Hotelski lanci i vizuelni identitet - Preko standarda do prepoznatljivosti

Lanci hotela koji su godinama na tržištu ili su u fazi razvoja, formirali su svoje standarde, ne samo kada je u pitanju kvalitet usluge i sadržaja, već i kvalitet prostora i vizuelnog identiteta. Standardizacija u ovim elementima hotelijerima pomaže da uštede vreme (prilikom odabira enterijerskih elemenata) i novac (serijska proizvodnja i unificiran dizajn je uvek ekonomičniji), obezbeđuje da imaju kontrolu nad kvalitetom i cenom uređenja i opremanja hotela, kao i da znaju šta mogu da očekuju. U ovim slučajevima gosti, takođe, uvek znaju šta mogu da očekuju od hotela koji pripada nekom hotelskom lancu, bez obzira gde se nalazio. To je ozbiljan razlog zbog kojeg velike kompanije i uspešni lanci ulažu tako mnogo vremena i sredstava u planiranje i formiranje standarda za uređenje prostora, u koje se uključuju timovi stručnjaka.

Luksuzno i umirujuće
Vizuelno, izgled hotela nam govori o mnogim stvarima: koji nivo usluge možemo da očekujemo, koliko te usluge koštaju, kakav je profil gostiju koji tu odsedaju. Kao što garderoba i način oblačenja mogu da nas navedu na misao o osobi, tako i pojavnost hotela može da nam ukaže na to šta očekivati.

Lanci hotela najviše kategorizacije i nivoa ne smeju sebi, u vizuelnom smislu, da dozvole grešku. Oni mogu biti uređeni u klasičnom, modernom, elegantnom, eklektičnom stilu, ali stil se mora poštovati. Moraju se poštovati visoki organizacioni i prostorni standardi. Završni materijali koji se primenjuju moraju biti najvišeg kvaliteta. U hotelima ovog ranga ključnu ulogu u uređenju ima dizajner, ili tim enterijerista i dizajnera koji pažljivo razrađuju i biraju svaki detalj, ali i vrše kontrolu u toku proizvodnje i ugradnje.

Primer lanca hotela ovog tipa su svakako AMAN hoteli. Njihova karakteristika je uvek skupocen, moderan minimalistički nameštaj i perfektan dizajn enterijera, u veoma neobičnim, egzotičnim ili čak ekstravagantnim prostorima. Bez obzira da li se hotel ovog lanca nalazi u Kambodži, blizu arheološkog lokaliteta, u Veneciji, smešten u vremešnu renesansnu palatu, u Crnoj Gori u hotelu-ostrvu, ili na francuskim Alpima, uređenje ovih hotela odiše istim duhom. Taj duh, pretočen u dizajn prostora, odražava luksuz i samu reč AMAN, što znači MIR. Iako je sve skupoceno, nema preteranih i nametljivih detalja, prostor deluje opuštajuće i umirujuće na naša čula. Posebna pažnja posvećuje se dizajnu spa centara, ali su i mnogi elementi ostalog prostora uređeni tako da podsećaju na spa. Takođe, organizacija čitavog prostora, počevši od rasporeda soba, njihove orijentacije i pogleda, preko postavljanja ulaza u objekat, do međusobne integracije različitih sadržaja objekta, usmerena je tako da obezbeđuje mir i osećaj relaksiranosti svakom gostu.

Hotel Amansara u Kambodži, smešten je u parkovskom okruženju i iskazuje mir i luksuz u svim svojim delovima i detaljima. Po spoljnom izgledu je nenametljiv, uklopljen u okruženje koje se naglašava ravnim linijama krovova. Elementi lokalnog kamena i vode povezuju hotel sa okolinom na suptilan način. Unutrašnjost je uređena u skladu sa elegan cijom, mirnoćom i minimalizmom.

Hotel Aman u Tokiju, zauzima poslednjih šest spratova novoizgrađene zgrade Otemachi Tower. Bez obzira što je pozicioniran u samoj gradskoj vrevi, hotel odiše mirom. Tome doprinosi uređenje koje je veoma blisko japanskom tradicionalnom minimalizmu, sa dodatkom modernog minimalističkog i elegantnog mobilijara, specifičnog za AMAN lanac hotela, ali i visina na kojoj se hotel nalazi. Ptičija perspektiva i panorama grada, na neki način distanciraju goste od gustog i dinamičnog okruženja objekta.

