„Mandarin Oriental“: Hotelska ikona Barselone

Smešten u poš aveniji „Passeig de Gràcia“, u srcu arhitekture Antonija Gaudija, luksuzni hotel „Mandarin Oriental“, sa svojih 98 soba, odiše savršenom elegancijom i šikom, i nudi mnogo razloga zbog kojih ga njegovi redovni gosti iz sveta poznatih svrstavaju u red najboljih svetskih hotela. „Turistički Svet“ imao je tu privilegiju da ih otkrije i iz prve ruke sazna zbog čega je „Mandarin Oriental“ unikatna hotelska ikona Barselone. 

Hotel „Mandarin Oriental“ u Barseloni, sa 5 zvezdica, jedan je od onih hotela kojima već sama lokacija obezbeđuje snažnu konkurentsku prednost. To što se nalazi „na pravom“ mestu - na korak od slavne kuće „La Pedrera“ i vis a vis kuće „Batlló“ arhitekte Antonija Gaudija, na najboljem mestu u Barseloni, prema rečima Monike Homedes, iz press službe ovog hotela, jedan je od važnih razloga za uspeh. Ako se neko i pita šta je smisao hotelijerske definicije uspeha, koja glasi: lokacija, lokacija i lokacija, u hotelu „Mandarin Oriental“ razrešiće sve dileme.

U hotel se ulazi direktno s trotoara, preko dramatične rampe koja seče vazdušasti beli atrijum i vodi do nevelike recepcije i foajea, oplemenjenog udobnim nameštajem i mekim materijalima.

Zen 21. veka

- Hvala Patriciji Urkioli - kaže Monika Homedes. - Dizajn ove talentovane enterijeristkinje, protkan mavarskim nasleđem svetla i senki, liči na zen 21. veka.

Patricija Urkiola poznata je kao izuzetno plodan dizajner. Generalno, njen dizajn hotela ukazuje na kosmopolitski karakter mediteranske Barselone. Linearna jednostavnost zgrade, koja je nekad bila banka, upotpunjena je čistim i uravnoteženim dizajnom. Tavanice je ukrasila, postavila rukom tkane tepihe, uklopila raspored i dizajn nameštaja. Gotovo sve delove nameštaja dizajnirala je ili adaptirala za hotel upotrebivši poznata imena iz sveta dizajna, kao što su: "B&B", "De Padova", "Flos" i "Moroso": od skandinavskih fotelja u restoranu "Moments", sofe u foajeu adaptirane u tradicionalnom stilu česterfild, tartan tepiha - podsećanje na džentlmenske klubove prohujalih vremena, do u potpunosti obnovljenog francuskog gvozdenog stola s početka XX veka, koji je centralna tačka restorana "Blanc" (Beo).

Sobe, kojih ima 98, u nijansama su bele i bež boje, sa avangardnim nameštajem i orijentalnim detaljima, kao što su veliki ekrani i plakari inspirisani tradicionalnim kineskim škrinjama. Podovi su od svetlog mahagonija, prekriveni tepisima tople bež boje, dok su prostrana kupatila, ukrašena mozaicima "Mutina" i "Bisazza", napravljena kao magične kutije od raznobojnog stakla.

Skriveno blago: viseći “Vrt mimoze”

Svetlo dolazi kroz široke otvore iznad restorana "Blanc" i foajea koji se nalazi na donjem nivou u samom srcu zgrade. "Banker's Bar" (Bankarski bar), čiji enterijer podseća na bivše sefove banke, i restoran "Moments" s katalonskom hranom, smešteni su u mezaninu sa obe strane restorana "Blanc".
Iznad ove strukture, u unutrašnjem dvorištu, nalazi se "viseći vrt" prepun sočne vegetacije. Poznat je pod imenom "Vrt mimoze" i jedno je od skrivenih blaga Barselone. Pejzažna arhitektica Bet Figueras, u saradnji s Patricijom Urkiolom, ukrasila je ovaj neobičan prostor. Vrt veličine 660 kvadrata, sjajno je integrisan u zgradu. Kolorativne mimoze i druge biljke okružuju Urkioline specijalno dizajnirane fotelje od pruća.

Wellness je dizajniran u minimalističkom maniru. Detalji od toplog drveta, crne tavanice, beli podovi i beli kamen dominiraju. Metalne zavese vode gosta u svaki od osam prostranih i udobnih prostora za tretmane. U delu u kojem se nalazi bazen, široka pregrada od zelenog malahita skriva tursko kupatilo.

Hotel „Mandarin Oriental“, koji pripada poznatoj istoimenoj hotelskoj grupi, definitivno je sjajan miks klasičnog stila, savremenog dizajna i luksuza hotela s pet zvezdica, zbog čega je, sasvim logično, jedan od najomiljenijih hotela svetskog džet seta u Barseloni.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 90.