120 godina ponos hotelske industrije: „Ritz“ – hotel prinčeva

U pariski hotel „Ritz“ ulazi se bojažljivo. Toliko događaja, misterija, istorijskih trenutaka, izuzetnih gostiju... postavilo je ovaj hotel na najprestižnije mesto u svetskoj hotelskoj industriji. U njega ne može svako da uđe, čak ni stalni gosti ukoliko nisu rezervisali bar kafu. Hotel „Ritz“ postao je snažan bedem kroz koji prolaze samo dobro provereni gosti.

- Želim da „Ritz“ ostane najbolji hotel na svetu! - rekao je vlasnik hotela Egipćanin Mohame Al Fajed enterijeristi Tjeriju Deponu koji je dobio zadatak da obnovi sjaj i luksuz hotela otvorenog davne 1898.godine. - Ako zabrljaš - upozorio ga je Al Fajed - ubiću te! Isto su reagovali i prijatelji i gosti. Zato se arhitekta šalio govoreći da je, za svaki slučaj, kupio imanje u Patagoniji gde bi eventualno mogao da se sakrije ukoliko gazda ne bude zadovoljan.

Hotel „Ritz“ je od 1898. godine do danas prešao slatko-gorki put hotelijerskog života, od trenutka kada su ga Švajcarac Cezar Ric i tadašnji gastronomski genije Ogist Eskofije otvorili, do 2016. kada je Al Fajed otvorio vrata skupocene reorganizacije hotela vredne 450 miliona evra.

- Za mene je bilo važno da sačuvam smisao mesta - rekao je Depon. I jeste, vodeći se Al Fajedovom naredbom: „Upotrebi sve postojeće što možeš”. Prvo je napravljen tunel za uvažene i slavne goste kako bi izbegli uvek prisutne paparace i ostale posmatrače koji imaju običaj da se skupljaju ispred hotelskog ulaza. „Ritz“, kao i mnogi hoteli - palate u Francuskoj, obično imaju četiri ulaza. Slavni gosti, plemstvo, sportisti, državnici… izlaze ili ulaze kroz garaže, servisne prostorije, izlaz u druge ulice, kroz koji su 1997. godine prošli princeza Dajana
i Al Fajedov sin Dodi i otišli u smrt.

Kandidat za ozbiljan fejslifting

- Hotel „Ritz“ se bio umorio, ostario - kaže direktor hotela Kristijan Bojen koji je, posle dugih telefonskih pregovora, našao malo vremena da me primi. - Bio mu je potreban ozbiljan fejslifting. Nije bilo govora da se radi u fazama dok gosti u njemu borave. Zato je 2012. godine hotel zatvoren i započeta je potpuna rekonstrukcija od krova do podruma – naglasio je. Možda je zato, umesto da košta oko 200, na kraju potrošena suma iznosila 450 miliona! - Ali, vredelo je. Obično krpež mnogo više košta. Ovako smo goste poštedeli buke i prašine, a mi smo slobodno radili u svakom kutku hotela. Nismo imali rok jer smo kao hotel nezavisni. Želeli smo da stvorimo jedinstvenu celinu, nešto kao privatnu rezidenciju. Isto tako, trebalo je ukloniti slabosti starog hotela. Sve vreme smo se pitali šta moderan putnik od nas očekuje?

Gospodin Bojen tvrdi da hotel ima najbrži internet sa optičkim vlaknima, da za svaki TV u hotelu postoji prevod na jezik koji odgovara gostu; od dve nekadašnje sobe napravljena je jedna sa walk-in kupatilom, dva lavaboa, dve kade… Zato je broj soba smanjen sa 159 na 142 i sada su mnoge od njih apartmani. Svi prozori na prvom spratu, gde se nalaze “Carski”, “Šopenov” i “Vindzor” apartmani, imaju stakla otporna na metke. Prvo što je arhitekta uradio bilo je da sruši mezanin u kome se nalazio Al Fajedov apartman da bi recepcija dobila visinu tavanice od 6 metara. Vrlo impozantno!

Depon, poznat po projektima vila za Bila Gejtsa, Ralfa Lorena, Kelvina Klajna… otkrio je tokom rekonstrukcije prostor za poslugu sa okruglim prozorčetom koje gleda na trg Vandom na kome se hotel nalazi, sa terasom sa koje gost ima pogled na Pariz od 360 stepeni i Napoleonov stub podignut u slavu dobijene bitke kod Austerlica. Tako je nastao apartman “Mansar”, koji nosi ime poznatog francuskog arhitekte koji je mansardi dao svoje ime.

Pod zaštitom francuske države
Hotelu je dušu dao švajcarski hotelijer Cezar Ric. Kada je kupio zgradu, tada hotel Lazin u vlasništvu istoimene plemićke porodice, rekao je: - Hotel treba da ima rafinman kakav samo jedan princ želi da ima u svom domu.