Prepoznatljiva udobnost, pouzdan kvalitet
Best Western hoteli, takođe, imaju svoju filozofiju uređenja prostora, shodno svom imidžu i ciljnoj grupi korisnika. Njihovi objekti se nalaze na popularnim destinacijama, lokacijama koje su lako dostupne. Uređenje prostora i enterijeri su tako dizajnirani da zadovoljavaju ukus većine korisnika, što se odnosi i na kvalitet materijala koji se koriste. Vizuelno su dopadljivi, iako većina njihovih objekata nije visoko dizajnirana. Korisnici hotela ovog lanca su raznih profila, od poslovnih ljudi, grupa, preko porodica koje koriste njihove usluge tokom godišnjih odmora ili vikend turizma. Gosti u ovom slučaju znaju šta mogu da očekuju i da će za tu kategoriju i cenu smeštaja dobiti boravak u prijatnom, standardizovanom i pre svega, udobnom prostoru. Shodno tome, lanci hotela ove kategorije prave elaborate i studije o vrstama materijala, tekstila, podnih obloga, načinu i količini utroška energije, kako bi svojim klijentima pružili odličan odnos cene i kvaliteta boravka. Kao što je i sam logo hotela uočljiv, čitljiv i jasan, tako je i izgled samih zgrada prepoznatljiv, ulaz naznačen, a odnos između javnog i smeštajnog dela precizno definisan. Između ostalog, hoteli ovog lanca su često rekonstruisani i obnovljeni objekti, koji su i ranije služili kao hoteli.

Best Western Kuta Beach Hotel na Baliju je specifično dizajnirane spoljašnosti, ali i enterijera. Sobe su standardizovane, kao i konferencijske i kongresne sale, ali s obzirom na vedar morski ambijent, ovaj hotel u vizuelnom smislu odlikuje bogatstvo živih boja, moderan nameštaj, ali i prepoznatljiva udobnost i pouzdan kvalitet.

Best Western Victoria palace u Londonu, smešten je u tipičnu londonsku neoklasičnu zgradu, veoma prijatne spoljašnsti, ali i enterijera. Restorani i sobe su uređeni moderno, dopadljivo i veoma udobno. Uz poštovanje svih elemenata za ovu kategoriju hotela, primetno je da dugogodišnja istaživanja i timovi stručnjaka mogu postići da ovi hoteli nude kvalitet po ekonomskim cenama usluga.

Upečatljiv prostor visoke komercijalne klase
Lanac hotela Sheraton je jedan od najpoznatijih visokokvalitetnih lanaca. Objekte odlikuje prijatan, prilično luksuzan prostor, koji je, takođe po ukusu većine korisnika. Dizajneri ovih hotela veoma uspešno izbegavaju ekstravaganciju, ali uspevaju da naprave upečatljiv prostor, koji bez obzira na korišćenje opštih trendova u opremanju, ne liči na druge objekte ove kategorije.

Sheraton Dubai Mall je primer hotela iz svetskog hotelskog lanca koji uspeva da zadovolji sve postavljene standarde, a da u isto vreme podržava lokalne elemente. Enterijer je uređen tako da klijent uživa u svim pogodnostima lanca hotela, a da nedvosmisleno zna na kojoj se destinaciji nalazi.

Sheraton New York Times Square Hotel je tipičan primer hotela ovog lanca veoma ukusno i dizajnerski savršeno uređen, koji šalje poruku da se nalazite u hotelu visoke komercijalne klase. To je jasno uočljivo u sklopu detalja, kao i u njihovom odabiru, kombinaciji boja i materijala i nivou materijalizacije.

Može se zaključiti da se lanci hotela trude da ostave jedinstven vizuelni utisak na korisnika, što naravno ne znači da svaki objekat određenog lanca mora da bude identičan sa ostalima, kao što je to slučaj sa objektima lanaca trgovina. Iz tog razloga je projektovanje, uređenje i dizajniranje hotelskih objekata koji pripadaju lancima veliki izazov za arhitekte i enterijeriste. Potrebno je ispoštovati standarde, ostati u okvirima prepoznatljivosti, a izvesti originalan prostor, prostor koji će gosta podsetiti gde se nalazi, baš kao što ga logo lanca hotela iznad ulaza u objekat obaveštava o tome šta može da očekuje unutar hotela.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 70.