Rasveta u hotelima - Magija koja oživaljava i oplemenjuje

Dobra i pažljivo osmišljena rasveta može značajno da utiče na kvalitet hotelskog prostora, kao što izbor i pozicija rasvete može da naruži prostor ili da naglasi i otkrije njegove nedostatke. Tako arhitekte i dizajneri mogu da osmisle i najlepši, najmoderniji prostor, ali bez odgovarajućeg svetla to se ne vidi: u mraku su svi oblici i materijali isti.

Postoje čitavi timovi dizajnera svetla, u koje su uključeni dizajneri enterijera, arhitekte i inženjeri koji rade proračune po prostorijama, na osnovu potrebne količine svetla, ali i efekata koji se žele postići. Isti prostor, pod drugačijim svetlom, može izgledati potpuno različito. Na primer, svetla sala za doručak, jasno osvetljena dnevnim svetlom, u večernjim satima se može pretvoriti u romantičan restoran - navlačenjem baršunastih draperija i sa toplom diskretnom rasvetom, ili u disko-klub - uključivanjem rotacionih reflektora u raznim bojama svetla. U funkcionalnom smislu, rasvetu možemo da posmatramo kao: opštu, ambijentalnu i dekorativnu.

Opšta rasveta služi da osvetli ceo prostor ravnomerno. U zavisnosti od namene prostorije u hotelu, ona može biti jača ili slabija, a u zavisnosti od toga kakvu atmosferu želimo da dobijemo, može biti i različitih nijansi i boja. Najčešće se koristi bela – najpribližnija dnevnoj svetlosti, hladno bela sa primesom ljubičaste i spektar žute. S obzirom na raznovrstan izbor na tržištu, ova rasveta se može podesiti i tako da joj se u toku dana menjaju boja i intenzitet. U prostoru hotelskog restorana i hola, ukoliko imamo nedostatak dnevnog svetla, u toku jutra i dana opšta rasveta bi trebalo da bude bela i jača, a u toku večeri, blago prigušena i sa toplijom nijansom. Svetiljke, koje osvetljavaju prostor na ovaj način, su, po pravilu, neupadljive, najčešće ugradne, ali sa odgovarajućim tehničkim karakteristikama i kvalitetne.

Ambijentalna rasveta je veoma bitna u svim prostorijama hotela koje koriste gosti. U holovima, hodnicima, sobama, a naročito u restoranima, spa centrima i eksterijeru. Ovom rasvetom možemo praviti različite ambijente u okviru jednog prostora, možemo naglasiti detalje i dati akcente. Svetiljke koje se koriste u ovu svrhu, mogu, takođe biti neupadljive, ugradne, sakriveni reflektori, podne svetiljke, kada je akcenat samo na svetlosnom efektu, ali i istaknute kao deo dizajna enterijera, kao što su stone i podne lampe najrazličitijeg dizajna i oblika.

Dekorativna rasveta, kao zaseban tip, ili kao deo ambijentalne ili opšte rasvete, jestu svetiljke i rasvetna tela koja svojim oblikom i mestom značajno utiču na enterijer. Od lampi i lustera standardnog dizajna i dimenzija, preko velikih klasičnih lustera do modernih instalacija i „skulptura koje svetle“ - sve je dozvoljeno. Važno je da se pravilno uklopi u prostor, u skladu sa dizajnom enterijera, i da je svetlost koju daje odgovarajuća. U nekim slučajevima, ovi elementi daju jako malo svetlosti, tek toliko da se samo oni istaknu.

Delovi enterijera hotela gde se najčešće postavlja atraktivna rasveta su hotelski lobi i recepcija.

Pored težnje da se prostor adekvatno osvetli, da se rasveta dobro uklopi u dizajn enterijera, ili da se dodatno ulepša, izborom tipa rasvete mora se voditi računa i o detaljima kao što su: ušteda energije, uticaj na životnu sredinu, u smislu svetlosnog zaga đenja i uticaja na globalno zagrevanje. Danas postoji veliki izbor rasvete visokog energetskog razreda koja štedi energiju i ne utiče dodatno na zagrevanje prostora, Njena cena je nešto viša od standardne, ali se kroz eksploataciju višestruko isplati. Vek trajanja sijalica je takođe veoma bitan faktor pri izboru, jer tako možemo smanjiti troškove održavanja objekta. Na svetlosno zagađenje možemo sami uticati, tako što se rasveta pažljivo i elegantno osmisli, bez preterivanja koja mogu objekat povući u vulgarnost i kič.

STUDIO M HOTEL
Jedan od odličnih primera je recepcija hotela Studio M Hotel u Singapuru. Luster, koji više liči na skulpturu, postavljen je tačno iznad recepcije, i zajedno sa njom čini upečatljiv element enterijera. Dizajn hola je potpuno sveden, gotovo minimalistički, što dodatno naglašava ovaj neobičan, ali fantastičan spoj. Luster je potpuno moderan, ipak pomalo podseća na klasične lustere, s obzirom na veliki broj sitnih svetiljki od kojih je sačinjen. Ono što se sigurno primećuje jeste da je ovo telo napravljeno isključivo za ovaj objekat i enterijer i kao takvo doprinosi njegovoj autentičnosti.

THE LOLAHOTEL NYC
Enterijer lobija ovog hotela je u celini moderan i veoma elegantan, ali vuče ka klasičnom dizajnu, koji u potpunosti odgovara prefinjenom luksuzu u maniru njujorških enterijera. Iako je veoma luksuzan, nije opterećen detaljima. Jasno se može videti opšta rasveta, koja je neupadljivo ugrađena u plafone, dok je akcenat na raskošnom, srebrnom lusteru modernog dizajna. Ambijentalna rasveta loby šanka je u vidu svetlosne trake, koja baca difuzno, ali jasno svetlo i tako ga naglašava. Koncept čitavog enterijera je takav da je svetlo prigušeno, toplo, u skladu sa tamnim bojama i kombinacijom materijala.

FOUR SEASONSHOTEL GEORGE V PARIS PALACE
Enterijer ovog hotela, tako i lobi bara je u potpunosti istorijski i klasičan. U skladu sa tim je i kompletna rasveta i svetiljke. Zidovi i plafoni su većinom beli, sa dosta detalja plastike, u odnosu na to, smela kombinacija jarkih boja ostalih elemenata enterijera, daje živahnost prostoru. Rasveta se sastoji od lustera i zidnih lampi koje su ujedno dekorativna ali i opšta rasveta. Lusteri su stakleni sa kristalima većih dimenzija, ali ne preveliki i sa mnoštvom sitnih svetiljki. Kristali daju luksuz prostoru, ali i diskretno prelamaju i raspršuju svetlo. Zidne i podne lampe su po dizajnu drugačije od lustera, ali dobro uklopljene, u kombinaciji mesinga i platnenih abažura, daju toplo svetlo i toplu notu prostoru.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 79.