Hotel „Šetceron“: Svetilište zimskih sportova

Kada je Sami Lama, hotelijer treće generacije u svojoj porodici, rešio da u švajcarskim Alpima podigne luksuzni eko hotel, znalo se da će to biti nešto neuobičajeno. Za njega, tradicionalne drvene grede i krovovi u luksuznom mestu Kran-Montana, nisu dolazili u obzir. Zato je izabrao staru, napuštenu zgradu nekadašnje žičare, na visini od 2.112 m i od nje napravio hotel „Šetceron“.

Čitavih šest godina bilo je potrebno Samiju Lami, hotelijeru treće generacije u porodici Lama, da uz veliku podršku lokalne zajednice dobije dozvolu da napuštenu zgradu stare švajcarske žičare pretvori u hotel "Šetceron". Detaljan plan pripremio je  grad Lens, zadužen za dozvolu za promenu namene zgrade, pod uslovom da se ne menja njen volumen.

Nekad…

Za razliku od drugih hotela u ovom delu Švajcarske, hotelu "Šetceron", okruženom gustim četinarima, gotovo je nemoguće prići, bar ne na uobičajeni način – automobilom ili autobusom. Ipak, na radost avanturista, do hotela se može doći  pešice, biciklom, skijama ili motornim vozilom za sneg. Za njih je ovo pravi način prilaska svetilištu zimskih sportova.

Zajedno sa arhitektama iz biroa "Actescollectifs" iz Lozane, Lama je stvorio mesto koje, moglo bi se reći, odaje počast industrijskom sjaju izvorne strukture, istovremeno dajući osećaj topline i udobnosti zajedno sa okolnim divljim pejzažom. Zaista je prava milina gledati čistotu ravnih linija i kamen za razliku od davno izgrađenih planinskih kuća u Kran – Montani, čije su fasade postale veoma sumorne. Na njima su zatvoreni šaloni, a uske prepoznatljive terase su bez cveća. Lokalni stanovnici su mi objasnili da su mnogobrojne planinske kuće i hotele ovde kupili stranci sa istoka, koji ih vrlo retko obilaze. Da li zbog zauzetosti poslom ili zato što su kuće bile samo dobra prilika za ulaganje novca – ko će znati… Tek, oni ne dolaze.

Zato se zidaju ili adaptiraju novi hoteli u Švajcarskoj u geometrijskom stilu ravnih linija, a koristi se uglavnom samo kamen. Treba znati da se nekada, po zakonu, svaka planinska kuća u ovoj zemlji gradila tako što je korišćeno dve trećine drveta a samo trećina kamena.

…i sad

Bilo kako bilo, nekadašnji deo žičare odakle su polazile i vraćale se kabine, postao je centralno mesto hotela i sada u potpunosti prekriveno staklom, tako da svetlost prodire duboko u ovaj prostor i omogućava sjajan pogled na dolinu reke Rone i moćne vrhove Maternhorn i Mon Blan.

Veliki otvori su urađeni od betona, a originalni zidovi od lokalnog kamena. Javni prostori su veliki i prostrani. Korišćena su načela feng šuia, te svaka od sedamnaest soba, s veličanstvenim pogledom na Alpe, nudi ušuškanost zahvaljujući plišanim materijalima i nameštaju koji jeste u alpskom, ali i u savremenom stilu. Tri spoljašnje terase na tri nivoa pored bazena s toplom vodom, upotpunju osnovne zahteve gostiju. Apartmani i sobe podeljeni su u tri grupe: tri apartmana "Junior", četiri sobe "Angel Delux" i deset soba "Vallee superieure". Tu su i dva restorana, bar s kaminom i bibliotekom, igraonica, prostor za skijaške kasete i snoubord, sala za konferencije…

Zgrada je opskrbljena najnovijim tehnologijama i energetskim materijalima zbog zaštite okoline: termički solarni paneli od 50 kvm za toplu vodu i 200 kvm fotonaponskih panela koji služe za proizvodnju električne energije neophodne za hotel i peći na pelet. Za odlično zastupljenu izolaciju hotel je dobio nagradu "Label Minergie" koja se dodeljuje vlasnicima zgrada i planerima koji žele viši nivo kvaliteta, udobnosti i bolje iskorišćenu energiju.

Vlasnici hotela "Šetceron" Sami i Napa Lama, švajcarsko-libanske nacionalnosti, i njihov tim od sedam kuvara u restoranu "Šetceron" i istoimenom baru, poverili su ishranu gostiju lokalnim kuvarima. Jer, ko bolje od njih zna da spremi njoke sa sosom od rakleta, jagnjećim mesom, karamel ili šne-nokle i može da usluži i dve i dvesta osoba? Kada stigne zima, mnogi hoteli smešteni visoko u planinama se zatvaraju, ali ne i hotel "Šetceron".

Dajući novu krv ovom čarobnom švajcarskom mestu, Sami i Napa Lama stvorili su neverovatan hotel na 2.112 metara visine, zbog kojeg se svetski džet-seteri i avanturisti ozbiljno pomuče samo da ga osvoje.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 91.