Savremena bajka

Hotel de Charme les Airelles - „Šarmantne borovnice“

Smešten u šumovitom okruženju Alpskog vrta na ivici padine, u ekskluzivnom kvartu Kurševela, francuski hotel “Borovnice” zaista se smatra najekskluzivnijim i najskupljim zimskim hotelom na svetu. Ovde dolaze gosti koji vole vrhunski luksuz, neuporedivu udobnost i smeštaj tako blizu zvezda…

U okruženju hotela „Borovnice“ novi „abramovići“ se susreću s krunisanim glavama i bezobrazno bogatim osobama sa svih strana sveta. Tako je želela vlasnica hotela Rejmond Fenestrac, koju su stalni gosti nazvali „kraljica Kurševela”.

Pravo ime hotela glasi “Hotel de Charme les Airelles”, što znači “Šarmantne borovnice”. Hotel de Charme je izraz kojim se označava posebna kategorija hotela da bi se u širokom spektru hotelskih usluga razlikovali od lanaca mas turizma i od brendiranih i establiranih objekata kao što su hoteli „Bristol“, „Ritz“, „Plaza“, itd. Pod tim pojmom podrazumevaju se manji objekti koji su obično prenamenjeni u hotele, smešteni u nekom živopisnom krajoliku i originalno opremljeni (ne high-tech, nego nekako udobno, porodično).

Sudbonosni trenutak

Seljančica iz doline Tarantez u Alpima čuvala je krave posmatrajući automobile sa skijama na krovovima koji su prolazili pored nje. Sanjajući uzbudljiviji život, Rejmond rešava da proda jednu kravu kako bi kupila „gradsku” odeću. Prva stanica bio je Pariz, druga London. Čuvajući decu tokom dve i po godine, uči se rafinmanu i otmenosti velikih engleskih porodica. Zatim obilazi Italiju kako bi naučila jezik. Po povratku u rodni kraj, zapošljava se u hotelu na recepciji. Bio je to prelomni trenutak u njenom životu – otkrila je cilj svog života: hotelijerstvo!

Da bi ostvarila svoje snove, a potreban joj je novac, bavi se poslom s nekretninama. „Posao mi je išao sjajno! Rezultati su toliko bili dobri, a prodavala sam samo skupocene posede, tako da sam posle godinu dana rada otkupila agenciju za koju sam radila!”

Susret s budućim mužem Andreom koji se bavio građevinskim poslovima, omogućiće im da “zajedno pomere planinu”! Rejmond uviđa da velike porodice iz francuske industrije, engleske porodice s titulama, arapski prinčevi… obožavaju skijanje na izuzetnim stazama Kurševela. Njen san je da izgradi hotel – „porodičnu kuću”. Šansa se ukazuje 1992. godine kada se u obližnjem Albervilu održavaju Zimske olimpiske igre. Predsednik Olimpijskog komiteta, Antonio Samaranč, traži VIP hotel. Bračni par Fenestrac predlaže da im podignu hotel po njihovoj meri. Tako se 1992. godine rađa hotel „Borovnice” i već u prvoj godini rada hotel je primljen u slavnu hotelijersku grupu “Leading Hotels of the World”.

Po ukusu bogataša

Arhitekta Rišar Ferbah je, prema želji vlasnice, uneo barokni stil okruženja u kome je živela austrijska carica Sisi. Tako su klupe u sobama inspirisane klupama u caričinom vozu; jedan paravan je identičan paravanu koji se nalazi u njenom dvorcu. Većina soba ima kamin. Rejmond poznaje ukus bogataša. 59 osoba okruženo je pažnjom 112 osoba koje udovoljavaju i najmanju želju prebogatih gostiju. Ako želite da znate ko je sve boravio u ovom hotelu, pročitajte na internetu Forbsovu listu 100 najbogatijih na svetu! Prilikom odlaska iz hotela, svaki gost dobija na poklon teglu s džemom od borovnica, peškire, torbicu s kozmetikom, naravno, sve u boji kuće.

Usred ogromnog salona smešten je veliki domaćinski kamin koji širi svoju toplinu. Tu je i bioskop… „Ponekad je teško ‘velikima’ reći da je hotel popunjen. U stvari, gosti obožavaju ovu neizvesnost, ‘ekskluzivnu‘ stranu hotela!”

U trpezariji restorana “La Table du Jardin Alpin” sa dve Mišelin zvezdice, koji vodi slavni francuski kuvar Pjer Ganjer služi se, na primer, smrznuta junetina na pečenom hlebu sa ostrigama, prelivena sosom od dimljene repe. Njegovo vjerju je “jednostavno, ali elegantno”. Gostima je takođe na raspolaganju i tradicionalna “građanska” kuhinja s pečatom autentične francuske gastronomije. Postoji i “Savojski ćošak” u kome se služi raklet, fondi i drugi lokalni specijaliteti na bazi sireva. U najnovijem restoranu “Cala di Volpe” služi se isključivo italijanska kuhinja.

Dečije i wellness carstvo

Arhitekta je porušio nekoliko zidova kako bi ostvario novu zamisao Rejmond Fenastrac – prostor u kome deca mogu nesmetano da jurcaju i uživaju u raznovrsnom programu specijalno napravljenom samo za njih. Veliko platno poziva decu manju od 12 godina da gledaju crtaće; na raspolaganju su im mnogobrojne igre, meke igračke koje “Borovnice” pretvaraju u Alibabinu pećinu. Tu je i lični hotelski klovn Kamamber, zatim crvenokožac koji deci priča bajke o vremenu kada su Indijanci živeli bez Koka-Kole…

Wellness i spa prostire se na 850 kvadratnih metara. Sauna i bazen su okrenuti skijaškoj pisti koja prolazi pored hotela. Tu su vodeni zid, sauna obavijena prozirnim staklom, tuševi sa senzorima, bazen i đakuzi, svi s veličanstvenim pogledom na okolne planine. Postoji “Snežna pećina” u kojoj gosti mogu da uživaju u ledenom kristalnom prahu koji stimuliše i osvežava gosta između dve sesije saune. Spa “La Mer” („More“) ima novu zabavu za goste: kriptoterapiju “Cryoness”. Nova tehnika pogoduje jakim skijašima posle celodnevnih spustova. Seansa traje od 35 sekundi do 3 minuta i omogućava da se telo trenutno obnovi, jer se nalazi na udaru hladnoće od -110 do -170 stepeni! Pa ko izdrži!

“Ponosna sam što je Hotel de Charm les Airelles prvi hotel u Francuskoj koji je dobio petu zvezdicu”, kaže Rejmond Fenestrac. „To je veliko priznanje za profesionalan rad svih nas u hotelu!” Hotel je takođe dobio izuzetnu nagradu koja se dodeljuje u Francuskoj: „Palace”, što znači da je ovaj objekat okarakterisan kao super luksuzan!

Rejmond može da bude srećna, jer su joj se u vođenju hotela i depandansa „Ormello” pridružili sin Raul i snaja Stefani.

I najzad, cene: za jednu noć u hotelu, vaš novčanik će biti olakšan u zavisnosti od soba ili apartmana (u ove cene ne ulaze posebni dani kada je Božić, Nova godina, itd.) između 1.312 i 8.016 evra!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 84.