SPA centar – izazov za arhitekte

Prostor sa spa sadržajima ne treba da bude opterećen detaljima koji odvlače pažnju, koji deluju asocijativno, ili nas na bilo koji način vraćaju u svakodnevicu. Treba izbegavati fotografije, previše jaka svetla i ogledala. Nećemo pogrešiti ukoliko prostor za fitness opremimo moderno, minimalistički, sa dodatim elementima prirode ili zelenila. „Beauty“ deo treba da odiše elegancijom, sa nešto više detalja i ogledala.

Svaki moderan hotel koji se danas gradi ili adaptira, u sebi po pravilu ima spa centar, ili bar neke elemente spa centra, u zavisnosti od prostornih mogućnosti i kategorije. Neki hotelijeri smatraju da bazen i spa centar igraju važnu ulogu kod klijenata pri izboru hotela. Takođe su veoma popularni i tematski spa hoteli ili rizorti, koje biramo za odmor. Spa turizam je danas u zamahu, iako ta vrsta turizma datira možda i duže od turizma kakvog danas poznajemo.

Gde smestiti spa centar?
Sa aspekta organizacije prostora hotela, spa se može smestiti u bilo koji deo objekta, s obzirom da prirodno osvetljenje i ventilacija nisu obavezni.

U gradskim hotelima, zbog skučenosti prostora i parcele, spa centri i bazeni se smeštaju u podzemne etaže. Bazen i velike hidromasažne kade predstavljaju i veliko opterećenje za konstrukciju, i možda je to jedan od razloga zašto se često smeštaju u podzemne etaže hotela. Osim toga, u centrima velikih gradova, svaki kvadrat gradskog zemljišta se skupo plaća, dok se podzemne etaže računaju sa redukcijom, te na taj način investitor štedi sredstva. Nasuprot ovakvom rešenju, imamo hotele u kojima su spa centri smešteni na najviše nivoe, gde se akcenat stavlja na pogled i gradsku panoramu.

U planinskim i morskim hotelima i rizortima, spa zauzima značajno mesto i površinu u okviru kompleksa, i obično se vezuje za prirodno okruženje i pogled.  Hotelski spa i fitness je organizaciono zasebna celina, i treba ga izdvojiti u odnosu na ostale hotelske sadržaje. S obzirom da spa centar nije namenjen isključivo gostima hotela, poželjno je da postoji nezavisan ulaz, povezan sa glavnim ulazom u hotel i parking prostorom, koji se kontroliše. Ukoliko organizacija i prostor hotela dozvoljavaju, spa, posebno bazenski deo, treba posredno povezati sa kuhinjskim ofisom i magacinom pića.

Spa centar je veoma zahtevna celina, posebno u tehničkom smislu. Da bi oprema funkcionisala, potrebno je obezbediti dodatne prostore za tehniku i instalacije. Bazen, hidromasažne kade i vodene atrakcije zahtevaju prateće filtere, pumpe, kompenzacione rezervoare vode, čija veličina nije zanemarljiva. Ovim prostorijama treba obezbediti adekvatnu temperaturu vazduha, taktilnu temperaturu površina, provetravanje, određen nivo vlage u vazduhu, kako bi bili komforni za korisnike.

Dizajn koji mora da zadovolji najviše kriterijume
Kao što je to uglavnom slučaj sa enterijerom hotela, u nekim prostorima se većina korisnika oseća prijatno, u nekima ne, bez obzira na ukuse. Spa i fitness deo hotela, u estetskom smislu, mora da zadovolji najviše kriterijume! U tom prostoru treba da se osećamo prijatno i zadovoljno. Dizajn enterijera spa dela treba da bude takav da na korisnika, uz ostale elemente (osoblje, mirisi...), deluje umirujuće i relaksirajuće. U većini spa centara boljih hotela to i jeste slučaj, i vidi se da je ovaj segment veoma bitan po tome što mu se posvećuje dosta pažnje i sredstava.

Deo namenjen fitnesu, fizičkoj aktivnosti, treba da bude uređen tako da na korisnika deluje stimulativno, dok deo sa salonima za ulepšavanje treba da na korisnika deluje tako da se oseća lepo i zadovoljno. Prostor sa spa sadržajima ne treba da bude opterećen detaljima koji odvlače pažnju, koji deluju asocijativno, ili nas na bilo koji način vraćaju u svakodnevicu. Treba izbegavati fotografije, previše jaka svetla i ogledala. Nećemo pogrešiti ukoliko prostor za fitness opremimo moderno, minimalistički, sa dodatim elementima prirode ili zelenila. Beauty deo treba da odiše elegancijom, sa nešto više detalja i ogledala. Izvori svetla moraju biti projektovani tako da ne stvaraju dramatične senke na licima ili telima korisnika, posebno pri ogledanju.

