Hotel “Palas”: Kraljevstvo na vrhu planine

Hotel “Palas” ("Le Palace") u švajcarskom mestu Gštadu, mitsko je mesto koje već sto godina čvrsto stoji na vrhovima Sanenlanda. Nekada su ovde boravili Bil Bakli, slavni američki novinar i komentator, glumci Dejvid Niven i Rodžer Mur, violinista Jehudi Menjuhin, razne krunisane glave... U hotelu je uvek bilo elegancije, otmenosti i poštovanja... Ali dolaskom Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, na hotel su se sručili novinari i paparaci, a njih su pratili novokomponovani bogataši.

Najskuplja, najprestižnija internatska škola na svetu "Le Rosey", koja je otvorena 1880. godine u Gštadu, švajcarskom planinskom mestašcu, glavni je "krivac" za slavu hotela "Palas". Naime, kada je 1911. godine hotel podignut, roditelji koji su dolazili u posetu svojoj deci, dobili su ekskluzivno mesto gde su ne samo odsedali, već imali priliku i da se međusobno upoznaju. Tako su mnogi milioneri, predsednici država, ambasadori, biznismeni... u romantičnom okruženju planinskog sela, započeli i prijateljstva i poslove. Od tada potiče mišljenje da ako nikada niste bili u lobiju hotela "Palas" – kao da nikada niste ni bili u Gštadu!

Evo kako Taki Teodorakopulos, dugogodišnji rezident u selu, novinar, plejboj, pisac, džudista, priča o životu hotela:

- Nekada su ovde boravili Bil Bakli, slavni američki novinar i komentator, glumci Dejvid Niven i Rodžer Mur, violinista Jehudi Menjuhin, razne krunisane glave... slavni kompozitor Ričard Vagner, pevačica Džuli Endrjus. U hotelu je bilo elegancije, otmenosti i poštovanja. Dolaskom Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, sve se promenilo. Na hotel su se sručili paparaci, novinari, a njih su pratili novokomponovani bogataši. Sada je ovde Madona, ali srećom ne šeta se ulicama. Sa njima su se izgubile prave vrednosti lepog ponašanja i elegantnog oblačenja.

Dress code

Da bi potkrepio svoju priču, Taki je otkrio kako je jednog dana Andrea Šerc, naslednik ovog porodičnog biznisa, u kultnoj hotelskoj kafani "Le Grill" ugledao filmskog producenta Harvija Vajnstina bez kravate, dok mu je ispod raskopčane košulje virila majica. Smesta je odreagovao i bez pardona zamolio Vajnstina da se povuče u svoje odaje i pristojno obučen vrati u restoran.

Danas mnogi od naslednika nekadašnjih posetilaca i dalje zimuju ili letuju u ovom bajkovitom mestu, a kako se istorija ponavlja, danas njihova deca pohađaju pomenutu elitnu školu, kao što će to, verovatno, i njihovi unuci i praunuci. Noblesse oblige! I sam srpski prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević školovao se u školi "Le Rosey". I danas mnogi njegovi školski prijatelji dolaze u Beograd.

Inače, sve je počelo od Ernsta i Silvije Šerc. Ernst je bio skaut i, da bi zaradio nešto džeparca, pevao je s grupom dečaka u selu, s pogledom uprtim u bajkovito zdanje koje je nadvisivalo mesto. Taj pogled ostao mu je zauvek u srcu. Mnogo godina kasnije, dok je radio u hotelu "Karlton" u Sent Moricu čuo je da "Palas" traži upravnika hotela. Prijavio se... Ostalo je istorija.

Tokom decenija, hotel "Palas" je pretrpeo brojne promene, a za poslednju je odgovorna Marina Nikels, enterijerista. Preuređeni su apartmani na poslednjem - šestom spratu (čiji se brojevi završavaju na broj 8), izmenjena kombinacija boja, materijala, osvetljenja... Sobe su uglavnom male (ne zaboravite starost hotela!), mada su neke porušene i proširene. Neke od soba su u stilu švajcarske rustike, s vidljivim gredama, dok su druge preuređene u nešto modernijem stilu. Ali doslednost u eleganciji i kvalitetu ostaje: debeli svileni tepisi, teške draperije, kožne sofe, tartan, šinc iz Indije, meke postelje…U kulama se nalaze predsednički apartmani i dva penthausa, za koje je lista čekanja duga i po dve godine!

Najžešće mesto u hotelu je noćni klub "GreenGo", prvi u Švajcarskoj. Njegov enterijer oslikava sedamdesete godine prošlog veka, kada je i osnovan. U njemu se tolerišu majice, vindijakne, casual stil.

Alpski šarm

Andrea Šerc seća se jedne od anegdota koje se često dešavaju u hotelu u kojem su boravili tajlandska kraljica, Robi Vilijams, princ Čarls, Kofi Anan, Elton Džon, španska kraljica Sofija i ko sve još ne.
- Stigla je Paris Hilton i pruživši mi ruku predstavila se: "Paris Hilton". Pružio sam svoju i rekao: "Gštad Palas!" Kažu da je Elizabet Tejlor volela da sedi u hotelskom restoranu, jer su za istim stolom sedeli i lokalci. Tako je bilo nekad.

Hotelski cool restoran je "Fromagerie", u bukvalnom prevodu prodavnica sira, a u formalnom: mesto gde se okupljaju "lokalci" - Berni Eklestone (Formula 1), Džodž Soroš, Roman Polanski koji "oseća duboko prijateljstvo sa stanovnicima Gštada", pokojni agent 007 - Rodžer Mur koji je, posle 15 godina boravka u Sent Moricu, ovde svio svoje novo gnezdo (“zato što su Ujedinjene nacije 2007. godine u otpadnim vodama Sent Morica otkrile tragove kokaina!"). Pokojni pop pevač Majkl Džekson je, dok je bio u poseti svojoj prijateljici Elizabet Tejlor (koja je 1962. godine kupila brvnaru "Ariel"), poželeo da kupi brvnaru, čak i sam hotel. "Baš mi se dopada ovaj zamak", rekao je njegovom vlasniku Šercu. Slavni violinista Jehudi Menjuhin je 1956. godine osnovao muzičke svečanosti "Les Sommets Musicaux de Gstaad". Goste su, tokom godina, zabavljali trubač Luj Armstrong i pevačica Ela Ficdžerald… a tajlandska je kraljica slušala…

Nikad dosta zabava u hotelu "Palas"!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 91.