Kultni svetski hoteli: Raskoš u znaku OVNA

Jednostavan ulaz u jednu od devet zgrada u kojima se nalazi hotel „Ovan“, mogao bi očas da vam promakne. Ali, unutrašnjost je raskošna. Najraskošnija. 

Devet međusobno povezanih zgrada reflektuje istoriju ovog dela Ciriha - Avgustin kvart. Srce kompleksa čini ostatak dvorišta kamene zgrade podignute davne 1200. godine – u krstaško vreme! U današnjem baru može se videti impresivna drvena tavanična konstrukcija iz 1291. godine - redak primer srednjevekovnog inženjerstva.

Godine 1401. članovi esnafa Ovan - društvo mesara - na tom su mestu podigli, za ono vreme, veličanstven dvor. U jednom od restorana sačuvan je stub sa korintskim kapitelima, gde je zapisana godina izgradnje - 1533. Kuće su sagradili, upotrebljavali i održavali mesari, zanatlije, trgovci, plemići, zlatari. Svaka je dobila odgovarajuće ime: "Mali ovan", "Šapa", "Lula", „Cevi“, "Zlatni rudnik", „Vodenica“, „Kamena kuća“... Mnogo godina kasnije, vremešnu konstrukciju spasila je savršeno osmišljena rekonstrukcija, u dosluhu sa visokom tehnologijom. Arhitekta Tila Hojs uspela je da poveže raznolikost dizajna koji je kroz vekove menjao svoje lice u skladu s modernim tendencijama. 

Umetničko bogatstvo

Nije baš uobičajeno da, dok pijuckate kaficu u hotelskom salonu, zavaljeni u fotelju Čarlsa Imsa, budete okruženi tako vrednim delima kao što su originalna slika Endija Vorhola  "Ovan", "Kompozicija plavo i crveno" - Serža Poljakova, ili moćna drvena figura Rafaela Benazija -  "Skulptura dva muškarca"! 

Hotel je pravi mini muzej sa umetničkim delima koja se ne mogu naći na jednom mestu niti u jednom muzeju na svetu. Nalaze se u salonu  hotela, u sobama, apartmanima i hodnicima, restoranima i konferencijskoj sali hotela „Ovan“. Prava su radost za oči umetničkih sladokusaca, naročito onih okrenutih modernoj umetnosti.  Tu su remek-dela Maksa Bila, Alda Rosija, Kurta Zigrista i, pre svih, slavnog Roberta Raušenberga... 

Nijedna soba ista. U nekima su sačuvane freske iz XVI, XVII i XVIII veka. Barokni ukrasi na tavanicama: u apartmanu br.15, pored Korbizijeovog šezlonga, sačuvana je vredna freska Konrada Mejera iz XVII veka, koja prekriva ceo jedan zid i na kojoj su prikazane scene iz rimske istorije. U salonu "Los", lampe i nameštaj su delo češkog arhitekte Adolfa Losa, koji je u domenu unutrašnjeg dizajna zagovarao čiste i ekonomične linije. Na zidu se nalaze tri slike Avgusta Đakometija, "Apstrakcija boja", u kojima su boje predstavljene u slobodnoj formi kako bi dočarale beskraj mikro i makro sveta. U loft-apartmanu nalaze se crne fotelje "na režnjeve", čuvene arhitektice Ejlin Grej.

Luksuz za duh i telo 

U zgradi Štajnhaus, iz XI veka, postoji biblioteka "Turicensia" (knjige iz Ciriha), koja sadrži stotine ilustrovanih knjiga, kao i istorijske i antologijske primerke. Danas je u jednoj od kuća, na četrdesetak kvadratnih metara, smešten Muzej Esnafa Ovan. U njemu su "mašine" i pribor za preradu mesa iz tog vremena, što ga čini jedinstvenim u svetu. 

Boraviti u ciriškom hotelu „Ovan“ ne znači samo uživati u luksuzu, kvalitetnoj hrani, bazenu... već, pre svega, uživati u lepoti prostora, vrednog nameštaja, raznovrsnim umetničkim delima i elegantnoj udobnosti za sva čula.