Sledeći primeri spa i fitness centara svetskih hotela ilustruju kako se na različite načine i u različitim uslovima postiže kvalitetna organizacija i dizajn. U pojedinim spa centrima dominiraju detalji, boje i dizajn prostora, određeni se baziraju na potpunoj izolaciji u odnosu na spoljni svet, dok je u nekima osnovna tema upravo integracija sa prirodnim okruženjem, ili panoramom.

Najbolji svetski primeri iz prakse
SIX SENSES SPA, Hotela Missoni u Kuvajtu je primer dizajn spa centra i zanimljiv je po tome što kombinuje moderan dizajn sa smelim bojama u akcentima, u pojedinim delovima spa centra, dok u drugim (smirujućim) delovima u enterijeru koristi paletu bež boja i arapske motive. Za ceo ovaj spa karakteristično je difuzno, ali prilično jako svetlo. Materijali koji se primenjuju su isključivo prirodni: kamen, drvo, prirodne tkanine u „missoni“ bojama i šarama. Velika pažnja je posvećena detaljima: elementi drveta u njegovom sirovom, prirodnom obliku, ali i kroz karakteristične arapske oblike nameštaja; najfinije prirodne tkanine u „missoni“ bojama i dezenima; četkani bež kamen u najfinijoj obradi sa zaobljenim, profilisanim ivicama. Karakterističan detalj je otvoren bazen, čije je dno urađeno u mozaiku po „missoni“ šarama, što vam jasno daje do znanja da se nalazite u dizajn spa centru.

ESPA Life spa, Corinthia London Hotela idealan je primer spa centra gradskog hotela, koji karakteriše visoka i bezvremena elegancija. Prostire se na četiri podzemne etaže, na ukupno 3.300m2, sadrži 17 soba za tretmane, privatni spa apartman, saunu, dva bazena, ledenu fontanu, teretanu, frizerski salon i salon za manikir i pedikir tretmane. Kao celina, pruža potpunu izolaciju od spoljnog sveta. Prostor je uređen prozračno, a kako se kroz njega krećete, sve više se rasplinjava, postaje mekši i tamniji. Na najnižem nivou nalaze se dva bazena, od kojih je jedan potpuno plitak sa srebrnim podom, tako da se kretanje vode reflektuje na tavanicu, što deluje prilično opuštajuće i stvara osećaj prostora koji je potpuno prozračan i bez čvrstih granica. Drugi bazen je opremljen hidromasažnim stolicama za uživanje, sa više personalizovanih programa. U delu sa bazenima dominira crna boja, zidovi su obloženi crnim, sjajnim mermerom, koji je prošaran diskretnim zlatnim žilama. Sauna je dizajnirana tako da stakleni zidovi okružuju drvene platforme i krevete, te u njoj korisnik ima osećaj kao da lebdi. Potpuno opremljena teretana ima izdvojene prostore za korisnike koji žele privatnost, i centralni prostor za one koji radije vežbaju u društvu. Ovaj spa centar je tako organizovan i dizajniran, da svaki korisnik može da se oseća kao da je namenjen isključivo njemu, i da uživa u personalizovanim tretmanima.

SPA Hotela Arts, Barselona je spa centar koji karakteriše panoramski pogled na ovaj prelepi katalonski grad. Smešten je na 42. i 43. spratu hotela, sadrži osam soba za tretmane, uključujući terapiju prirodnim svetlom i hromo-terapiju. Dizajn ovog spa centra je sveden, kako bi panorama dominirala. Dok korisnik uživa u tretmanima, sauni, „vitality“ bazenu i masažama, istovremeno uživa u pogledu, koji je promenljiv u odnosu na doba dana, godine i vremenske prilike.

Lily Beach resort and spa na Maldivima predstavlja primer spa koji je potpuno integrisan u prirodu. Samo okruženje je dovoljno da se osećate kao u spa centru, što potvrđuje činjenicu da u prelepom prirodnom ambijentu ne treba insistirati na napadnoj arhitekturi, dovoljno je podržati lokalni način gradnje i što jednostavnije se uklopiti. Naravno, sve ovo je unapređeno luksuznom opremom, gde se luksuz ogleda u prvoklasnim materijalima i opremi, a nikako u suvišnim i preteranim detaljima i širokoj i kvalitetnoj ponudi sadržaja spa centra. Sadržaji spa centra su bogati, ali se takođe baziraju na lokalnim tretmanima i masažama.

Bilo da se nalaze u prelepom prirodnom prostranstvu, u podrumu prenaseljenog gradskog jezgra, ili na krovu oblakodera, hotelijeri, dizajneri i inženjeri mogu napraviti spa i fitness centre koji će fascinirati i najzahtevnijeg klijenta.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 68.