Hotelski dizajn: Eko-rezorti - U sadejstvu s prirodom

Prepoznavanje problema rastućeg zagađenja ali i preopterećenosti naše lepe planete, dovodi do težnje da se u sve segmente života, obrazovanja i rada uvrste principi održivog razvoja. Hoteli sagrađeni od prirodnih materijala, snabdeveni energijom koja se dobija iz obnovljivih izvora i hoteli koji poseduju sopstvene sisteme prečišćavanja otpadnih voda, svakako su prava turistička destinacija za sve turiste sa razvijenom ekološkom svešću.

Potražnja turista za mirnim odmorom u prirodnim sredinama raste. Takav vid turizma omogućava, bar na kratko, beg iz urbanih sredina, beg od stresa, žurbe i svakodnevne buke i zagađenja. Iako zeleni hoteli mogu da se nalaze čak i u gradskoj sredini, eko-resorti se prvenstveno planiraju i smeštaju u prirodno i ekološko okruženje. Na taj način gostima je omogućeno uživanje i sadejstvo sa prirodom, kroz pogled, udisanje čistog vazduha, šetnje, kupanje...

Hoteli budućnosti - od prirodnih materijala

S obzirom na potrebu gostiju da neko vreme provedu u ekološkim sredinama, ovaj tip hotela i objekata, uglavnom se osmišljava u skladu sa principima održivog razvoja. Dok postoje razni pristupi u osmišljavanju, projektovanju i izgradnji zelenih hotelskih kompleksa i objekata, kroz njihovo funkcionisanje i eksploataciju potrebno je ostvariti dva osnovna cilja. Prvi predstavlja smanjenje emisije ugljen-dioksida u eksploataciji objekta, uz težnju da se emisija svede na nulu, a drugi je uključivanje lokalne zajednice i lokalnih resursa u izgradnju i funkcionisanje hotela.

Budućnost izgradnje hotela i arhitekture, generalno ide u smeru dizajniranja i izgradnje objekata od lokalnih, prirodnih materijala koji su biorazgradivi i koji se mogu ponovo koristiti ili reciklirati. U svetu, ali i na našim prostorima postoje škole, kao i eksperimentalni projekti izgradnje objekata u duhu zelene arhitekture. Armirani beton, metal, plastika, velike količine stakla, više ne predstavljaju simbole modernog, u skladu sa principima održivog razvoja. Materijali koji se koriste su najčešće drvo, zemlja, trska i kamen, kao u nekim davnim vremenima, ali uz savremena inženjersko-tehnološka rešenja. Dizajniranje objekata hotela u ovom duhu ne znači da se treba odreći kvaliteta i komfora smeštaja i usluga na koji smo navikli, a koje pružaju najluksuzniji hoteli, već da, uz izbegavanje zagađenja prirode i sadejstvo sa njom, postignemo pun ili bolji kvalitet usluge koju pružamo gostima.

Pored samog načina gradnje, veoma je važno korišćenje obnovljivih izvora energije za utilitarne potrebe hotela, kao što su solarna energija, energija vetra, vode… Isto kao i briga o prečišćavanju otpadnih voda, koje se ispuštaju u prirodu, i vođenje računa o hemikalijama koje se koriste za čišćenje i pranje. Bacanje smeća, kompostiranje, recikliranje i ambalaže, takođe je veoma važna stavka. Mnogi će reći da su kod izgradnje takvih objekata investicije u početku veće u odnosu na standardni sistem gradnje i uvođenje instalacija sa standardnim sistemima napajanja. Međutim, ovi objekti su u eksploataciji daleko isplativiji u odnosu na standardne, uz neprocenjiv doprinos očuvanju prirode.

Imperativ: eko-kompleksi uklopljeni u okruženje

Osim očuvanja prirode i maksimalnog umanjenja emisije ugljen-dioksida, sledeći i jednako važan imperativ izgradnje i funkcionisanja eko-resorta je očuvanje, saradnja i unapređenje lokalne zajednice i lokalnih vrednosti. Zapošljavanje lokalnog stanovništva u eko-resortima, njihova edukacija, korišćenje lokalno proizvedene hrane doprinose očuvanju prirode i prirodne sredine. Na taj način podiže se i svest lokalnog stanovništva o principima održivog razvoja, s obzirom da je ekološki aspekt sredine u kojoj žive i rade ujedno i najatraktivnija stvar koja privlači turiste. Na ovaj način možemo privući pažnju hotelskih lanaca i menadžera da grade u nedovoljno razvijenim ali ekološki čistim sredinama, uz interes gostiju koji traže beg iz urbanih sredina u eko-resorte, ali i unapređenje i zadovoljstvo lokalnog stanovništva.

Samo planiranje objekata i njihova organizacija i postavljanje u mnogome zavise od prirodnog ambijenta u koji ih treba integrisati. Veliki broj eko-resorta gradi se u turističkim centrima koji su već afirmisani. Obično su ovi kompleksi razuđeni i niske spratnosti, sa razdvojenim smeštajnim jedinicama, kako bi integracija sa prirodom bila na što većem nivou. Ovakvi kompleksi nikako ne treba da budu napadni i agresivni u samom oblikovanju, već uklopljeni u okruženje.

Jedan od veoma dobrih primera eko-resorta je Six Senses Resort na Con Dao ostrvu u Vijetnamu, koji je nagrađeni konkursni rad Reda Amalou i AW² Architecture. Veoma luksuzni eko-resort, fantastično je uklopljen u prirodni ambijent plaže i vegetacije u zaleđu. Ovaj kompleks sa 35 smeštajnih jedinica, izgrađen je po principima održivog razvoja. Svaka jedinica građena je tako da se obezbedi prirodna ventilacija i hlađenje vazduhom, ali i prirodno zaštiti od sunca arhitekturom prepuštenih krovova i primenom prirodnih materijala. Samim pozicioniranjem jedinica, svaka ima svoj zatvoreni, ali i pripadajući eksterijerski deo, vizuelno povezan s živopisnim pogledom, preko linija privatnih bazena ispred, koji se stapaju sa morem.

Luksuz i ekologija

Whitepodu Švajcarskoj je tipičan primer da eko-resorti mogu da budu veoma luksuzni. Sagrađen je na Alpima kao potpuno jedinstven i drugačiji objekat planinskog hotela. Sastoji se iz pojedinačnih smeštajnih jedinica koje liče na igloe, što su u suštini sferni “šatori”, smeštenih daleko od bilo kakvog urbanog uticaja ili zagađenja, uz prelep pogled na jezero. Ove jedinice su fantastično izolovane i pružaju visok nivo komfora, luksuzno su opremljene, imaju kamine i veoma luksuzna kupatila.

Kiaroa, Brazil nalazi se na poluostrvu Maraú. Ovaj veoma popularan hotel u potpunosti je zasnovan na ideji održivosti. Objekti koriste solarnu energiju, dok je za izgradnju korišćena drvena građa lokalnih šuma koja je bila predviđena za seču i ponovo pošumljavanje. Ovo mesto za opuštanje i uživanje, nalazi se usred guste vegetacije, uz predivnu plažu na obali okeana, dok svaka smeštajna jedinica ima potpunu privatnost i sopstveni bazen.

Sve ukazuje da će u budućnosti rasti potražnja gostiju za odsedanjem u eko resortima. Na našim prostorima za to postoje veliki prirodni potencijali i vredi razmišljati kako koristiti lokalne prirodne resurse u cilju unapređenja turističke ponude, uz brigu o prirodi i unapređenje lokalnih zajednica.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 87-88