Hoteli i biblioteke: Saloni za čitanje, zaboravljeni simbol prestiža

Savremeni hoteli, bez obzira na kategorizaciju, teško se mogu zamisliti bez brzog interneta, satelitske televizije i modernih TV uređaja koji su na raspolaganju gostima. Ukoliko je hotel više kategorizacije, obavezno je da u svojoj ponudi ima luksuzni spa centar, bazen, fitness salu i teretanu, kao i kongresne dvorane. Nekada, najluksuznije opremljen prostor u hotelu nije bio predsednički apartman ili prestižni restoran, već biblioteka ili salon za čitanje. da li je moguće u ponudu današnjih hotela uvrstiti i sadržaje koji su obeležili arhitekturu hotela u (ne tako davnoj) prošlosti, a koji su u savremenom hotelijerstvu na neki način zaboravljeni?

Brojni primeri širom sveta upućuju na to da postoji klijentela zbog koje vredi revitalizovati ili vratiti biblioteke i salone u ponudu hotela, bilo kroz njihove prvobitne oblike, ili kao savremene prostore i sadržaje. Evo kakva je situacija u susednoj Hrvatskoj.

Moderna namena
Širom sveta možemo naći veoma posećene i poznate hotele, koji su tradicionalno očuvali svoje biblioteke iz originalnog vremena i od toga napravili atrakciju. Neki od svetski poznatih primera su The jefferson Hotel u Vašingtonu, Ballyfin Resort u Irskoj, La Réserve Hotel and Spa u Parizu, Temple House hotel u gradu Čengdu u Kini. U okviru ovih hotela biblioteke zauzimaju značajno mesto. U smislu dizajna, većina njih je zadržala svoj istorijski oblik, sa veoma vrednim komadima antiknog nameštaja, čak i posle rekonstrukcija. Međutim, neke od ovih biblioteka osvežene su elementima modernog enterijera i opreme, ali i novim naslovima knjiga.

Osim tradicionalnog shvatanja i opremanja prostora hotelske biblioteke kao izdvojenog prostora sa policama, foteljama i kaminom, knjige se mogu ponuditi gostima u drugim prostorima i na drugačiji način.

U hotelima u svetu i na našim prostorima, trend je da se lobi osmisli i dizajnira kao multifunkcionalan prostor, gde u odvojenim ambijentima možemo sedeti za svojim laptopom ili tabletom, popiti kafu u društvu i razgovarati, ili se osamiti i pročitati knjigu ili novine. Kako se prati i trend da se, dizajnerski kroz enterijer u ovaj prostor utisne nota „kućne atmosfere“, često se uz aksesoare, kao što su tepisi, jastuci i lampe, tu nađe mesta i za policu sa knjigama, nalik na kućnu biblioteku. Uvođenjem određenog fonda knjiga ili digitalnih knjiga u ponudu hotela, može se ići u pravcu da biblioteka u okviru savremenog hotela postane i nešto više od dekorativnog elementa u enterijeru.

Proučavajući trendove u prošlim vremenima, kao i u savremenom turizmu, ne treba zanemariti tematska putovanja koja se organizuju da bi se videle i posetile poznate biblioteke, ili pogledali retki primerci knjiga, kao i trend osmišljavanja i dizajniranja tematskih hotela. Sledeći primeri hotela pokazuju ove trendove.

Tematski hoteli
Hotel Library Amsterdamje primer jednostavnog, ne tako luksuznog, ali zanimljivog hotela. Pozicioniran je u rekonstruisanom istorijskom objektu preko puta Centralne biblioteke – Openbare Bibliotheek. Lokacija je odredila ime i donela inspiraciju da se u ponudu sadržaja uvrsti sopstvena biblioteka modernog dizajna, sa zanimljivim sadržajem knjiga.

Kao primer hotela koji se tematski okreće knjigama jeste Library Hotel u Njujorku iz lanca luksuznih hotela Library Hotel Collection, koji, osim ponude velikog broja naslova, ide korak dalje i organizuje smeštajne jedinice po sistemu raspoređivanja i organizacije knjiga u bibliotekama.

