Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada

Prof dr Dragica Tomka

Fakultet za sport i turizam iz Novog Sada

Dipl turizmolog, doktor nauka u turizmu, redovni profesor univerziteta, suosnivač Fakulteta za sport i turizam iz Novog Sada. Oblasti istraživanja i interesovanja su: turizam, antropologija turizma, kulturni turizam, planiranje razvoja i programiranje usluga u turizmu, kulturni prostori, interdisciplinarnost i sistemski pristup turizmu, konflikti u turizmu i kvalitet života. Kreator je i inovator u programiranju istraživanja i koncipiranju novih studijskih programa.

Predmeti za sećanja

Proleće je doba kada obično planiramo svoja putovanja – proletnja, letnja, ali i zimska. Dok planiramo svoja putovanja u naš izbor se umešaju tragovi sećanja na neka prošla putovanja, ono što smo doživeli, prijatna i ono ne baš prijatna iskustva. A neki momenti nam ostaju dugo ili večito u sećanju. Ti momenti koji se usade u duboku memoriju nas... Opširnije »

Putopis: Brazil - Iza simbola i paravana

Verujem da je prva asocijacija na pomen države Brazil svima – Kopakabana u Riu, samba i karneval u Riu, favele, Hristov kip na brdu Corcovado iznad Ria, Pele i fudbal, brazilska kafa i Amazonija, prašume... Nedirnuta prostranstva o kojima ništa ili skoro ništa ne znamo i u kojima i danas živi skriveno nekoliko desetina domorodačkih plemena. Brazil je velika... Opširnije »

Ekskluzivno: Patagonija i Antarktik

Putovanje oko Južne Amerike do Antarktika i nazad. Put kroz Patagoniju, Ognjenu zemlju, od 35 °C do -2 i nazad do 35°C. Dva kontinenta, šest zemalja, tri okeana ili prostora skupljenih u jedan program putovanja... Susret i osećaj pet elemenata – zemlje, vode, vazduha, vatre i etera! Ovo je bilo jedno od onih putovanja koja vam “ulete”, ne znate ni... Opširnije »

Kirgizija – divan planinski cvet

Kirgizija je samo jedna u nizu teritorija koje pripadaju Putu svile, putu kojim su se kretali karavani, mešali narodi, razmenjivala roba, iskustva i vrednosti, spajajući Daleki i Bliski istok sa Mediteranom. To je planinska i retko naseljena zemlja, pa ljubiteljima prirode, divljine i planina koji sve češće dolaze u ove krajeve, usluge noćenja i hrane u planinskim predelima... Opširnije »

Sardinija: Bogatstvo istorije okruženo morem

Iako ostrva odmah mame na pomisao o moru, plavetnilu, kupanju, za mene su ona delovi ranijih kultura otrgnuti od brze prolaznosti života. Nekako uvek, bez greške, na ostrvima pronalazim duboke fragmente nekadašnjih procesa prirode, istorije, kulture i stilova življenja. Sardinija je jedno od takvih ostrva na kome sam videla, doživela, utisnula toliko toga skrivenog,... Opširnije »

Putovanje kroz Alžir - Riznica raznolikosti

Alžir je zemlja o kojoj nisam imala nikakve posebne asocijacije, niti dublja znanja, stavove ili predrasude. Jednostavno nisam o njoj razmišljala, čak ni u momentima kada sam maštala o ponovnom odlasku u pustinju. A onda su pristigle sličice prijatelja sa putovanja po Alžiru napravljene u dubokoj peščanoj pustinji. I to je bila dovoljna kopča između mog nomadskog... Opširnije »

Novi trendovi - Turizam sa dušom sve češći izazov putnika

U pradavna vremena, putovanje je bilo privilegija onih koji su tragali za dubinama. Davnih osamdesetih godina, kada je turizam počinjao da se masovno razvija, sanjalo se o tome da postane jedna od velikih “industrija” i da se širi po celom svetu. Danas, zahvaljujući ukupnom razvoju čovečanstva, turizam ne samo da je velika, nego jedna od vodećih... Opširnije »

Centralna Amerika: Spoznaja jednostavnosti življenja

Stišnjena između velike i prostrane Severne Amerike i po mnogo čemu čuvene i dugačke Južne Amerike, između Karipskog mora i Pacifika, u tropima, Centralna Amerika deluje tiho, nedovoljno snažno, razuđeno... Geografski izgled ovog prostora sa šest malih država deluje kao razvučen, kao rascepan između dva velika brata. Tako nekako i jeste. Centralnu Ameriku svojatala je... Opširnije »

