LeCrans Hotel & Spa, Kran - Montana: Cvetni alpski hotel

Nekad se zvao „Mon Blan“ i bio mali porodični hotel, vrlo poznat u južnom regionu Švajcarske. Onda je porastao, promenio ime u „LeCrans Hotel & Spa“ i postao elegantno i ekskluzivno sastajalište bogatih gostiju željnih snega, ali i cvetnih aranžmana u svom tanjiru!

Pet zvezdica „LeCrans Hotel & Spa“, 15 apartmana, spa „Pet svetova“ i nepomućen pogled na bele Alpe u Kran–Montani, dva povezana seoceta blagoslovena s 300 sunčanih dana u godini. Zovu ih švajcarska Florida! Golf tereni, šoping za odrasle i psiće koji nose „odeću“ od nerca, astragana i bele lisice – pravi su magnet za bogatu klijentelu i slavne osobe koje vole da pokazuju svoj društveni status, ali i one koji cene skijaške i planinarske staze duge 17 kilometara, na svega stotinak metara od hotela.

U salonu za pušenje „LeCrans Hotel and Spa“, dok nas pažljivo upućuje kako se u apartmanima upotrebljava najnovija tehnologija, direktorka hotela Paola Mašjuli objašnjava koji su to antikviteti oko nas, koliko su stare tapiserije na zidovima, na koji način su urađeni zidovi od grubo rezanog drveta a plemeniti materijali svedenih boja pažljivo birani... Sve je to rad belgijskog arhitekte Kristofa Dekarpantijea. Svaki od apartmana dizajniran je u duhu planinskog stila s nazivima: „Himalaji“, „Kilimandžaro“, „Ural“... i svaki osvežen retkim predmetima koji dišu jedinstvenim stilom.

Apartman „Dolomiti“ ima ceo jedan zid u staklu i veliku terasu. Antikni nameštaj, oplata od borovine, drveni kamin, plazma tv prijemnike, DVD plejeri, 200 filmova, Nespresso aparat (nedostaje Džordž Kluni), vrhunsku muzičku liniju. A krevet? U ovom hotelu spavanje je dovedeno do savršenstva. Sanjati na skupocenom dušeku s posteljinom od najfinijeg svilenog batista, zaista je - kraljevski doživljaj!

Plavi cvetovi ukusa i zanosno vino
Drugi kuriozitet hotela je njegova kuhinja: okrugli restoran „Mon Blan“, u kojem vlada glavni kuvar Pjer Krepo, zvezda u usponu u Švajcarskoj, pa je i sam restoran „krenuo“ za njim. Hrana je tradicionalna švajcarska, ali i francuska... Tu su sirevi iz doline Vale, domaći kornišoni, sve smešteno na ploče od škriljaca i ukrašeno biljem iz bašte kuvara. Šta sam jela? Jela sam – cveće! Bez šale, Krepo je sjajan poznavalac okolne flore i svoj meni, ovenčan s 1 Mišelinovom zvezdicom, obavezno garnira jestivim cvećem! Obično je plave boje, ali se ne sećam imena. Vino sam pila iz uske i duge čaše. Bilo je gusto i slatko i ja sam poželela još jednu čašu te „medovine“. Znam samo da sam se posle dva sata probudila bez glavobolje! Zvalo se „LeCellier”- Podrumarsko, čisto i jako zbog čega ga treba uzimati „na kašičicu“! Ipak, ostalo mi je u dobrom sećanju!

Magija „pet svetova“
Spa „Pet svetova“ ima četiri prostorije u kojoj vrhunski terapeuti izvode magiju nad vašim telom – zapadno/istočnjački tretmani. Hamam, sauna, đakuzi... sve je u kamenu, drvetu, vodi i u njoj vlada božanski mir. Koriste se tradicionalni recepti prema strogim švajcarskim zakonima na osnovu pet formula, bez minerala, silikona ili mineralnih soli, kao ni sastojaka životinjskog porekla. Tu je i spoljni bazen smešten na krovu, odakle se, uz čašu dobrog koktela, može uživati u veličanstvenom pogledu na Alpe.

Za zaljubljenike skijanja, u skijaškom podrumu postoje ormarići za čizme koje greje specijalan grejač da bi vam bilo toplo između dva spusta! Tu je i prostor za stvari potrebne za golf. Na drugom spratu igraonica: kartanje, čitanje, bilijar.

A u blizini hotela – heliodrom: čeka se Džems Bond. Činjenica je da se Rodžer Mur, posle 15 godina života u svom šaleu u Gštatu, ovde preselio. Zli jezici kažu da su mu dozlogrdili ruski oligarsi, mada je možda samo ljubomoran na njihova bogatstva. Nikad se ne zna.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 81.