Putovanje slovenačkom Istrom - Kras – Slovenačka Provansa

Slovenačka Istra smeštena je između Kraškog polja i jadranskog mora. Kraški potez je brdovit predeo s rekama, jezerima, vinogradima u nedogled, listopadnim drvećem, poljima lavande, farmama konja, mirisom mora, uglavnom blagom klimom i mekim svetlucavim bojama. Pravi provansalski pejzaž.

Tu čarobnu, mnogima nepoznatu Sloveniju, otkrili smo na putovanju koje je za novinare pripremila MGM Media Optima u ime slovenačke Turističke organizacije. Putovalo se na obalu, a usput zavirivalo u gradove, boravilo i uživalo u objektima koji odišu harmonijom, kao i u njihovoj autentičnoj ponudi – za prave istraživače i beznadežne hedoniste. I evo šta smo otkrili.

Štanjel

Srednjovekovni Štanjel je jedan od najstarijih gradova u Kraškom polju. U oči upada zanimljiva impozantna gotska rimokatolička crkva Sv. Danijela sagrađena u XV veku. Kuće imaju male prozore, uske portale, čak su i kameni krovni oluci ukrašeni kamenim detaljima koji su sakupljali kišnicu, tako neophodnu Krasu. Zanimljivo je posetiti rimsku „Krašku kuću“ iz XIV veka - u kojoj se nalaze zanimljive etnološke kolekcije, kao i privatne prostore na spratu koje su koristili tadašnji stanari.

Bistro - rapsodija pršuta


Na glavnom trgu, u okviru zamka Štanjel, nalazi se restoran „Bistro“ s fantastičnim pogledom na okolinu s vinogradima. Restoran vodi bračni par Fazila i Simo Komel, koji poseduju pršutarne. Ukoliko vas put navede, probajte ovu rapsodiju pršuta i salama, začinjenu kravljim sirom, uz obavezna vina iz kraja u kome se nalazi Red vinskih viteza.

Domaćinstvo Fabijani

Najveći ponos Štanjela je vila Fabijani, koju je projektovao Masimo Fabijani, arhitekta, urbanista i gradonačelnik Štanjela. Nalazi se u skupini od 13 kuća, od kojih su danas samo dve u funkciji. Njeni vlasnici su porodica Malgaj, koja je 2012. godine kupila imanje, i danas upravlja „Domaćinstvom Fabijani“. Unutrašnjost kuće je bela i s pokojim dobro odabranim komadom starinskog nameštaja. Ovo nije hotel, već prenoćište, ali će vam sobe koje odišu elegancijom pružiti vrhunsku udobnost.

Brend Curriculum Vitae

Slovenačka vina se dele u tri grupe: stona, vina sa geografskim poreklom i vrhunska vina koja su zastupljena u izuzetno visokom procentu i veoma su cenjena. U mestu Komen smestila se vinarija porodice Colje, čiji je osnovni vinski proizvod „teran“, koji se pravi od grožđa sorte refošk, čija se vinova loza u porodici Colje podiže na 5 hektara. U ambijentu podruma super moderne arhitekture možete probati i malvaziju, vitovsku grganju, merlot, cabernet sauvignon… ali i sjajnu rakiju koja podseća na konjak. Moto vinarije Colje je „Curriculum Vitae naše prirode”.

Bučevo domaćinstvo

U brdima Ivanji Grada, Tanja i Branko Aranđelović brinu od 2008. godine o 20.000 grmova lavande, sertifikovanoj kozmetičkoj liniji “Krasna” i ekološkim deterdžentima. Na Krasu imaju pet njiva na kojima sade razne vrste lavande, a prerađuju ih u jednom uglu dvorišta na starinski način uz pomoć kotla u kome je destiluju, a koji liči na poveću inkvizitorsku spravu. U velikom dvorištu nalazi se i prodajni prostor: prodavnica Ekotera sa eteričnim uljima, kremama za masaže, solju za kupanje, balzamima – sve od lavande…

Špacapanova kuća

Verovatno najkvalitetniji i najposećeniji restoran u Španjelu i okolini – „Špacapanova kuća“ nosi porodično ime. Vodi ga mladi Ago koji je završio škole za kuvara i konobara. Restoran se nalazi u staroj porodičnoj seoskoj gostionici i radi od 1975. godine. Kuhinja je zasnovana na prvoklasnim kraškim mesnim delicijama koje domaćin proizvodi. Sve se radi u skladu sa ekološkim standardima. U podzemnim prostorijama se nalazi sušionica za pršutu i salame, kao i prostorije za preradu vina i alkoholnih pića i vinski podrum. U kući Špacapan se pije vitovska grganja, autohtona sorta vina s Krasa. Dobiti sto u restoranu „Špacapan“ stvar je prestiža, budući da je poznat ne samo u Sloveniji, već i u okolnim zemljama.

