Makweti Safari Lodge: Pet zvezdica izgubljenih u svemiru

Smešten na severu Južnoafričke Unije, na nekoliko kilometara od Mozambika, Makweti Safari Lodge može da vas iznenadi ali i uplaši. Jer, ovaj hotel je kombinacija neobično atraktivne lokacije i luksuznog enterijera, gde divlje životinje nesmetano šetaju na udaljenosti od samo par metara...

Bračni par lekara iz Njujorka, otkrivši netaknuti rezervat Velgevonden u južnoafričkoj provinciji Limpopo, rešili su da na tom mestu sviju sopstveno safari gnezdo. Posle tri godine radova pokazalo se da kućicu treba proširiti kako bi smestili svoju proširenu porodicu. Kako su se, vremenom, sve više pojavljivalji prijatelji zaljubljeni u safari, počele su da se rađaju nove kolibe. Tako je na 38.000 hektara zemlje zaštićene od malarije - neviđeno ekološko bogatstvo - nikao kamp nazvan Makweti Safari Lodge!

Duša Afrike
Kamp sa brvnarama dizajnirao je Oto de Jager, poznati južnoafrički dizajner. Sve brvnare povezane su s glavnom zgradom u kojoj se nalaze recepcija i restoran, s drvenim, blago lučnim mostićima. Glavna zgrada ugrađena je u prirodno formirane stene. Oto de Jager dizajnirao je, ne samo celokupan enterijer, već i slobodne površine oko njega. Koristeći prirodno bogatstvo rezervata, kroz koji teku mnogobrojne rečice i potoci, iskoristio je javorovo drveće i crvenu travu kao pozornicu na kojoj gost proverava svoj odnos sa divljim životinjama. Glavna brvnara, rukom rađenim originalnim materijalima i antiknim predmetima, verodostojno oslikavaju dušu Afrike.

Samo pet brvnara za samo 10 gostiju, urađene su od kamena i slame, sa moćnim gredama i drvenim stubovima. Svaka je različitog oblika i krije u sebi udobne apartmane sa otvorenim kaminima, tuševima spolja i unutra, viktorijanskijm kadama (sapun se ručno pravi) i, naravno, prostranim drvenim verandama za uživanje u zelenilu južnoafričkog buša. Gost je praktično okružen čitavom vojskom životinja. Zato, pre nego što otvori vrata apartmana, treba da proveri koja životinja upravo prolazi pored verande ili se možda čak smestila na njoj: zebra, lav, antilopa, hijena, žirafa ili kudu!  A tu je i bazen u kojem se gost opušta posle naporne safari ture.

Pod patronatom Rotisseurs
Oto de Jager takođe je „projektovao“ meni za Makweti restoran. To je velika čast, jer je hrana u Makweti Safari Lodž-u pod patronatom čuvenog lanca Rotisseurs, gastronomskog društva osnovanog 1950. godine u Parizu. Gost može da večera u trpezariji ili pod vedrim nebom, služeći se egzotičnim začinima i čuvenim iza branim vinima Južne Afrike. I još zanimljivije: može da provede deset dana u Makweti Lodž-u i da svaki put dobije drugo jelo - zasluga šefa kuhinje koji se zove „Nevinašce“!

Mesto je idealno za posmatranje 254 zvanično zabeleženih retkih ptica i najveće privatne kolekcije retkih belih nilskih konja, leoparda, šesnaest vrsta antilopa i ostalih „mastodont“ životinja. Ovde nema granice između ljudi i životinja, pa može da se desi da ponekad pored vas prošeta slon veći od brvnare!

Ne zaboravite da je ovo mesto, potpuno usamljeno, idealno za one koji vole privatnost, neizvesnost i „druženje“ s divljim životinjama! Očekujte neočekivano! Nema puteva, nema faksova, još manje pristupa mobilnim telefonima. Nema ni ljudi!!! Zato nije ni čudo da se slavne ličnosti, umorne od novinara i fotografa, neretko kriju u ovom svetu koji podseća na neke scene iz filma „Gospodar prstenova“.

Kako naći „Makveti lodž“?
Jedna od najbolje čuvanih tajni za ljubitelje safarija je: kako naći „Makveti Lodž“ u Južnoj Africi? Namerno skrajnut sa svih poznatih safari puteva, ovaj kamp krije u sebi udobnost, luksuz i privatnost ali i veliku opasnost! Pravi je podvig izdržati „druženje“ sa slonovima, lavovima, leopardima... dok vas fiksiraju sa udaljenosti od samo pet metara!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 82.