Art deko forever - uzbudljiv, pun iznenađenja: hotel Thoumieux - Pariz

Na spomen imena hotela Thoumieux (čitaj: Tumje), većina ljudi se osmehne. Jer, Tumje traje decenijama i odoleva svim pariskim hotelima - palatama zahvaljujući svom prigušenom glamuru, istaknutoj hit atmosferi, zanimljivom dizajnu arhitekte Indije Mahdavi, a naročito umeću njegovog promotera Tjerija Koste, omiljenog zbog sposobnosti da u svoje hotele i restorane privuče najzanimljivije osobe sveta. Mudro uključujući izuzetno poštovane arhitekte, kao što su Kristijan de Portzampark, dizajner Žak Granžo, Filip Stark, Indija Mahdavi, rezultat koji postiže Tjeri Kosta je uvek toliko zanimljiv da njegove kafiće i hotele smatraju najprivlačnijim mestima u Parizu.

Mali, sladak, prijatan i topao, hotel Tumje, smešten je iznad poznate istoimene taverne - Tumje. U svom sastavu ima samo petnaest soba, a što se tiče njegovog stila, najbolje ga definiše arhitekta ovog hotela Indija Mahdavi, koja ističe da je njen stil etno – urbana mešavina.

Šarm  stila Mahdavi

Počevši od tipične francuske taverne s početka XX veka, porodica Tumje je 1923. godine postala ekskluzivni brend u Parizu. Od tada pa do danas, o ovom brendu brinu generacije porodice Tumje.

Skromna zgrada s vertikalnim neonskim znakom koji ukazuje na hotel, reminiscencija je stila tridesetih godina prošlog veka – art dekostila! Sićušna recepcija vodi u malu trpezariju koja odiše šarmom stila Mahdavi s
vrhunskom savremenom udobnošću. Tumje je mali, ima samo 15 soba, neki kažu neozbiljan u odnosu na hotele - palate, s gastronomskom ponudom između kafea i stvarnog obroka. Malo u šali, malo u zbilji, jedan Parižanin je rekao kako je restoran ovog hotela „pomogao pariskoj populaciji da ostane vitka“! Bilo kako bilo, restoran hotela Tumje ima dve gastronomske zvezdice!

Indija Mahdavi poznata je po svom čuvenom dizajnu Coburg bara u londonskom hotelu Connaught i pariskom restoranu Cafe Germain. Hotel je pandemija raznoraznih mustri floralnih i heksagonalnih tapeta koje se odlično slažu, mada se svako dizajnersko pravilo očajnički protivi ovakvom razbarušenom pristupu. Art deko tapete plave su i morsko zelene. Sve biva mnogo jasnije kada se otkrije da je u ovom poslu Indiji pomogao duo M/M - Majkl Amzalag i Matijas Augustinijak, čije se polje rada prostire na muziku, modu i umetnost.

Leopardi, tigrovi i ljubičasti cvetovi...

Čiste linije i boje svilenih bonbona upotrebljene su u trpezariji; abažuri su postavljeni “naglavačke”, na foteljama - leopardova i tigrova mustra... U taverni Tumje - mešavina nameštaja kupljenih na sajmovima antikviteta i robe iz druge ruke. Na zidovima - ljubičasti cvetovi koji se ponavljaju na teškim zavesama i njihovom sasvim drugačijem uzorku. Štaviše, tu je i tepih s teškom geometrijskom mustrom. Svaki detalj pažljivo je promišljen: kvake na vratima, na ormanima, uzglavlja kreveta… Noćni stočići su u svakoj sobi drugačijeg oblika i stila.

Kuhinja je otvorena prema trpezariji koja može da primi samo dvadesetak osoba koje, ako žele, mogu da bace pogled na ono što se krčka u šerpama i loncima hotela Tumje. Gost zna koji se sastojci koriste, ali ne zna šta će šef od njih da napravi i posluži! Zato je, reći će vam Parižani, u ovom hotelu uvek uzbudljivo, puno iznenađenja ali i topline i „drugarenja“!