Tematski hotel The Literary man u Portugalu, okrenut ljubiteljima knjiga, otvoren je 2015. godine sa više od 50.000 naslova, koji se nalaze svuda – po zidovima, u vinskom podrumu, u noćnim ormarićima u sobama. Ovo je ujedno i hotel sa najvećim brojem knjiga na svetu, iako taj broj stalno raste.

Hotel Hazlitt’s u Londonu, namešten u viktorijanskom stilu, inspirisan je majstorom engleske proze, Williamom Hazlittom.

Tu je i hotel Book and Bed u severozapadnom delu Ikebukuro područja u Tokiju, gde se kreveti nalaze skriveni iza polica sa knjigama, te gosti imaju mogućnost da se uspavaju čitajući.

Zatim, The Library – luksuzni hotel na plaži Chewang na Koh Samuiju na Tajlandu, koji svojim gostima, između ostalog, nudi prostor za čitanje, šetnje i kontemplaciju.

U današnje vreme digitalizacije knjiga, u ponudu sadržaja hotela ne bi bilo loše uvrstiti biblioteku, čak iako nemamo dovoljno prostora ili knjiga. Možda će se potencijalni klijenti odlučiti baš za hotel koji im nudi nešto više i vrednije od instant informacija koje svako od nas može pronaći na internetu.

 

Hotelske biblioteke nekad

U današnjoj turističkoj ponudi poznatih destinacija u Hrvatskoj možda su donekle zanemarene biblioteke i njihovo bogatstvo, sadržaji i sve što one mogu ponuditi. U većini istraživanja pažnja se pretežno usmerava i posvećuje statističkim podacima o turističkom prometu, poput broja dolazaka, noćenja, potrošnje, prihoda itd, a vrlo malo pažnje se pridaje kulturnim potrebama turista i njihovim navikama čitanja.

Ako zavirimo samo stotinjak i koju godinu unazad, u vreme samih početaka razvoja turizma u tada turistički atraktivnim destinacijama, vidljivo je da su biblioteke imale važnu ulogu u turističkoj ponudi. Turi stima su bile potrebne biblioteke kako bi se upoznali sa destinacijom i njenom okolinom, ali i kako bi zadovoljili vlastite kulturne potrebe. Zato su tada nove planirane turističke destinacije, poput Opatije, gradile zgradu biblioteke za potrebe turista. To znači da su planeri razvoja turizma razmišljali unapred, promišljajući o kulturnim i intelektualnim potrebama turista, te su nastojali da ih zadovolje u najboljoj mogućoj meri, uvažavajući sve njihove potrebe, pa tako i potrebu za čitanjem.

Zanimljivo je da su, svesni važnosti biblioteka za turiste, osim zgrada biblioteka, veći hoteli u svojim reklamama isticali salone za čitanje, druženje, kartanje, manja muzička dešavanja... kako bi se turisti što kvalitetnije opustili i družili u ugodnom ambijen tu. Sve to možemo videti ako zavirimo u stare turističke vodiče Opatije, Briona, Lošinja, Splita i Dubrov nika, ali i destinacija na kopnu – Lipika i Daruvara.

Tako je u Opatiji izgrađena nova lepa zgrada biblioteke i čitaonice 1897. prema projektu Adofa Tichyja, oblikovana u istoricističkom stilu. A ekskluzivni hoteli kao što su Quarneo, Bellvue, Imperial, Quisisana i drugi, želeći da se prikažu u što boljem svetlu i privuku više gostiju, u svojim oglasima ističu kako među ostalim sadržajima turistima na raspolaganju stoje prostorije za čitanje s knjigama.

I druge destinacije na Jadranu, ali i na kopnu, bile su svesne važnosti biblioteka i potrebe da se u svojim reklamama istakne mogućnost njihovog korišćenja, pa se tako na Lošinju, u poznatom hotelu Alhambra, takođe reklamiraju prostori za čitanje. I dubrovački hotel Imperijal poručuje turistima da se među ostalim sadržajima mogu služiti i prostorima za čitanje. Eksluzivni Broni takođe nude prostore za čitanje.

Dr sc. jasenka Kranjčević i Dr sc. Ksenija Tokić, institut za turizam, Zagreb, hrvatska