Utočište kod “Mame” - nova hotelska zvezda Beograda

Iznad tržnog centra u Rajićevoj ulici udobno se smestila nova hotelska zvezda Beograda – hotel „Mama Shelter“. Posetila sam dva hotela ovog brenda u Francuskoj, jedan u Parizu, drugi u Lionu, ali beogradski “Mama Shelter” se sasvim razlikuje: veći je i lepši! I na najlepšem mestu! Više od 50 godina ta lokacija bila je cilj hotelske grupacije Hilton. U najnovijoj podeli, Hilton je dobio Slaviju, a “Mama” mudro predsedava na lokaciji bez premca – između Kalemegdana i Knez Mihajlove ulice. Šta više, “Mama” je jedini hotel u glavnom gradu Srbije okrenut na sve četiri strane sveta: prema Sabornoj crkvi i Savi, Kalemegdanu i Novom Beogradu, Dorćolu i Dunavu i, četvrto, prema sâmom Beogradu i njegovim krovovima.

Da je novootvoreni beogradski hotel “Mama Shelter” u mnogo čemu različit od ostalih hotela ovog lanca, otkrićete već na ulazu u hotel. U njega se, u stvari, ulazi kroz tri ulaza - dva iz samog tržnog centra, a treći je iz Rajićeve ulice. Hotel ima i znak “Mama Shelter”, dok, na primer, lionska “Mama” ima samo malu, neuglednu ploču na kojoj piše „hotel“.

Iznad tržnog centra, na četvrtom spratu, neće vas dočekati recepcija. Nju treba da nađete u ogromnom koloritnom zajedničkom prostoru gde su i restoran, i bar, i kuhinja, i biblitoteka… Sve je prepuno raznih stolova - dugačkih, četvrtastih, okruglih postavljenih ukoso u odnosu na otvoreni restoran u kome se kuva francusko-srpsko internacionalna hrana… Otkrićete čitavo bogatstvo različitih stolica: počev od školskih stolica, raznih fotelja, hoklica, klupa, niša sa plišanim sofama prekrivenim ćebadima toplih boja i šarenim jastucima...Na jedom od stolova ucrtane su igre bek gemon, šah, mice...

Ideja porodice Trigano: mesto druženja


U vrhu sofre sedi Mama na tronu, u svojoj stolici sa visokim naslonom, poznatom pod imenom Paun, iz šezdesetih godina prošlog veka. Biblioteka se obavila oko velikog stuba, mnogobrojni televizori, mala drvena debla... Na podovima šareni tepisi od kojih neki podsećaju na pirotske...Na tavanici kakofonija raznih stihova i rečenica na srpskom i engleskom jeziku... Podijum za muziku sav u ogledalima...U sredini je dugačak, dvostruki bar, jedna od prepoznatljivih ideja porodice Trigano - mesto druženja, koja je rođena sa Žilberom, obogatila se s njegovim sinom Seržom i unucima Benjaminom i Žeremijem koji su danas na čelu ovog hotelskog brenda prepoznatljivog stila u sastavu hotelske grupe Accor. Sve u svemu, ima mesta za druženje čak 220 gostiju! Najzad, tu negde je i recepcija. Ovakav ulaz u hotel je prava blagodet za mlade Beograđane i njihove goste koji žele da vide i budu viđeni.

Na recepciji me dočekuju Maša Vučković, PR iz agencije New Moment, i Dejan Perovanović, menadžer prodaje, da mi pokažu onaj lični deo hotela sastavljenog iz dve celine.

- Hotel je podeljen na dva bloka – “Mama Park” i “Mama City”, u kojima su sobe i ateljei, kako Francuzi nazivaju sale za sastanke - kaže gospodin Perovanović. - Hodnici su prekriveni šarenim tepisima kao, uostalom, i svi podovi u hotelu. Na tavanicama razni crteži, zmijolike spodobe, šarenilo na sve strane, ali zidovi beli, žuti ili crni da smire šarenilo tepiha i tavanica.

Sobe su raznolike: Medium, Large Mama, sa i bez terasa, apartmani sa dve spavaće sobe, Extra Large sobe sa terasama i jedna specijalna u kojoj može da spava 6 osoba. Kupatila su hirurški bela, s francuskom kozmetikom Absolution, specijalno pravljenom za “Mamu”.

Mladalački, veseo, zabavan...

Hotel “Mama Shelter” dizajnirao je arhitekta Žalil Amor u poštujući stil svog bivšeg mentora Filipa Starka sa kojim je radio i koji je umešao prste u sve ostale “Mame”. Jasno je da je dizajn odredila porodica Trigano. On je mladalački, veseo, zabavan... Baš kao i gosti. Za njih su svuda postavljene mašine za stoni fudbal, veliku ljubav Filipa Starka. U jednom od ateljea smeštena je mašina za igrice koje preferiraju mladi IT-ijevci u pauzama posla.

U hotelu se koristi reciklirani papir, jer je “Mama Shelter” ekološki osvešćen hotel. Svaki atelje ima bežični sistem prezentacije vrhunske tehnologije –“click share”.

I najzad, najlepše iznenađenje: ogromna terasa izlomljenih gabarita, s koje iz svih pravaca zove Beograd! Ukupno 110 mesta, a na sredini - „ognjište“ oko kojeg se okuplja kada zazimi i kada su na meniju vruća rakija i vino, ili u proleće kada ozeleni Kalemegdan, ili kada se traži mir i sunčev odbljesak sa Save i Dunava.

Kao što rekoh na početku, obišla sam dva hotela “Mama Shelter” u Francuskoj. Kao arhitekta bila sam impresionirana. Činilo mi se da nema ništa da se doda a ni oduzme. Ipak, beogradski “Mama Shelter” je otvorio novo poglavlje ovog hotelskog brenda. On je, naprosto, savršenstvo bez mana!