Izola

Gradić Izola smešten je između Kopra i Pirana. U njemu: lepa marina, stare kuće i uličice iz vremena Mletaka, restorani na obali mora, fabrika ribljih konzervi iz 1879. godine i ušuškani riblji restorani. Leti se Izola pretvara u gusto naseljen grad s grupama turista. Šetnjom pored mora stiže se do starog svetionika, odakle puca pogled na Kopar i Trst. Ne propustite obilazak starih zgrada veoma zanimljive arhitekture, a naročito: palate Manzioli (1470) u gotsko-venecijanskom stilu i palate Bensenji (1775) u baroknom, kuće Lovisato, kao i crkve Sv. Mauricija (1553) i najstarije crkve u Izoli iz XI veka - Sv. Marije od Haliaetuma. Na ulazu u Izolu nalazi se Ambasada Gavioli, ogromna diskoteka u kojoj glavnu reč vode poznati DJ-evi.

Medljan – mesto turističke budućnosti

U brdima iznad Izole, na proplanku nazvanom Cetore, smestilo se turističko naselje Medljan. U njemu je porodica Tatjane i Bruna Ogrin, davne 1989. godine, započela posao s konjima i nastavila da se, sa ulaskom Slovenije u EU širi, te danas imaju i apartmane Ogrin u Portorožu. Na imanju čuvaju sopstvena četiri konja dok im iz Austrije i Italije dolazi desetak na pansion. U okviru naselja održava se škola jahanja, seminari o konjima, radionice joge lica i akupunkture.

Korte

Nedaleko od Medljana je pitoreskno seoce Korte, najveće naselje u izolskom zaleđu. Autentično istarsko selo udaljeno je od Izole osam kilometara i nalazi se na visini od 224 metra, odakle se pruža prekrasan pogled na brdašca oko solana u Sečovljama. U samom centru pažnju privlači crkva Sv. Antuna, podignuta 1762. godine, s baroknim oltarom i zanimljivim zvonikom nalik minaretu s prozorčićima koji liče na okice okrenute na sve četiri strane sveta. I, naravno, svuda okolo vinogradi. Iako ima samo 655 stanovnika, tokom vikenda i u letnjoj sezoni postaje gusto naseljeno turistima iz Ljubljane, Austrije, Mađarske i ostalim „kontinentalcima”. Oni koji žele mir i tišinu, mogu ih naći u seocetu Korte.

Piran

Legenda kaže da se nekad davno jedan Venecijanac zaljubio u mladu i lepu devojku iz Pirana. Piranci su želeli da se ona uda za njihovog gradonačelnika, bogatog i starog. Da bi im pokazao da je ozbiljan i dokazao svoju ljubav, Venecijanac je napravio veliku kuću na trgu da bi njegova draga mogla da ga čeka na balkonu. Na zgradu je postavio figuru lava koji drži otvorenu knjigu na kojoj piše na starom venecijanskom jeziku „Lassa pur dir“ – „Pusti ih da pričaju“. Od tada do danas ova kuća s bež fasadom nazvana „Venecijanka“, jedan je od bisera glavnog trga Pirana.

Brancini porodice Fonda

U piranskom zalivu smestilo se porodično uzgajalište brancina – Fonda, najmanje uzgajalište ribe u Evropi. Na turbulentnoj morskoj granici između Slovenije i Hrvatske, podeljenoj rekom Dragonja, porodica Fonda smestila je osam velikih mreža dubine 10 metara u kojima, kao u svojevrsnom „vrtiću“, raste mlađ, u kojoj kasnije, kada odraste, uživaju mnogi epikurejci. Sve se radi ekološki, bez ikakve hemije. Morska voda je čista, a temperatura zadovoljavajuća. Najbolja potvrda za to su delfini, koji u blizini Pirana trenutno imaju svoju koloniju. Procenjuje se da ih ima oko 140! Fonda je 2012. godine dobila važnu evropsku turističku nagradu za najbolji turistički ekološki i sportski program. Ovde se može iznajmiti kajak i obići uzgajalište, kao i piranske solane. Česti gosti u Piranu su đaci i studenti iz austrijskih škola i fakulteta. Inače, Trgovina Fonda posluje i sa nekoliko restorana u Beogradu, kao što su Madera i Klub književnika.

Ta čudotvorna so

Proizvodnja organske soli u Sečovljenskim solanama u Piranskom zalivu stara je 700 godina. Ova organska so obiluje velikom količinom joda. Na solanama, koje imaju 26 bazena, radi dvadesetak zaposlenih, a u sezoni još njih dvadeset. Ova solana je jedna od pet u svetu u kojoj se proizvodi tzv. solni cvet, začin koji sadrži kapljice vode, zbog čega ima blaži ukus ali je skuplji od same soli. Zanimljivo je da se ova so prodaje kao delikates u Japanu, gde se koristi za suši. Solana u svom programu ima razne proizvode (kupke sa solju, kreme za telo...), kulinarske programe, knjige s receptima, kutije s poklonima i spa „Lepa Vida“, u kojem se za 20 evra možete okupati u soli.

