„Ulusaba“ ser Ričarda Bransona: Hotel za hrabre avanturiste

Duboko u najdubljoj šumi Južne Afrike, okružena s „pet veličanstvenih“ – slon, lav, nilski konj, bufalo i leopard – smestila se brvnara „Ulusaba“, vlasništvo biznismena, slavnog avanturiste, osvajača zemlje, mora i neba - Engleza ser Ričarda Bransona.

Kada je američki glumac Vil Smit sleteo na usku aerodromsku traku zagnjurenu u afrički buš, odmah je potražio Karla, glavnog rendžera i zahtevao da smesta krenu u safari akciju. Pripremivši se za hitan polazak, Karl se uopšte nije iznenadio kada je otkrio da se jedan od Smitovih nabildovanih momaka iz obezbeđenja od straha sakrio ispod sedišta velikog džipa! Biti snagator u Los Anđelesu ništa ne znači kada se nađete oči u oči sa divljim životinjama i veličanstvenom prirodom! I to kakvom! Čak su i plemena ratnika Šangan, strahovala od ovog mesta koje su nazvali “Ulusaba” - „mesto malog straha“.

Luksuz sa „pet veličanstvenih“

Ričard Branson naravno nije mario za ove priče. Jer, on je momak koji je već sa šesnaest godina rešio da škola nije za njega i da se pred njim nalaze neslućene avanture. „Hoću da Virdžin bude poznat u svetu koliko i Coca–Cola“, obećao je sam sebi. Četrdeset i više godina kasnije, brend Virdžin postao je gigant koji u svojim nedrima nosi 350 različitih kompanija, od Virdžin Cole do Virdžin Votke Bransonov nepogrešiv njuh davno je namirisao nepoznatu grupu „Sex Pistols“ i pevače Polu Abdul, Fila Kolinsa, Pitera Gabrijela, Dženet Džekson i „Rolling Stouns“ i producirao njihov proboj na zahtevno muzičko tržište. Godine 1985. dobio je nagradu za prelazak Atlantika brodom na paru, a 1987. preleteo je Atlantik u najvećem balonu na svetu. Let balonom koji je izveo 1991. od Japana, preko Pacifika i Arktika, smatra se najbržim do danas.

Ako niste ljubitelj ovog razređenog vazduha, spustite se na zemlju, tačnije prizemljite se u “Ulusabu”. Jer, ko može da se kladi da li je opasnije putovati u svemir ili sresti se s pet veličanstvenih životinja bajkovite Afrike. I na zemlji Branson je takođe neustrašivi istraživač najneobičnijih prostora. Tako je, tumarajući po najzabačenijim ćoškovima planete, otkrio Ulusabu i kupio je 1999. godine. Dizajneri koji su projektovali vilu na njegovom privatnom ostrvu Neker na Bahamima i ovde su uradili odličan posao.

Ah, taj safari!
„Ulusaba“ se nalazi na vrhu granitnih stena i sastoji se od dve brvnare: „Safari Lodža“ i „Rok Lodža“ koji se nalazi na visini od 150 metara, s pogledom na planinu Drejkensberg. Sobe su opremljene materijalima i bojama preuzetim iz kulture i zanatstva raznih afričkih plemena. Spiralno stepenište u sobama vodi do kupatila čiji je jedan zid potpuno u staklu. Zamislite sebe u toj kadi...

„Safari Lodž“ leži na obali suvog korita reke Mabrak. Sve sobe u njemu su urađene u rustičnom stilu, dakle, u lokalnom. Mnogo je korišćena tikovina, dok su podovi prekriveni afričkim ponjavama. Velike fotelje presvučene su kožom. Prostrane krevete, prekrivene tananom mrežom za komarce i druge insekte, napravile su lokalne zanatlije od buša, domaće vrste drveta. Na zidovima su fotografije „veličanstvenih pet“. Pogled iz kade na tamno zelenilo i neku od ogromnih divljih životinja - zaista je uzbudljiv. Kako je korito reke Mabrak dobro utabana staza do obližnjeg pojila, gost može sa svoje terase da uživa u najbližem dodiru s lavom, slonom ili leopardom koji svakodnevno dolaze na pojilo. Da gost ne bi smetao životinjama dok se napajaju vodom, neke od soba su povezane mostom napravljenim od konopca kako bi i gosti bili sigurni za svoj život. Svako jutro u 5 sati babuni počinju svoju zabavu: skičanje, kričanje, skakanje na krov iznad glava gostiju, penjanje na terasu. Ukoliko gost ne zaključa vrata, lako se može desiti da njegova odeća bude izložena na obližnjem drvetu.

Ljubitelji lokalnih vina mogu da posete “Vinski podrum Safari Lodž”, da večeraju oko Bome, tradicionalnog lokalnog roštilja. Romantičari mogu da se povuku u lokalnu opservatoriju i posmatraju afričke zvezde koje se ne mogu videti s naše severne polulopte.

Ričard Branson je takođe osnovao fondaciju “Pride ‘N Purpose” koja lokalnom stanovništvu ovog dela Južne Afrike omogućava čistu vodu, obrazovanje i školu vodiča. Program omogućava gostima da, ako žele, volontiraju i učestvuju u aktivnostima škola. Da bi se osigurala čista voda instalirane su “FunPumps”. Zašto “FunPump”? Deca voze u krug specijalne pumpe koje iz bunara izvlače vodu sedeći na vrhu mašine, zabavljajući se do mile volje.

Virdžin Galaktik: svemirska stanica za svetske zvezde
Gost koji je došao na safari, prema Ričardu Bransonu ne treba da ima nijedan trenutak mira. Naprotiv, njegov adrenalin treba u svakom trenutku da raste. Želeo je da, kao i on sam, njegov gost ispituje snagu svoje neiscrpne energije. Branson se, na primer, oprobao na raznovrsnim poljima. Pored važnih poslova kao što je osnivanje avio kompanije, okušao se i na televiziji i filmu. Kao veliki obožavalac TV serije „Zvezdane staze“, svoj svemirski brod nazvao je „VSS Enterprize“. Do sada je u svemir otišlo samo 558 osoba. Bransonov Virdžin Galaktik nudi odlazak svima. Preporučuje vožnju od 110 kilometara u orbitu Zemlje. Ovo zadovoljstvo košta 250.000 dolara a već je 700 osoba upisano na listu, među njima i fizičar Stiven Hoking, glumci Harison Ford, Bred Pit, kao i Lejdi Gaga.

“Ulusaba” je ovenčana mnogobrojnim nagradama kao hotel sa najboljom uslugom u Južnoj Africi. Pet zvezdica od Turističkog saveza ove zemlje – nagrada je koja „Ulu sabi“, ipak, najbolje pristaje.

„Ulusaba“ – divljina i senzualnost Afrike
Od 1965. godine kada je „Ulusaba“ postao privatni rezervat, trebalo je gotovo pedesetak godina da se poprave štete koje su napravili evropski farmeri, kopajući zlato i ubijajući retke životinje. Danas,135 godina od kada su holandski farmeri stigli na Grejt Trek, ceo ovaj predeo vraćen je prirodi. Granitni teren i doline prava su mesta za antilope, zebre, bufala i nilske konje. Broj slonova i lavova je u porastu. Zato je upravo „Ulusaba“ mesto gde gost na najbolji način može da oseti divljinu i senzualnost Afrike.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 82.