Putovanje za mirisom kafe

Moja davnašnja želja je da upoznam Južnu Ameriku, pre svega Peru i Boliviju. Ali kada sam videla program putovanja za Kolumbiju, shvatila sam da ću deo duha, istorije, kulture i prirode Južne Amerike moći da doživim i u Kolumbiji. I nisam se prevarila. Crne, širom otvorene oči dečaka iz plemena Taironas, koje smo obišli, živeće večno u meni kao čežnja, kao... Opširnije »

Srbija iz ugla jednog turoperatera

Dr Ivo Mulec, osnivač i direktor turističke agencije Van Gogh iz Maribora Domaći gosti sve više putuju po Srbiji, otkrivajući njene zaboravljene ili zapostavljene lepote, vrednosti, tajne, užitke... To zadovoljstvo putovanjem po Srbiji prenosi se i na strane turiste, koji se više ne zadržavaju samo u Beogradu, nego postepeno osvajaju i mnoge druge destinacije u... Opširnije »

Difuzni hoteli – za moderne nomade

Ideja i naziv “difuzni hotel”  (na engl. Scattered hotel, na ital. albergo diffuso), nastala je osamdesetih godina na prostoru Italije. Ideja je proizašla iz potrebe oživljavanja malih, starih, delimično napuštenih seoskih naselja, od kojih su mnoga u sebi čuvala vidljive tragove kulturne baštine. Osnovni korak je bio da se brojčano... Opširnije »

Putem svile kroz severozapadnu Kinu

Svila! Mekana, nežna. Tkanina sastavljena od mnogobrojnih tankih niti koji spojeni spretnom pažljivom rukom čine površinu, prostor kojim se može ogrnuti, ukrasiti, skrenuti pažnja na nežnost i lepotu. Svila je i podsećanje na detinjstvo i obližnju malu svilaru u kojoj su vešte ruke žena od čaura dudovca prele niti i tkale lepe tkanine. Svilara, takvih ili sličnih bilo... Opširnije »

Japan - Neki drugi svetovi

Ta daleka zemlja izlazećeg sunca nikada nije bila na spisku mojih željenih putovanja. Često sam se pitala zašto je to tako. I znala sam odgovor. Na mozaiku mojih predstava o Japanu nalazilo se puno pojmova koji su za mene značili strogost, grubost, hladnoću, čak i surovost, pojmovi poput: kamikaze, samuraji, hara-kiri, nindže, gejše, pa haiku poezija, bonsai, origami i... Opširnije »

Mongolija – zemlja prividne jednoličnosti

Tamo gde se čini da je sve ravno, jednolično, nepromenljivo i nepokretno, samo je varka. Maja. Obmana za one čija čula nisu opuštena i čije biće nije spremno da prepozna promene, raznolikost i pokret. Ujutru je trava sivkasta, orošena, kapljice rose se presijavaju na jutarnjem suncu, a isparavanje pravi prizemne oblačiće koji se tokom prepodneva dižu i odlaze i... Opširnije »

Ladak - iskustvo malog u prostranom!

Sedim na kamenu, nisko dole, dodirujući stopalima i rukama zemlju, kamenitu, tvrdu, oskudno obraslu stepskom suvom travom. Ispred mene vijuga potok, bezimeni tok vode koji se spušta sa ledenih planinskih vrhova Himalaja. Posmatram ispred, gore, daleko. Osluškujem. Mir je. Tišina koja prodire i opušta. U daljini vidim pognutu siluetu. Prilazi mi polako. Korak po... Opširnije »

Madagaskar – zemlja jednostavnog života

O Madagarskaru nisam mnogo znala, niti se nalazio na listi mojih prioritetnih putovanja. Zašto? Onda nisam znala. Sada znam. Madagaskar nije turistička destinacija. Ne nalazi se na top listama naj–ovih ili naj-onih. Nije ni na listama must-to-see destinacija. Sada znam da je to za mene bilo sjajno. Srećna sam zbog odluke da tamo otputujem sa grupom iskusnih putnika koji cene i... Opširnije »

Putnik - treći ili prvi kamenčić putovanja?

Putnici su nekoć bili filozofi, umetnici, prirodnjaci, učenjaci… otvorene duše koje su tragale da u lavirintima drugosti upoznaju sebe. Onda su se u masama imitirajućih ljudskih bića počeli gubiti. Putnici su postajali brojevi upakovani po meri i idejama nekih drugih. Putovanje zarad sebe se povuklo, zamaglilo, pa i izgubilo. Ali klica jednom začeta - uvek ostaje klica.... Opširnije »

Turizam postaje kreator doživljaja

Turizmu su danas više nego ikada potrebni svesni turisti i svesni kreatori programa čiji će fokus posmatranja i učestvovanja u turizmu biti pun krug. Turizam je u početku bio putovanje. Putovali su oni koji su to duboko želeli svesno i umeli i smeli da se otisnu od kuće. Od putovanja su očekivali uklapanje u te druge prostore i ambijente. Onda je dug, veoma dug proces... Opširnije »