Portorož

Zamislite širok mediteranski okvir, plave talase, toplinu palmi i ostalog drveća, svežinu istarskog kamena, dugačko šetalište, sunčanu marinu, modernu istarsku gastronomiju… Sve ćete to naći u Portorožu, Piranu, Kopru… Nazvan “Luka ruža”, Portorož u svakom pogledu odgovara svom italijanskom imenu. Zajedno s pitoresknim ribarskim kućama, uskim uličicama, venecijanskom arhitekturom, crkvama, šetališem… Nudi aktivnim sportskim entuzijastima teniske terene, jedrenje, planinarenje po okolnim brdima, kupanje u moru i u bazenima, ali i kockanje u tri kazina. Njegova pozicija je takva da golferi mogu da igraju golf u tri države: Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji. Grad je okružen kafićima, restoranima, radnjama, poslasti čarnicama, ali i borovima i ružama, i podseća na italijanske primorske gradove, što i ne čudi s obzirom na njegovu istoriju isprepletenu s Mlecima i Austrijancima. Poznat je i po sjaj nim hotelima, u kojima je naš tim proveo par noći.

Grand Hotel Bernardin

Sazidan sedamdesetih godina prošlog veka, sa simpatičnim balkonima kosih zidova i izuzetnim enterijerskim rešenjima, Grand Hotel Bernardin nedavno u potpunosti prerađen. Ovaj hotel daje gostu osećaj lakoće življenja i prijatnosti. Dva restorana, koji će sladokusce pozvati na put po celoj Sloveniji i Mediteranu, nekoliko kafića, piano bar, ogromna terasa nad morem i najveći kongresni centar u Sloveniji – sve je to poziv za uživanje, opu štanje, ali i rad. Jer, Kongresni centar Bernardin, prvi u Sloveniji, zadivljuje svojom veličinom: 19 multi holova, kancelarija, sala za projektovanje, izložbeni prostori… Na desetom spratu hotela smestio se ekskluzivni restoran „Pečina“, poznat po mediteranskoj kuhinji i širokoj selekciji vina. Ovaj ekskluzivni hotel poziva goste svojom elgancijom, okrunjenom s 5 zvezdica, besprekornom uslugom i izuzetno prijatnim enterijerom.

Aerodrom Portorož

- Mi imamo status međunarodnog saobraćaja i pokrivamo i pet nautičkih milja vazdušnog prostora Hrvatske“ – kazuje direktor aerodroma Portorož Robert Kranjc. Ovaj aerodrom je 2004. godine privatizovan i pripada četvorici vlasnika: MK Group (koja je većinski vlasnik), Opštini Piran, Luci Kopar i privatnom preduzeću za puteve – Kopar. Na razmeđi između Italije, Hrvatske, Slovenije i Austrije ovaj aerodrom je idealan da se u kratkom vremenu stigne na odredište. Aerodrom je otvoren 1963. godine, kad je istovremeno održan Treći padobranski Ja dranski kup. Tokom godina, kroz ovaj aerodrom prošlo je mnogo putnika, među kojima vrlo poznatih, poput princeze Jelisaveta Karađorđević, Ralfa Šumahera - bivšeg vozača Formule I, fudbalera Franca Bekenbauera, srpskog tenisera Novaka Đokovića. Nadajmo se da će se ova brza veza uskoro otvoriti i između Srbije i Slovenije.

Hotel LifeClass


Hotel „Slovenija“ pripada prvom slovena čkom hotelskom lancu – LifeClass & Spa s pet zvezdica, osnovanom 2004. godine. U potpunosti je obnovljen. Od starog je ostala samo spoljašnjost, dok je u unutrašnjosti sve promenjeno. Dva bazena, jedan s morskom vodom; 770 ležajeva; Sauna Park i tajland ska spa, ajurveda i talasoterapija, dijagnostička i medicinska nega; dva restorana, Suši bar; ultramoderan kongresni centar; sobe s balko nima i pogledom na veliko plavo... Restoran s kreativnom i zdravom hranom i trenutno najtraženijim istarskim „Tapas“ restoranom sa modernim i toplim enterijerom. Kongresne sale imaju ukupno 1.200 mesta i uglavnom su polivalentne: u njima se mogu prirediti velike večere ili pretvoriti u veliki foaje. Svaka sala, u zlatnim tonovima i svetlom drvetu, nosi ime slavnih moreplovaca: Amerigo Vespuči, Kristofor Kolumbo… Najlepša među njima je sala Magelan, u starinskom stilu, pogodna za privatne sastanke i specijalne prilike.

