Dobar dizajn je imperativ!

Bilo da se radi o luksuznom hotelu iz velikog hotelskog lanca ili o budžet hotelu, gost će očekivati da dizajn enterijera bude dobar i udoban. To se svakako mora postići nevezano za materijale koji se koriste u uređenju, jer to, uz uslugu, utiče na prodaju. U gradskim hotelima sa tri i četiri zvezdice, menadžeri idu na to da nameštaj i oprema budu što jeftiniji, kako bi mogli da urade make-over hotela svakih par godina.

Trendovi u dizajnu se menjaju u skladu, i manje-više, istom brzinom kao i trendovi u modnoj industriji, a uspešni hotelijeri uspevaju da ih isprate. Baš kao što ćete se za poslovni sastanak obući u skladu sa svojim statusom i utiskom koji želite da ostavite na sagovornike, tako i dizajn enterijera hotela treba da govori o nivou usluge koju nudi.

Lobi – središte dešavanja
Hotelski lobi je deo hotela koji, u skladu sa najnovijim trendovima, estetski, ali i funkcionalno, zahteva najviše promena u odnosu na klasično shvatanje ovog prostora. Lobi treba projektovati i reorganizovati tako da se iz klasičnog prostora sa recepcijom i par sofa za čekanje, transformiše u centar dešavanja. Tu treba da bude različitih sadržaja, stalnih dešavanja, susretanja, kako bi se gosti hotela zadržali, ali i privukli novi korisnici sa ulice. Po nekima, potpuni trend jeste odsustvo recepcije, u smislu pulta. Umesto toga, gosta dočekuje “domaćin” koji mu je uvek na raspolaganju. Bilo bi poželjno i izbrisati granicu enterijera i eksterijera, velikim staklenim površinama povezati prostor hotela sa ulicom ili prirodom, u zavisnosti gde se hotel nalazi, ili uvesti javne sadržaje u ovaj prostor, kao što je kafeterija ili pekara iz poznatog lanca, uz novinarnicu. Uz sve ovo, trend je da po dizajnu enterijera lobi podseća na dnevnu sobu, kako bi se korisnici što prijatnije i opuštenije osećali. U rekonstrukcijama hotela, pogotovu ukoliko se nalaze u autentičnim istorijskim objektima, trend je potenciranje autentičnog izgleda uz postavljanje modernih akcenata. Veoma često se ubacuju luster i instalacije u modernim i neobičnim formama, koji svakako povećavaju atraktivnost, ali i luksuz objekta.

Minimalizam u restoranu, iznenađenje u sobi
Trend u dizajnu enterijera hotelskih restorana jeste minimalizam, kao novi i savremeni koncept luksuza. Namerno pojednostavljenje prostora, odsustvo boja, uz savršenu udobnost, imaju za cilj usmeravanje gosta na hranu i na sagovornika. Kao i u organizaciji hotelskog lobija, i u restoranima je poželjna multifunkcionalnost, izdvajanje mikrocelina za različite korisnike i obroke.

Da bi hotelska soba bila u trendu, osim dobrog dizajna enterijera, hotelijeri često idu na uvođenje elemenata iznenađenja. To može biti neočekivani pogled kroz prozor na neverovatnu panoramu ili bajkoviti vrt, izlazak na krovnu baštu, neočekivano veliki krevet ili TV sa kolekcijom filmova. Još uvek su u trendu spa-like kupatila, koja kadom ili tušem mogu “ući” u enterijer sobe. Kao i u prethodno opisanim prostorima, i u osmišljavanju funkcije hotelske sobe veoma je moderna multifunkcionalnost, tako se smeštajna jedinica “pakovanjem” kreveta u ormar u par poteza može transformisati u prostor za poslovne sastanke ili prezentacije.

U veoma luksuznim hotelima, u trendu su personalizovane hotelske sobe ili apartmani sa led panelima na zidovima ili plafonima, na kojima se menjaju teme, slike ili filmovi, a sa tim i ceo enterijer, u skladu sa raspoloženjem ili željom gosta, sve to upotpunjeno muzikom u skladu sa slikom. U standardnim hotelima, zanimljivo rešenje koje se može priuštiti, je, na primer, promena boje i intenziteta ambijentalnog svetla i zvuka prema želji korisnika.

Materijali sa izraženim teksturama
U samom izboru materijala i opreme u dizajnu enterijera, moderna je upotreba prirodnih materijala, uz isticanje teksture. Kombinacija mermera sa izraženim žilama i metala u satenskoj završnoj obradi, može biti veoma “trendy” osnova u dizajnu, bez obzira da li je stil enterijera elegantan, klasičan ili moderan. Detalji u vidu neobične dekorativne rasvete, igre sa geometrijom plafona, neobičnih skulptura ili komada nameštaja, daju autentičnost javnim prostorima hotela. Rasveta može biti u vidu veoma luksuznih i skupih lustera od Swarovski kristala ili Murano stakla, do svojevrsnih skulptura od recikliranih materijala – flaša, tegli ili tekstila.

Veoma popularni i zanimljivi elementi su dizajnirane pregrade i paravani. Oni se mogu postavitu u okviru lobija, restorana, na terasama, u spa centrima, a oblik, boja, materijal i „pattern“ zavise od koncepta uređenja prostora. Često se dizajner enterijera odluči za određen oblik ili „pattern“, koji provlači kroz različite elemente enterijera, kao što su zidne obloge, delovi nameštaja ili unutrašnje stolarije, ali svoj puni 3D prikaz dobijaju upravo u vidu ovakvih pregrada.

Plava boja i zelenilo
Za sezonu 2017. dizajneri enterijera najavljuju da će najmodernija paleta boja biti u plavim nijansama, koje se protežu od nebo-plave do teget, sa posebnim akcentom na teksas i „navy“ nijanse. Proteklih sezona u trendu su bile i hladne sive, ali i pink i marone nijanse, kao i žuta, koje su i dalje aktuelne. Boje su poželjne u detaljima, naročito u tekstilu i aksesoarima, što je i veoma praktično, s obzirom da su ovo elementi koji se jednostavno mogu zameniti i na taj način osvežiti enterijer.

Već neko vreme u uređenju hotela veoma je popularno ubacivanje prirodnog zelenila u enterijer u vidu zelenih površina – zidova, plafona, skulptura od zelenila. Ovaj element je često vezan za velike staklene površine prozora, lanterne ili atrijume. Važno je da zelenilo bude što zanimljivije ili neobičnije oblikovano, ali u što prirodnijoj formi.

Energetska efikasnost
Svetski trend broj jedan prilikom gradnje i uređenja hotela je ekologija i energetska efikasnost. Čak i za uređenje veoma luksuznih hotela koriste se materijali koji se mogu reciklirati, od materijala za zidanje, popločavanje, oblaganje zidova i plafona, do nameštaja i rasvete. Veoma je popularna izgradnja ostrvskih objekata, što znači da objektu nisu potrebni spoljni izvori energije, već se savremenim tehnologijama koriste obnovljivi izvori energije na samoj lokaciji u najvećoj mogućoj meri. Takođe, ovi objekti emituju minimum zagađenja u spoljnu sredinu, i na taj način pozitivno utiču na okolinu, a ujedno su i troškovi eksploatacije znatno umanjeni.

Sve ove trendove treba prihvatiti i usvojiti u skladu sa konceptom i stilom hotela, kako bi se nivo usluge unapredio, ali ne po svaku cenu. Originalnost i autentičnost su uvek u trendu, a pre svega je u trendu dobar odnos prema prostoru i okolini u kojoj se objekat nalazi.
 
Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 81.