“Klaus K” - Helsinki: Hotel epa i stila

Potka za dizajn hotela „Klaus K“ bio je ep „Kalevala“, prema kojem je 1938. godine snimljen film o srednjovekovnom vlastelinu Klausu Kurkiju... Te iste godine na gornjem dovratku ulaznih vrata hotela, napravljenih od čuvenog Vironlahti granita, ugravirano je njegovo ime.

Uz mantru „ep i stil“, zajedno s renomiranim arhitektama iz biroa SARC i dizajnerskog tima STYLT Trampoli, sazdan je dizajnerski koncept hotela “Klaus K”, koji uvodi finski folklor u svaku poru ovog zanimljivog hotela. Mladi (kao zemlja) i stari (kao nacija), svetlo i tama, dizajn i tradicija. Čist, sveden, dramatičan, tih, magičan dizajn hotela, inspirisan nacionalnim finskim epom “Kalevala”, pričom punom tragedije, mitova, čarolije, emocija, magičnom, lepom, punom života, koja izražava samu suštinu Finske.

Strast, tajna, želja i zavist

U “Kalevali” postoje četiri teme: strast, tajna, želja i zavist. Zato su sobe podeljene u četiri kategorije - od narandžaste, s motivima irvasa u „mističnim“ apartmanima, do dekadentne čokoladne i bordo nijanse u sobama „zavisti“. U svakoj se na zidovima nalaze umetnička dela s temom iz epa koja opisuje specifičnu atmosferu. Enterijer „Mystic room“ pokazuje emotivne teme iz epa. Tako „Desire room“ ističe želju - „danima sam se nadao, tražio dok sam sazrevao. Čekao na dobru godinu koja je dolazila s letom.“ „Envy suite“ nosi temu zavisti - „podneo sam to vrlo loše i sve vreme proveo čekajući vainamoinena, tvrdeći da bolje pevam od njega“.

Ova razigranost dovela je do pete kategorije soba. Pre tri godine bračni par škvorc (gospodin je poreklom Slovenac), pozvao je u goste dva finska slikara koji su pre toga svoja dela izlagali u hotelu „Klaus K“. riko sakinen i jani lainonen su nedelju dana boravili u dva „Zavist“ apartmana. Zidovi su im poslužili kao platna a inspiracija je bila - zavist. Riko je nacrtao ogromnog “The Hong Kong Curry Flavor Cup Noodle“ robota, eksplozivnu mešavinu karelijskog ljutog jela i savremene brze pice mexicana. Iznad robota krupnim crnim slovima piše: „Razlog zašto zavidim Fincima“.

Nebeska kovačnica

U Janinom apartmanu zidovi su prekriveni vrtlozima u stilu tetovaže, koji predstavljaju imena poznatih parova - Romea i Julije, Dajane i Čarlsa... Kako priča o parovima postaje uzbudljivija i skandaloznija - slova, od bele, prelaze u tamniju boju (Džon i Merilin, Čarls i Kamila...). Ukoliko žele i ako plate, gosti tu mogu da upišu svoja imena. Do danas se već nekoliko parova upisalo na zidove...

finska hrana koju vole i lokalci i stranci. „Ahjo“ bar i noćni klub helsinškog džet seta i evropske poslovne klijentele ima 350 mesta, plus mala terasa na kojoj dvadesetak  osoba može da đuska. Starosna granica - 24 godine! Sjajna muzika, atmosfera, opuštanje, ples... Upravo je u klubu na zidu prikazana ogromna slika stvaranja sveta prema „Kalevali“. Klub je dizajniran u crno-beloj boji ukazujući na kontrast dana i noći, svetlosti i tame, dobra i zla. Ajho je Kovačnica, centralno mesto u „Kalevali“, jezgro vatre u kojoj Ilmatar Kovač kuje Sampomagični mlin koji proizvodi brašno, so i novac.

A na gornjem dovratku ulaznih vrata hotela, koja su napravljena od čuvenog Vironlahti granita, 1938. godine ugravirano je ime Klaus Kurki.

Mark i Mia su otvoreni prema svima. Da bi ih bolje upoznali možete se prijaviti za specijalan hotelski paket koji će vam omogućiti zanimljiv vikend u njihovom društvu, u društvu njihovih prijatelja umetnika, čak i njihove dece!


Stvaranje Sveta iz sedam jaja
Zidovi recepcije i tepisi u hodnicima koji vode u sobe pričaju priču „Kalevale“ o stvaranju sveta iz sedam jaja: ptice pevačice, labudovi, svrake, orlovi, konji, irvasi, medvedi, vukovi i pčele. Gost će lako primetiti na mnogim mestima hotela oblike jajeta. U „Kalevali“ Ilmatar (čist vazduh) silazi u vode, dok ga vetar oplođava i tako se pretvara u Majku Vodu. Patka plovuša ili guscarica drži gnezdo na kolenu i u njemu šest jaja od zlata i jedno od gvožđa. Gvozdeno jaje joj opeče koleno, ona se trgne, jaja se razbiju i tako nastaje svet: rađaju se Sunce, Mesec i zvezde.