Na pravom Divljem zapadu

AMANGANI Resort

Na obroncima veličanstvenog Nacionalnog parka Veliki Tetoni u američkoj državi Vajoming, smestilo se luksuzno odmaralište grupe Aman Resorts – AMANGANI.

Pre 7.000 hiljada godina predeo poznat pod imenom Džekson Hol u Vajomingu, bio je dom domorodaca koji su svoje dane sporo i mirno provodili pecajući u rekama bogatim ribama, sakupljajući plodne biljke i loveći divljač. Onda je, 1800. godine, imenjak grada Dejvi Džekson, zajedno s prvim traperima, trgovcima i gorštacima, prešao preko goleme planine Veliki Tetoni u potrazi za dabrovima i stigao do zgodnog mesta, stvarajući naselje Džekson Hol.

Stotinak i više godina kasnije, 1920. godine, na proputovanju kroz ove predele, milioner Džon D. Rokfeler, oduševljen prirodom ovog kraja, odlučio je da kupi dobar njen deo i podigne veliki ranč za svoju porodicu. U isto vreme je dao gomilu para kako bi se oformio danas slavni Nacionalni park Veliki Tetoni. Gde su Rokfeleri, tu je i ostala bogataška bratija, te je ovaj kraj naglo počeo da se razvija.

„Tihi dom“

Danas je najlepši hotel u Džekson Holu pripao poznatoj hotelijerskoj grupi AMAN (koja u svom vlasništvu ima i crnogorsko poluostrvo Sveti Stefan). Kreativnost i filozofija njenog partnera, holandsko-indonežanskog tajkuna Adrijana Zeke, odlično se uklopila u nedirnuto okruženje. Luksuzno odmaralište, nazvano Amangani, što na indonežanskom jeziku znači „Tihi dom“, steklo je ubrzo reputaciju elegancije u ovom egzotičnom i osamljenom predelu zemlje. Nanjušivši hit mesto, slavne ličnosti nagrnule su u njega, kupujući kuće ili boraveći u Amanganiju: Džo Montana, Uma Turman, El Makferson, pa i Arnold Švarceneger. I slavni glumac Harison Ford kupio je planinsku kuću u Džekson Holu.

Na visini od 2.300 metara od nivoa mora, odmaralište Amangani nudi, pre svega, veličanstvenu panoramu. Okruženo oštrim vrhovima visokih planina, skoro uvek prekrivenih snegom, izgleda kao dragulj u beloj kolevci. Kao prvi AMAN projekat u Americi, Amangani reflektuje uticaj kulture starosedelaca i rafinman i rustičnu eleganciju vestern stila. Uzidan je u planinu i okružen visokim vrhovima i humkama, pa otuda i naziv „Hole“ koji se upotrebljava da označi široku alpsku dolinu.

Svetski poznati arhitekta Edvard Tatl, koji već desetak godina dizajnira AMAN odmarališta razbacana po svetu, koga čuveni američki časopis „Architectural Digest“ naziva „jednim od 100 svetskih arhitekata“, projektovao je ovaj dragulj čistim, jednostavnim linijama uz upotrebu raznovrsnih materijala.

Bekam i Posh

Enterijer upućuje na udobnost sa svojim prostranim sobama sa zasvođenim tavanicama i neutralnim zemljanim bojama. Prozori od poda do tavanice su kao platno na kome glavnu ulogu igra nestvrano čista priroda! U Amanganiju je bazen u eksterijeru, wellness okrunjen mnogim nagradama, bogata biblioteka i gurmanski restoran, prihvatni šatl koji dovozi i odvozi skijaše do skijaškog mesta Džekson Houl, privatni prostor za skije pored liftova, engleski jahački sport.

Svemu ovome nisu odoleli ni Dejvid Bekam i njegova Viktorija! Zna se, njih dvoje ne skijaju, ne sankaju, niti šetaju. Slavni fudbaler i Posh Girl prilikom svoje posete nisu ni jedan jedini dan izašli iz hotela!

„Viktorija je tvrdila da svo voće ima ukus luka. Stalno je vraćala činije, a osoblje je moralo da pere svako zrno grožđa-ponaosob! Ne želi da jede ništa što u sebi ima buter, ulje ili so!“, procurela je vest iz hotela. Bračni par je odseo u apartmanu Spring Gulch na privatnom drugom spratu. Samo 1.800 dolara na noć. U odnosu na glamurozni enterijer i nije mnogo. On je, prema ideji arhitekte Tatla, sredina između bogatog luksuznog hotela i internacionalnog minimalizma butik hotela, sa insistiranjem na preciznim zanatskim radovima i materijalima i pomalo azijskim uticajem.

Za ljubitelje skrivenih kutaka

U svakom apartmanu nalazi se kamin, neverovatno prostrana kupatila, s podovima od crvenog istočnoindijskog drveta (iz kog se dobija boja), posebnim tuševima i dubokim kadama s pogedom na veličanstvene planine.

Na petom spratu se nalazi fitnes centar, na donja četiri smeštene su teretane, svlačionice, a na prvom se nalazi zatvoreni bazen. Bazen na otvorenom dugačak je 35 metara i povezan je s virpulom od 10 kvadrata.

Restoran The Grill prijatno je mesto u kome se služi kreativna američka hrana. Stolovi su napravljeni od crnih pločica, pod je prekriven tepisima, kamin prijatno greje… „Takoda Room“ na plemenskom jeziku Indijanaca znači „prijatelj svih“, izraz drugarstva i prijateljstva, opušteni prostor u kome gosti mogu da uživaju u harmoničnoj atmosferi tradicionalnog gostoprimstva američkog Zapada.

Odmaralište Amangani u Vajomingu zaista je uzazov za prave skijaše, elitiste koji vole tajnovitost mesta i ljubitelje skrivenih kutaka ovog dela naše planete Zemlje. Brojne su nagrade koje je Amangani dobio: Conde Nast Traveler UK, Gold List 2011, 500 World’s Best Hotels, Travel & Leisure, 2009 Readers' Choice Awards, No.1 Ski Resort in North America...

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 84.