Svet: Nove hotelske zvezde

Ništa više ne može da ubrza puls putnika koji traži nova i nezaboravna uzbuđenja od novootvorenih hotela. Kao sveže komponovana pesma ili novorođenče oni se,  naizgled niotkuda, pojavljuju i pozivaju na nova uživanja. „Turistički Svet“ vas poziva da, kroz jedinstvenu arhitekturu, zapanjujući dizajn i novu raznovrsnu gastronomiju, pređete njihov prag.

1. Hotel Bless, Madrid - Španija 

Smešten u kvartu Salamanka, na korak od mnogobrojnih gradskih atrakcija, hotel Bless je otvorio svoja vrata u početkom 2019. godine. Ističe se jedinstvenim stilom, bezvremenim dizajnom, zanimljivom arhitekturom i trenutno najnaprednijom tehnologijom. Hotel sa 111 prostranih soba i apartmana pruža nova iskustva, kao što su dekoracija cveća, pogodnosti za kućne ljubimce, spavanje na bajkovitom „Blagoslovenom“ krevetu i korišćenje jedinstvenih „Kupatologijskih“ sapuna. Kulinarski užici počinju s Martinom Berazategvijem, ovenčanim Mišelin zvezdicom, koji goste hrani autentičnim i zdravim kreacijama u čijoj osnovi su baskijski korenovi.

2. Hotel Fasano, Belo Horizonte - Brazil
Otvoren oktobra 2018. godine, hotel Fasano je kosmopolitsko utočište u užurbanom gradu Belo Horizonte. Nalazi se u kvartu Lurd, u pešačkoj zoni od gradske tržnice Mercado Central, do mnogih muzeja i destinacija kulture u ovoj oblasti. Hotel je dizajniran sa stilom i sofisticiranošću: 77 velikih soba, spa za opuštanje, fitness i biznis centri... U nagrađenom baru Baretto može se osvežiti ukusnim, stručno spremljenim, koktelima. U hotelu je otvoren prvi ugledni italijanski restoran Gero, u skladu s izvrsnom gastronomskom tradicijom hotelske porodice Fasano.

3. Hyatt Centric la Rosiere, Savoja, Rozijer – Francuska
Rozijer je skijaška francusko-italijanska oblast koja se prostire na oko 160 kilometara. Hotel Hyatt Centric la Rosiere igra na autentičnost – dekorisale su ga lokalne zanatlije. Hotel s četiri zvezdice nudi topao ambijent koji se meša sa montanjardskom tradicijom: spolja obložen tamin drvetom, u sobama sa oranž i sivom bojom. Na zidovima umetničke fotografije Filipa Roajea koje prikazuju planinarske vodiče. Šef kuhinje Reno Olivije komanduje restoranom H40 i nudi hranu koju pripremaju lokalci. Maskota hotela je slon od gvožđa. Restoran Tavola nudi francusko-italijanske specijalitete. Tu je i Summit spa – univerzum od 420 kvadrata sa saunom, hamamom, đakuzijem itd.

4. Massif, Kurmažer – Italija
Romantično seoce Kurmažer dobilo je decembra 2018. godine novi hotel s pet zvezdica Le Massif. Moderna alpska estetika i široki prozori nude spektakularan pogled na veličanstveni Mon Blan. Na korak od ski liftova, hotel je idealan za zaljubljenike u skijaške vratolomije, za zimsko planinarenje i pešačenje tokom leta. Epikurejci će voleti tradicionalnu planinsku hranu u glavnom restoranu i klubu Le Lodge du Massif koji zauzima ceo sprat. Alpsko odmaralište su projektovali italijanski arhitekti Fabricio Gandolfo i Inart Studio. Ukupno 78 soba i apartmana sa prirodnim materijalima, fitness centar, nekoliko restorana i barova i dečji klub u kome će mali VIP gosti uživati zajedno sa animatorima, bilo da studeluju u aktivnostima koje kombinuju učenje i igru, odmor ili užinu.

5. RuMa Hotel & Residences, Kuala Lumpur – Malezija
Na hotelskom nebu, u pulsirajućem Zlatnom trouglu Kuala Lumpura, otvorio je svoja vrata RuMa Hotel & Residences. Nova moderna zgrada, na korak od poslovnog i zabavnog centra grada, ima 253 luksuzno opremljenih gostinjskih soba i apartmana. Seven Bar & Lounge smešten je u prizemlju hotela, u zimskom vrtu, promovišući moderne malezijske ukuse koristeći ih za najneverovatnije koktele, ali i za kolače, kolačiće... Hotelske sobe i apartmani su luksuzno opremljeni i mnogi imaju prekrasan pogled na čuveno nebo iznad grada.

 6. Hotel Trs Coral, Kankun – Meksiko
Severno od Kankuna smestio se novembra 2018. godine hotel Trs Coral sa svojih 469 soba u stilu svetilišta, svaka s balkonom, hidromasažnim kadama i panoramskim prozorima. Pored svetlucavog bazena, spa i fitnes centra, gosti mogu da doplivaju do svog apartmana ili privatnog kluba na plaži. Mnogobrojni restorani i barovi (uključujući i sportski bar koji radi 24 sata) nude globalnu gastronomsku ponudu. A nagrađivani Chic Cabaret & Restaurant pruža impresivno iskustvo kretanja zabave kroz istoriju sveta, od pariskog Mulen Ruža, preko rokenrola iz pedesetih godina prošlog veka do popa i latino muzike.

7. Hotel Silversands, St. Džordž – Grenada
I ovaj hotel na ostrvu Grenada otvoren je novembra 2018. godine. Intimno luksuzno odmaralište nalazi se na više od sedam stotina metara od obale mora. Svaka od 52 sobe, zapanjujuće interesantnog tradicionalnog dizajna, okrenuta je ka moru. Gosti mogu da uživaju u Spa Silversands koja se nalazi pored najdužeg infiniti bazena u Karibima ili da probude svoj endorfin isprobavajući čokoladu na jednoj od plantaža kakaa kojima Grenada obiluje. Restoran Asiatique nudi lokalnu hranu, kao i rum koji se pijucka u baru Puro.

8. Hotel Lumiares & Spa, Lisabon – Portugalija
Istorijski kvart Bairro Alto i u njemu butik hotel Lumiares & Spa, zaokružuju vibrirajući život Lisabona. Usred ove buke, između barova, restorana i otvorenih žutih tramvaja, rodio se decembra 2018. godine hotel sa 53 apartmana, od 35 do 120 kvadrata. Vlasništvo je hotelske grupe Bomporto Hotels, specijalizovane za pretvaranje lepih istorijskih zgrada u hotele. Ova zgrada, koja je pripadala grofovima Lumiares, datira iz XVII veka. Iz tog vremena sačuvano je veliko stepenište, dok ostali savremeni prostor nadgleda kreativni direktor Sam Louri.

9. USKORO: CR7
Najnovija vest je da će fudbaler Kristijano Ronaldo nastaviti sa izgradnjom novih hotela CR7, zajedno s grupom Pestana sa kojom je do sada otvorio već nekoliko hotela. Ovog leta biće otvoren CR7 sa 185 soba u Njujorku, na Tajms skveru, u Madridu sa 164, isto koliko i u hotelu CR7 u Marakešu, a 2021. godine u Parizu, na levoj obali reke Sene, CR7 imaće 185 soba. Kristijano Ronaldo je vlasnik 50 odsto svih hotela, dok je Pestana odgovorna za hotelski menadžment.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 91.