Sabi Sabi Luxury Safari Lodges, Južna Afrika: U domu „velike petorke“

Duboko na jugu Afrike, u Nacionalnom parku Kruger, u Južnoafričkoj Republici, nalazi se jedan od prvih privatnih ekoloških rezervata divljači u Južnoj Africi - Sabi Sabi, u kojem je smešten Sabi Sabi Luxury Safari Lodges, osnovan još 1979. godine. Boravak u domu „velike petorke“- leoparda, lavova, slonova, nilskih konja i bufala, kao i mnogobrojnih vrsta ptica, reptila, insekata i biljaka - predstavlja neprevaziđeno iskustvo. Sabi Sabi, višestruko nagrađivani privatni rezervat, nudi svetske standarde u luksuznom smeštaju, izvanredne susrete s divljim životinjama, personalnu uslugu i veoma ukusnu hranu. Njegov moto ogleda se u filozofiji: „Juče, Danas, Sutra“, nastaloj na temelju 100-godišnjeg iskustva u safariju.

Juče

U ime starih vremena, Selati Camp zagovara ono „Juče“, nudi starovremenski šarm i romantičano kolonijalno okruženje. Nekada napuštena železnička stanica Selati datira iz 19. veka kada su šine vijugale istočnim delom Sabi Sabija. Na ovom velikom poduhvatu za to vreme, može se zahvaliti predsedniku države Paulu Krugeru, po kome ovaj rezervat nosi ime.

Smešten ispod veličanstvnog drveća akacije duž Msutlu reke, kamp je na najboljem mestu za posmatranje migracije velikih životinja iz Nacionalnog parka Kruger u svakodnevnoj potrazi za vodom i hranom. Odavde se ide u noćni safari u potrazi za životinjama koje su u to vreme živahne - leopardi, hijene, lavovi na pojilima... Ili se, sedeći oko logorske vatre, raspredaju safari bajke.

Danas

„Bush Lodge“ predstavlja filozofiju „Danas“. On je jedan od pet najboljih safari prihvatilišta u Africi. Otvorena platforma kuća okrenuta je preko reke ka netaknutom afričkom bušu i nudi toplu atmosferu u šest malih apartmana.

Prostrani, elegantno opremljeni, u modernom stilu, inspirisani su dizajnom i nameštajem iz čitave Afrike. Iako za ljubitelje ptica postoje prekrasna mesta odakle mogu da posmatraju neke od 300 vrsta, koliko ih ima na ovom prostoru, uključujući i retku sovu „s šeširom“ i „debelu kukavicu“, najlepše je, ipak, sedeti na širokoj verandi pored bazena i iz tog ugla posmatrati ptice.

Sutra

Filozofiju Sabi Sabi sažetu u „Sutra“, predstavlja Earth Lodge, smešten u bušu. Inspirisan je arhitekturom srednjeg veka - zemljanim zaklonom. Ova zgrada bukvalno se utopila u okolinu. Ovo je sasvim jednostavno ali luksuzano odmaralište u divljini. Zgrada se  bukvalno utopila u okolinu. Jedan od vlasnika, umetnik Džeki Lun, zatražio je od afričkog arhitekte Mohameda Hansa i južnoafričkog skulptora Džefrija Armstronga da stvore svetilište koje simboliše novu vrstu odmora u Africi.

I jesu. Njegova organska arhitektura ispoštovala je okruženje, avangardni dizajn i upotrebu materijala lokalnih zanatlija.

Safari
Na najbolja mesta za posmatranja ptica, insekata, reptila, krupne divljači…  Sabi Sabi vodi učesnike safarija otvorenim landroverima, pod budnim vođstvom dobro istreniranih vodiča. Dnevno se rade dva safarija od po tri sata, jedan rano izjutra a drugi kasno uveče. Za one koji vole uzbuđenja a imaju dobre živce, organizuje se poseban safari koji traje dva sata. Gosti pešače a prate ih naoružani vodiči. Preporučuje se, kažu, neupadljiva odeća zagasitih boja.

Na kraju dana - opuštanje

Šta još čeka gosta po povratku sa safarija? Wellness, naravno! Smešten unutar kampa, okružen raznolikim drvećem, pruža mnoštvo programa za opuštanje i uživanje, koji su kruna svakog uzbudljivog dana na safariju i, zajedno sa uzbudljivim dnevnim aktivnostima, čine svaki safari nezaboravnim iskustvom za čitav život.