Kopar

Kopar je svakako najzanimljiviji i kao grad na slovenačkom primorju, ali i kao luka. Prima veliki broj turista iz svih krajeva sveta koji stižu brodovima, automobilima i autobusima. Na Titovom trgu nalaze se biseri arhitekture poput: Pretorske palate iz XV veka, naj slikanije zgrade u Kopru u stilu venecijanske gotske arhitekture; opštinske zgrada Fontega, izgrađene u 14. veku a rekonstruisa ne u 15. veku, koja je sve do 1606. godine korišćena kao žitnica; palate Bergamoni-Tako iz 15. veka, koja je danas muzej, dok je palata Gravisi - lokalana muzička škola.

Vina Koper

Na obodu Kopra u Kući Refosk i vinskom podrumu možete otkriti tradiciju vitikulture i enologije u slovenačkoj Istri. Vinska tradicija je stara 2.400 godina i zahvaljujući jedinstvenoj klimi (zaštita Alpa na severu i uticaj mora na jugozapadu), raznovrsnost tla i atraktivne autohtone vrste grožđa, ova kapljica u svetskom vinskom okeanu s 22.300 zasađenih hektara čine Sloveniju jednom od najzanimljivijih vinskih kultura u Evropi. Davne 1947. godine Vinakoper su započeli rad na 570 hektara. Njihovih deset mikro lokacija se šire od mora do 320 metara nadmorske visine. Ovde se proizvode jedinstvena vina s prepoznatljivim ukusom: Capo d’Istria brend sadrži Cabernet Sauvignon, crveni Refošk, Malvaziju, Capris Modri Pinot, Ukusi Istre Cabernet… i čine pravi mali raj za ljubitelje vina.

Ekološka farma Morgan

U mestašcu Grintovec u blizini Šmarja u opšti ni Kopar, Janko Franc Morgan proizvodi devičansko ulje Morgan. Ovaj kraj je izuzetno pogodan za masline, s obzirom da se nalazi na 200 do 500 metara visine. Pre 13 godna ulje Morgan je dobilo ekološki sertifikat i jedino je labaratorijski kontrolisano ulje u Sloveniji. Njihov „paradni konj“ je cuvee ili kakvoća ulja s aromom limuna pomorandže, čak i s čilijem. Od 2008. godine, kada su započeli rad s maslinama, farma Morgan dobila je nekoliko važnih nagrada, među njima i sertifikat slovenačkog Instituta za kontrolu poljoprivrede i šumarstva, Instituta za ekologiju i ulje…Na kraju, iznenađenje, postoji i čokolada Morgan, sva od istoimenog ulja koje je izuzetno zanimljivo i treba ga probati uz liker Morgan!

U potrazi za pticama


Na obodu Kopra nalazi se Škocjanska oaza, trenutno najbolji opremljen ornitološki prirodni rezervat. Specijalni uslovi privukli su specifičnu floru i faunu, čime je Škocjanska oaza postala 1998. godine prirodni rezervat. Najveća sredozemna močvara, istovremeno i najveća poluslana močvara, na 12 hektara, sastoji se od dva dela: poluslane lagune i slatkovodne močvare. U Škocjanskoj oazi gnezdi se 41 vrsta ptica koje su zimski, letnji i godišnji gosti. Sa opservatorije za ptice, koja je ujedno i informacioni centar izuzetne drvene arhitekture, posmatrači mogu da uživaju u njima, jer Škocjanska oaza je u pravom smislu ornitološki raj.

Dvor Jezeršek

U mestašcu Cerklje na Gorenjskem, u neposrednoj blizini ljubljanskog aerodroma, nalazi se Dvor Jezeršek, vlasništvo istoimene porodice koja je posao s keteringom započela davne 1975. godine i odlučila da se bavi prikup ljanjem receptura i znanja vezanih za tradicionalnu gastronomiju i savremenu kulinarsku umetnost. Danas je to moderan hotel sa 18 soba, konferencijskim sadržajima i tipičnom slovenačkom gostionicom, ali i Akademijom Jezeršek – kulinarskim edukativnim centrom. U okviru ovog imanja postoji i stara kuća koja se posećuje kao muzej porodice Hribar, koja je ovde živela polovinom XVIII veka, posedovala ogromne površine zemlje, čak i deo današnjeg aerodroma. U ovoj zanimljivoj tradicionalnoj kući iz XVIII veka danas se održavaju razni sastan ci, a mnogi je, zbog izuzetne atmosfere i starog originalnog nameštaja, iznajmljuju za privatne sastanke.
 

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 87-88