HOTELSKE IKONE: „Đurđevak“ – za zdravlje i uživanje

Legenda kaže da je običaj poklanjanja đurđevka nastao još sredinom 16. veka, kada je francuski kralj Šarl IX, 1. maja 1561. godine dobio ovaj cvetak kao znak sreće. Cvet mu se toliko dopao da je odlučio da ovaj običaj uvede na dvor, deleći ga dvorskim damama.

Posle nekoliko stotina godina, Alen Vej kupio je jedno od retkih slobodnih netaknutih prostora u blizini francuskog pomodnog Sen Tropea - La Croix-Valmer i, na mestu starog, podigao novi hotel sa 5 zvezdica, koji je nazvao „Đurđevak“ („Lily of the valley“). Kako je Vej rođen u tom kraju, inspiraciju za naziv hotela našao je u cvetu koji je lokalna biljka u tom delu francuske rivijere i raste na pesku.

Američki koncept wellness-a

Po čemu se hotel „Đurđevak“ razlikuje od hiper, super i ostalih facinantnih i istorijskih hotela sveta? 

- Mi smo se, pre svega, opredelili za wellness - uživanje u životu! Kako je zdravlje najveći ljudski kapital, mi smo hotel zamislili kao oazu zdravlja. Za razliku od hotelskog wellness-a u Evropi, koji je uglavnom okrenut medicini ( švajcarski hoteli imaju za cilj dugovečnost gostiju, nemački i austrijski – post itd.), mi nismo želeli „bele mantile“. Inspiraciju smo našli u Americi u ustanovama gde se „wellness destilira u prijatnoj i toploj atmosferi“ – kaže portparolka hotela Lusi Vej, kćerka Alena Veja.

Hotel je smešten na površini od 25 hektara, okružen vrtovima u kojima se neprekidno snimaju razni filmovi, reklame... jer se smatra za jedan od najlepših pejzaža na svetu. U donjem delu nalaze se vrtovi iz doba renesanse a na gornjem iz 13. veka! Najinteresantniji detalj je mozaik iz 16. veka s „Nimfeusom“ (prirodna pećina pripisana nimfama).

Hotel „Đurđevak“ ima 32 različite sobe i 6 apartmana. U parku se nalaze privatne vile: Malakoff, Lima, Garrovo... Gosti koji ovde dolaze uglavnom žele da se bave sportom, brdskim biciklizmom, nordijskim hodanjem... Daje se prednost lokalnoj agrokulturi: potpuno prirodni proizvodi a ne organski koji potiču iz drugih zemalja. Ističući prednosti ovog hotela, Lusi kaže: „Trudimo se da dobro živimo i još lepše starimo.“


San, ljubav, poezija…


Još jedno prijatno iznenađenje je izbor arhitekte Filipa Starka koji „prodaje san, ljubav, nežnost, poeziju, sreću“… Ovaj multi dizajner jedino što nije uradio u svom poslu je da projektuje hotel na Azurnoj obali, pošto je to mesto „jahače kamila i plavušane koji piju vodku“. Ali, kada je prošetao tim prostorom shvatio je da se nalazi usred prave mediteranske pastorale. Zato je hotel i osmišljen uz pomoć materijala koji predstavljaju ovaj blagorodan kutak sveta. Boje su prirodne, oker, bež, materijali - grubi, podovi drveni, zidovi i nameštaj, prostirke od ratana, pletene lampe... Na meniju u restoranu „Vista“ je provansalska hrana s lokalnim namirnicama.

Ceo taj potez u kome je smešten hotel „Đurđevak“ izgleda kao slatko malo selo u kome se živi na francuski način: „art de vivre“.