On je prvi u hotel uveo kupatilo povezano sa sobom, zabranio da se na prozore okače zavese kako bi sobe dobile što više svetla. Do tada su uvaženi gosti morali da se prošetaju do zajedničkog kupatila na spratu. Mogu da zamislim pisca Ernesta Hemingveja, jednog od najvažnijih gostiju hotela, kako se susreće s modnom kreatorkom Koko Šanel, koja je od 1937. do 1971. godine živela u ovom hotelu i za koju se pričalo da je veliki mrgud! Tokom 120 godina postojanja hotel je imao prilike da ugosti mnoge krunisane glave, državnike, slavne glumce, sportiste i pevače. Tako je engleski pevač Elton Džon imao svoj apartman, sav roze i u boji slonovače; za svoj 42. rođendan zakupio je ceo sprat hotela i dekorisao ga u roze boji. U današenjem apartmanu “Vindzor”, živeli su mnogo godina vojvoda od Vindzora i njegova supruga Volis Simpson; apartman je u boji perle koja se danas naziva “Volis plava”. Slavni pisac Marsel Prust, koji je 1. juna 1898. godine bio gost na otvaranju hotela, kasnije i stalni stanar, obožavao je da svoje kapitalno delo “U potrazi za izgubljenim vremenom” piše u krevetu u sobi danas nazvanoj apartman “Prust”. “Carski apartman” nalazi se na listi Nacionalnih spomenika Francuske. U njemu su zaista boravile krunisane glave, pa i srpska kraljica Marija, supruga kralja Aleksandra I Karađorđevića, još dok je bila devojka.

Bar Hemingvej
Bar Hemingvej, dizajniran u art deko stilu nazvan po proslavljenom piscu, ima auru kulta. Radoznao, beskompromisan, hedonista, slavni pisac je, u trenutku kada su nacisti napuštali hotel, tvrdio da ga je, s puškom u ruci, lično on oslobodio! U ovom baru napisao je svoje nabolje rečenice o hotelu u romanu “Sunce se ponovo rađa”. Tu se rodilo njegovo tadašnje piće “Bloody Mary” koje mu je služilo kao pomoć čestom mamurluku. Na zidovima njegove slike. Nisam odolela, sela sam ispod jedne od njih i barmen Kolin Fild me je slikao.

- Za otvaranje hotela juna 2016. godine napravio sam koktel “Clean Dirty Martini” - kaže barmen. - Veoma jaka solucija soli u kockicama leda daje izgled prljave vode iz kade!

Probala sam: uf!!! On tvrdi da se koktel pije tri puta: prvi put očima, drugi put nosem a treći na dvorski način. U ovom prostoru Kol Porter je komponovao slavnu melodiju “Begin the Beguine”, Skot Ficdžerald, koji je opisao hotel u knjizi “Blaga je noć”, imao je svoje omiljeno mesto...

Zna se da bogataši imaju svoje “bubice” a hotel se trudi da im na svaki način ugodi. O tome se nerado priča, štiti se privatnost gostiju. Na moja uporna pitanja da kaže “bar nešto”, gospodin Bojen je ispričao kako mnogi od gostiju slave rođendan u hotelu (Pavaroti, Domingo...), da se nekada Oskar Vajld žalio na slabo osvetljenje, da je jedan od gostiju želeo crne ruže za rođendan svoje žene... - Trebalo nam je dosta vremena da ruže prekrijemo crnim sprejom i to u zadnjem trenutku da cveće ne bi presahnulo – seća se barmen Koln Fild i dodaje: - U svakom slučaju, činimo sve dokle god je po zakonu.

Klub zdravlja u koji spadaju teretana, frizerski salon čuvenog Daida Majea i prvi spa grupacije Šanel, odražava vreme iz 1920. godine, stil art deko, danas toliko cenjen. Ali, o njima i slavnom restoranu “Espadon” i njegovom glavnom kuvaru Nikoli Salu - drugom prilikom.

Fasada zgrade datira iz 1705.godine. Glavni arhitekta kralja Luja IV, Žil Harduen Mansar, skicirao je njen prvi (barokni) izgled. Iako je hotel već jednom bio preuređen, između 1980. i 1989.godine očigledno mu je bilo potrebno novo lice koje je koštalo 450 miliona evra. Tokom preuređenja u hotelu je došlo da požara. Čak 66 vatrogasaca borilo se s vatrom. Zaposleni su bili evakuisani, ali je rad na hotelu nastavljen već sutradan. Oko osam stotina kamenorezaca, pozlatara, molera, drvodelja... svakodnevno je radilo na doteriva nju hotela. U hotelu radi 600 recepcionera, somelijea, šefova kuhinja i restorana, nadzornica, sobarica, domaćica, sobne posluge, radnika u vešeraju, portira… Drugim rečima, o vama se dobro brinu u “Ricu”.
SPA Šanel prvi je SPA ove vrste u Francuskoj. Tu su svi proizvodi za negu kože koji se koriste u tretmanima lica i tela - Šanel. Klub zdravlja
preimenovan u Ritz Club Paris, takođe je imao fejslifting. Bazen je poseban dragulj neoklasičnog art deko stila. Princeza Dajana je u hotelu “Ritz”pojela svoj poslednji obrok. Nekoliko trenutaka po izlasku, poginula je u automobilskoj nesreći zajedno sa Dodijem, Al Fajedovim sinom.
Hotel je “igrao” u filmovima sa glumicom Odri Hepbern: Ljubav popodne, Smešno lice i Kako ukrasti million.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 83.