Las Alamandas: "Poslednji raj na zemlji"

Šta je zajedničko izbirljivim Ričardu Giru i Šon Penu, Stingu i Ani Lenoks? Gde su se venčali Eli Lanrdi i Mario Lopez, a Kristi Tarlington i Ed Berns proveli svoj medeni mesec? Nikolas Kejdž, Robin Vilijams, Sindi Kraford...? Odgovor je: „Las Alamandas“, za mnoge danas - "Poslednji raj na zemlji"!

Kada je kupio 3.700 hektara nedirnute pacifičke obale južno od meksičkog mesta Puerto Valjarta, "bolivijski kralj olova" Atenor Patinjo nije ni slutio da će, umesto njegove ideje da napravi najveće narodno odmaralište u Latinskoj Americi, na ovom mestu "porasti" samo šest vila!

Beli pesak na nepregledno dugačkoj plaži, njihanje palmi, penušavi tirkizno-plavi talasi, vetrić koji pirka s beskrajnog mora i samo šest vila na 28 hektara potpuno prazne i očuvane obale. Vlasnica je Izabela Goldsmit-Patinjo. Njen deda Atenor Patinjo, Bolivijac špansko-indijanskog porekla, radio je u prodavnici u kojoj su se kupovale potrepštine za rudnike. Jednog dana, u radnju je ušao kopač koji nije imao novca da plati robu. Ponudio je prodavcu, to jest Atenoru, svoju tapiju na rudnik olova. Iako je znao da od rudnika neće biti ništa, Atenor se sažalio na čoveka i pogodba je bila sklopljena. A on najuren s posla zbog ovakve neposlovnosti! Rudnik je bio neupotrebljiv do kraja XIX veka, kada je siromašni vlasnik rudnika Patinjo konačno otkrio žicu olova. Tada je, kaže legenda, Atenor Patinjo postao najbogatiji čovek na svetu, jer je posedovao 50% nacionalne proizvodnje i kontrolu nad evropskom preradom bolivijskog olova.

Bajkovito parče kolača

Kako mu je za brak bila potrebna žena s plemićkim pedigreom, mladi Atenor oženio je špansku plemkinju groficu Durkal sa kojom je dugo i srećno živeo u ekskluzivnijoj pariskoj aveniji Foš. Svojoj deci i deci svoje dece ostavio je ogromne sume novca, fenomenalne kolekcije slika, umetnička dela, nameštaj, porcelan, retke rukopise i nakit. I ljubav prema lepom.

Jedna od unuka, Izabela, rođena u Parizu, živela je između Londona i Beverli Hilsa. Njen otac ser Džems Goldsmit, čuveni finansijer, filmski producent, vlasnik časopisa "L’Express", osnivač britanskog magazina "Now!", nezaobilazna figura svetskog džet-seta pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, imao je nekoliko zvaničnih žena i mnogo dece.

Izabela je bila prvo dete Džemsove prve žene Izabel, jedine kćeri Atenora Patinja. Kada je Goldsmit, zvani lepi Džimi, uleteo kao vihor u život mlade Izabel, Atenor se narogušio na pomisao da će njegova mezimica pasti u ruke jednog Jeverejina: "Zna se da se u mojoj prodici nikad ne venčavaju s Jevrejima". Goldsmit je hladno odgovorio: "I u mojoj porodici nije uobičajeno da se venčavamo sa crvenokošcima!" Na zaprepašćenje Patinja i njegove porodice, Džimi je bukvalno ukrao Izabel. I dok su njena braća tragala za njima svuda po svetu, Izabel i Džimi su se venčali u nekoj zabiti u Škotskoj. Na žalost, Izabel je u sedmom mesecu trudnoće dobila izliv krvi u mozak i umrla, dok je sićušna beba Izabela spašena zahvaljujući carskom rezu.

Ne znam šta su drugi iz porodice dobili u nasledstvo od Atenora Patinja ali, izgleda da je unuka Izabela dobila parče bajkovitog kolača - najdužu plažu na meksičkoj obali. Umesto da nasledstvo pretvori u hotele, hotele i hotele...koji se nižu duž plavog Pacifika, kako je to deda zamislio, Izabela je uradila nešto nezamislivo: podigla je samo šest ekskluzivnih vila na mestu koje je Atenor nazvao Las Alamandas - cveće Copa de Oro, koje buja u ovom delu sveta. Izabela je odlučila da sačuva lepotu kraja podižući malo i ekskluzivno odmaralište sa šest vila, koje se nalazi na sat i po od luke Puerto Valjerta.

"Playa de Soledad"

Postoje belo-plava Casa Miguel ispred Trga Delfina, Casa Azul prema kojoj vode najveselije i najšarenije stepenice, najmlađa, Casa Isabel, zatim Casa del Domo koja ima sopstvenu kuhinju, Casita San Antonio za mladence i Casa del Sol, prvobitno prebivalište vlasnice u kojoj se danas, uglavnom, odmara glumac Robert de Niro sa porodicom. Ovde Izabela dočekuje scenariste, režisere, zvezde iz Los Anđelesa, zaljubljene i slavne ljude u potrazi za „potpunim mirom i privatnošću". U zlatno doba njihovog braka, Bred Pit i Dženifer Aniston su iznajmili svih šest kuća kako bi, sa svojim prijateljima, dočekali novi milenijum.

Sofe od ratana presvučene su materijalom kanarinac žute ili šokantne pink boje; jastuci su vezeni rukom. Sva kupatila obložena su plavo-žutim Talavera pločicama, bojenim rukom. U svakoj sobi gost uživa u narodnim rukotvorinama i rukom slikanim figurinama. Velika klizajuća vrata omogućavaju pogled na bujne vrtove, palme, more... U sobama NEMA televizora - što se smatra krajnjim luksuzom za slavne prezaposlene osobe! U „Las Alamandasu“ nema ni jelovnika. Vaše je da se dogovorite sa šefom kuhinje šta ćete jesti određenog dana - meksičku ili evropsku hranu. I gde: u restoranima „Oaza“, "La Palapa Beach“ ili „Estrella Azul“ bar na krovu, čekajući da ribari donesu tek ulovljenu ribu.

Srbija u srcu
   
Izabela Goldsmit je filantrop, osoba ponajviše okrenuta očuvanju čovekove sredine. Radi na razvijanju raznih projekata za zaštitu meksičke obale. I ne samo ove zemlje. Pre nekoliko  godina, na veliko iznenađenje Nišlija, Izabela se pojavila u njihovom gradu! Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji "Lifeline" princeze Katarine Karađorđević, Izabela je poklonila veliku sumu novca Kliničkom centru Niš. Ovom donacijom otvoreno je Odeljenje za molekularnu biologiju i prenatalnu dijagnostiku. Tom prilikom, Izabeli Goldsmith je uručena statua Cara Konstantina u znak zahvalnosti za ovu vrednu donaciju koja nosi ime "Izabel Patinjo" - kao omaž Izabelinoj majci.

Ukoliko ste radoznali i želite da svojim čulima osetite slast "Vrta uživanja", sve što treba da uradite je da iz Evrope, preko Los Anđelesa, stignete do Puero Valjerte. Vozač hotela će vas provozati obroncima Sijera Madre, pored iguana i znakova koji pokazuju mesto na kojem je slavni režiser Džon Hjuston snimio nezaboravni film "Noć iguane" sa Avom Gardner i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama. Do tada neugledan i prašnjav putić, dovešće vas do nepreglednh negovanih površina trave, šuma palmi, šest vila čije boje bljeskaju u odsjaju velikog plavog Pacifika. Stigli ste u "Las Alamandas"!

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 92