije »
Savremena bajka

Savremena bajka

Hotel de Charme les Airelles - „Šarmantne borovnice“ Smešten u šumovitom okruženju Alpskog vrta na ivici padine, u ekskluzivnom kvartu Kurševela, francuski hotel “Borovnice” zaista se smatra najekskluzivnijim i najskupljim zimskim hotelom na svetu. Ovde dolaze gosti koji vole vrhunski luksuz, neuporedivu udobnost i smeštaj... Opširnije »
Sa Seržom Triganom, autorom koncepta

Sa Seržom Triganom, autorom koncepta "Mama Shelter": Trendi "utočište kod mame"

Porodica Trigano oduvek je smatrala da je druženje velika stvar u životu svake osobe. Na osnovu ove ideje rodio se Klub Mediterane iz koga je danas izrastao potpuno lanac hotela „Mama Shelter“, čiji koncept je kreirao Serž Trigano, u saradnji sa arhitektom Rolanom Kastrom i dizajnerom Filipom Starkom, koji je svojim dizajnom pozvao „urbane“ goste da svrate u hotel... Opširnije »
120 godina ponos hotelske industrije: „Ritz“ – hotel prinčeva

120 godina ponos hotelske industrije: „Ritz“ – hotel prinčeva

U pariski hotel „Ritz“ ulazi se bojažljivo. Toliko događaja, misterija, istorijskih trenutaka, izuzetnih gostiju... postavilo je ovaj hotel na najprestižnije mesto u svetskoj hotelskoj industriji. U njega ne može svako da uđe, čak ni stalni gosti ukoliko nisu rezervisali bar kafu. Hotel „Ritz“ postao je snažan bedem kroz koji prolaze samo dobro provereni gosti.... Opširnije »
Makweti Safari Lodge: Pet zvezdica izgubljenih u svemiru

Makweti Safari Lodge: Pet zvezdica izgubljenih u svemiru

Smešten na severu Južnoafričke Unije, na nekoliko kilometara od Mozambika, Makweti Safari Lodge može da vas iznenadi ali i uplaši. Jer, ovaj hotel je kombinacija neobično atraktivne lokacije i luksuznog enterijera, gde divlje životinje nesmetano šetaju na udaljenosti od samo par metara... Bračni par lekara iz Njujorka, otkrivši netaknuti rezervat... Opširnije »
„Ulusaba“ ser Ričarda Bransona: Hotel za hrabre avanturiste

„Ulusaba“ ser Ričarda Bransona: Hotel za hrabre avanturiste

Duboko u najdubljoj šumi Južne Afrike, okružena s „pet veličanstvenih“ – slon, lav, nilski konj, bufalo i leopard – smestila se brvnara „Ulusaba“, vlasništvo biznismena, slavnog avanturiste, osvajača zemlje, mora i neba - Engleza ser Ričarda Bransona. Kada je američki glumac Vil Smit sleteo na usku aerodromsku traku zagnjurenu u... Opširnije »
Bristol Pariz, Pariz: Hotel u koji se ulazi s poštovanjem

Bristol Pariz, Pariz: Hotel u koji se ulazi s poštovanjem

Na sto metara od predsedničke palate, nalazi se Hotel Bristol Pariz, jedan od najelegantnijih, najvećih i arhitektonski najoblikovanijih hotela u Parizu, u koji se iz mnogo razloga ulazi s velikim poštovanjem. Kada je 1923. godine Ipolit Žame kupio teren površine 2.000 kvm, za dva miliona tadašnjih franaka, zajedno sa starom zgradom u pariskoj ulici... Opširnije »
LeCrans Hotel & Spa, Kran - Montana: Cvetni alpski hotel

LeCrans Hotel & Spa, Kran - Montana: Cvetni alpski hotel

Nekad se zvao „Mon Blan“ i bio mali porodični hotel, vrlo poznat u južnom regionu Švajcarske. Onda je porastao, promenio ime u „LeCrans Hotel & Spa“ i postao elegantno i ekskluzivno sastajalište bogatih gostiju željnih snega, ali i cvetnih aranžmana u svom tanjiru! Pet zvezdica „LeCrans Hotel & Spa“, 15 apartmana, spa... Opširnije »