Prostori namenjeni deci u hotelima - Za veselu decu i srećne roditelje

Planiranje i dizajn hotelskih vrtića, igraonica ili prostora za boravak dece zavisi od tipa, lokacije, kategorije i kapaciteta hotela. Tako hoteli i rizorti visoke kategorije koji su predviđeni za porodične odmore, nude i brojne sadržaje za decu: vrtiće, bazene sa školama plivanja, vodene parkove, spa centre prilagođene deci, kreativne radionice, diskoteke, škole sporta, skijanja i klizanja. U toku odmora porodica većinu vremena provodi zajedno, u zajedničkim aktivnostima, ali svakako da postoji i vreme koje se provodi odvojeno, zavisno od interesovanja i potreba. Tako se u vreme mirnog odmora odraslih na plaži ili u prirodi, deci može ponuditi aktivan odmor, igra ili sport. Podrazumeva se da se zimski sportovi za odrasle razlikuju od dečjih. Zato su prostori i aktivnosti za decu obavezni u ponudi ovakvih hotela, u skladu sa temom.

Izazov za gradske hotele?!
Vrtići i igraonice pri gradskim hotelima nisu tako uobičajeni, naročito u hotelima koji su namenjeni poslovnim ljudima i poslovnim putovanjima. S obzirom da postoji posebna kategorija klijenata, kao što su poslovne žene, koju hotelijeri prepoznaju kao veoma značajnu, ovo je dodatni sadržaj, koji klijente može opredeliti pri izboru hotela. Ukoliko hotelski objekat ima i kongresni centar, ovakav dodatni sadržaj ga može znatno unaprediti.

Zanimljivo je da su hoteli u Las Vegasu prepoznali ovaj problem gostiju koji putuju sa malom decom i našli rešenje koje svima ide u korist. Naime, na nivou asocijacije hotela, nalazi se i asocijacija dečijih igraonica i vrtića, koja brine o deci, kako bi potencijalni klijenti mogli da uživaju u porodičnom odmoru, ali i da provode vreme u aktivnostima odvojeno od mališana, na obostrano zadovoljstvo.

Kada su u pitanju veliki objekti ili hotelski kompleksi, u prostornom smislu zahteve najmlađih korisnika je veoma lako zadovoljiti. Potrebno je obezbediti što više različitih prostornih i sadržajnih celina, kako u zatvorenom, tako i u otvorenom prostoru. Pored osnovnih soba za boravak ili učionica, shodno veličini prostora moguće je organizovati razne igraonice sa rikvizitima, kao što su penjalice, tobogani, tramboline ili razni multifunkcionalni kompleksi. U eksterijeru to mogu biti igrališta za decu sa sličnim elementima, kao i razni vodeni parkovi, kućice na drvetu, igloi, ledeni parkovi, klizali šta i sankališta u zimskim ambijentima. Mogućnosti su brojne, proizvođači opreme nude mnogobrojna zanimljiva rešenja i mogu se uklopiti u različite prostore i objekte, dok dizajneri mogu oživeti maštu i stvoriti, uz pomoć likovnih elemenata i svetla, začarane šume, gusarske brodove, svemir, zemlju dinosaurusa, princezine odaje... Veoma su zanimljivi i korisni prostori gde deca kroz igru kreativno razvijaju i motoriku, ali i način razmišljanja, u skladu sa uzrastom.

Obavezno pridržavanje standarda
Enterijer vrtića i igraonica prilagođava se korisnicima - deci. Vesele boje, puno svetla, zaobljene forme nameštaja su elementi kojima dizajner formira prijatan ambijent u skladu sa zahtevanim kapacitetom i veličinom prostora.

Pri planiranju, dizajniranju i izvođenju ovakvih prostora, strogo se mora voditi računa o standardima vezanim za ovu oblast. U skladu sa profilom korisnika, vrtići i igraonice treba da su maksimalno bezbedni. Svaki prostor i svaki ugrađeni element mora zadovoljiti propisane norme, počevši od površine i kubature prostora, u skladu sa kapacitetima, do vrste materijala koji se ugrađuju kao završna obrada.

Površine soba za boravak dece, određuju se po propisanom minimumu od oko 7 m2 po detetu, dok je potrebno obezbediti oko 20 m3 prostorije. Prirodno, neposredno osvetljenje i provetravanje je neophodno, a površina prozora i balkon-vrata dimenzioniše se u srazmeri sa površinom prostorije. Idealno bi bilo da prostor za boravak dece ima direktan kontakt sa otvorenim prostorom. Ukoliko ne postoje uslovi za smeštanje ovih prostorija u prizemlje objekta i formiranje izlaza u dvorište u parteru, rešenje mogu biti i ozelenjene krovne terase.

Prostor namenjen deci treba da se sastoji iz podcelina, ali mora biti pregledan i dostupan, uz formiranje posebnih pripadajućih toaleta. Ukoliko se planira i trpezarija za decu, hrana se može distribuirati iz restorana, ali u skopu vrtića treba da postoji prostorija za serviranje hrane i pranje posuđa.

Najvažnija - bezbednost
U okviru prostora za boravak dece, naročito u igraonicama, po standardima se predviđaju zaštitne ograde, mreže i strunjače. Podne i zidne obloge, u smislu materijala i debljina, moraju se uskladiti sa zahtevima proizvođača opreme i rekvizita. Opremu, po pravilu montira ovlašćeno lice, uz stručni nadzor i poštovanje projektovanih i preporučenih zona bezbednosti. To je način da se mališanima obezbedi prostor za sigurnu igru, čuvanje i druženje, i da se dobije sertifikat da su prostor, a ujedno i usluga koji se nude zaista adekvatni i kvalitetni. Instalacije grejanja, hlađenja, klimatizacije i osvetljenja su elementi kojima treba posvetiti pažnju, uz obavezu da se u određenim prostorijama unutrašnje jedinice dodatno obezbede od udara i lomova.

U okviru gradskih hotela prostori igraonica mogu doneti i dodatnu finansijsku dobit, ukoliko se koriste za proslave dečijih rođendana, ili za zabavu dece dok roditelji piju popodnevnu kafu.

Ovakvi prostori postaju sve potrebniji, jer su deo savremenog načina života mladih roditelja. Pravilno dizajnirani i opremljeni, uz kvalifikovano osoblje, značajno mogu podići nivo usluge hotela, ali i privući novu klijentelu.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 75.