Sjaj hotelskih apartmana

U skladu sa potrebom da se ugodi i najzahtevnijoj kategoriji gostiju, hotelijeri sa dizajnerima osmišljavaju i izvode najluksuznije jedinice u smeštajnom delu hotela – hotelske apartmane. Pored drugih zahtevnih delova hotela, kao što je hotelski lobi, restorani ili spa centri, apartmani su veoma delikatni i posebni i njih uvek vezujemo za specijalnog gosta, važnu osobu, ili za hotele visoke kategorije. 

Propisi o kategorizaciji hotela zahtevaju da hotel sa četiri ili pet zvezdica mora, u okviru svog smeštajnog dela, da ima oko 10-15% apartmana u odnosu na broj soba. 

Obično se u prostorno-konstruktivnom rasteru hotela spajaju dve smeštajne jedinice, klasične hotelske sobe, kako bi se formirala struktura hotelskog apartmana. Najzahvalnije je postaviti po jedan ili dva apartmana na svakoj etaži hotela na ugaonu poziciju ili na kraj niza ostalih soba. Apartman, po definiciji, ima izdvojen dnevni deo u odnosu na spavaći, dok nameštaj i oprema moraju biti nešto reprezentativniji u odnosu na one u standardnim sobama.

Luksuz i prostranost

Van ove definicije i obaveznih funkcionalnih elemenata koje obavezno poštujemo, zahtevi i praksa nam donose i veoma luksuzne apartmane, namenjene VIP gostima, u okviru prestižnih hotela, koji dostižu i površine od više stotina metara kvadratnih. U smislu organizacije, sastoje se iz dnevnog dela, salona sa trpezarijom ili radnom sobom, i spavaćeg dela koji sadrži jednu ili više spavaćih soba i kupatila. Ponekad mogu sadržati privatni i „javni“ deo.

Ukoliko jedinici sa opisanim sadržajima dodamo manji salon za prijeme, ili salu za sastanke i sobu za obezbeđenje, dobijamo VIP ili predsednički apartman u okviru hotela. U tom slučaju, njegova funkcija nije isključivo smeštaj gosta, već i održavanje sastanaka, konferencija za štampu, prijema, svečanih obeda. Odatle i zahtev da se projektuju i formiraju u izdvojenim delovima hotela, najčešće na poslednjim spratovima, penthausima. Na taj način osigurana je privatnost, a u većini slučajeva – i najlepši pogled.

U prostornom smislu, hotelski apartman treba predimenzionirati u odnosu na ostale sobe. Prostori, kako u dnevnom, tako i u spavaćem bloku, zahtevaju prostranost i širinu, a ne jednostavno ispunjavanje funkcije. Po pravilu, u apartman treba ući iz privatnog foajea, čak i obezbediti lift od parking mesta u garaži, preko hola hotela do foajea. Posebnu pažnju treba posvetiti kupatilima i toaletima i dizajnirati ih veoma luksuzno. Pune i kvalitetne tkanine, podovi i nameštaj od punog drveta, kvalitetna i pažljivo odabrana rasveta, kupatilska oprema lux kvaliteta, korišćenje prirodnog kamena umesto pločica – daju ovim delovima hotela potreban kvalitet. Enterijer, bez obzira na to da li je moderan ili klasičan, mora biti veoma elegantan i popunjen, treba izbegavati hladne i „prazne“ enterijere.
 
Dizajnerski ili antikni komadi nameštaja, aksesoari ili umetnički predmeti i slike, kao i elementi hortikulture, svakako nalaze svoje pravo mesto u ovim prostorima. U veoma skupim hotelima može se ići i korak dalje, uvođenjem elektronskih sistema za upravljanje zastorima, rasvetom, video i audio tehnikom, čak i ugradnjom sistema „pametne“ kuće, koja reaguje na spoljne uslove, ali i na potrebe gosta.

Najbolji primeri

Apartman u Armani hotelu u Dubaiju, sa svojom ugaonom pozicijom, idealno oslikava kako organizacijom, tako i dizajnom prostora, veoma luksuzne hotelske apartmane. Veoma neobičan oblik osnove i neobične pregrade doprinose posebnom utisku koji ovaj prostor ostavlja. Sadrži obavezan foaje sa toaletom, dve spavaće sobe sa svojim prostranim kupatilima i garderobama, te salon sa trpezarijom i malom kuhinjom, koja je servisnim liftom povezana sa hotelskom kuhinjom i servisom. Dizajn enterijera je veoma prefinjen, elegantan, luksuzan. Svojim ujednačenim tonovima stavlja teksturu  i kvalitet materijala u prvi plan. Elementi nameštaja i aksesoara iz Armani hotelske kolekcije daju poseban pečat. U prostoru nema mnogo suvišnih detalja.

Neverovatan spoj luksuza, klasičnog stila, kitnjastih plafona, rasvete, delova nameštaja, umetnina, sa modernim elementima, vidljiv je u okviru apartmana pariskog hotela Four Seasons George V. Veoma svetao, prozračan i otvoren enterijer, ističe vidno sve kvalitete prostora nameštaja, aksesoara i materijala, gde nema mesta stilskim greškama. Nalazi se na penthausu i sastoji se iz ulaznog foajea sa toaletom, salona sa stolom za ručavanje, radne sobe, velikog noćnog dela sa jednom spavaćom sobom, garderobom i kupatlom, a sadrži i veliku terasu.

Prateći sadržaji

Koliko god pažnje posvetili dizajnu i osmišljavanju salona, foajea, spavaćih soba u luksuznim apartmanima, nikako ne treba zapostaviti prateće sadržaje. Garderobe, cipelarnike, sa dovoljno prostora za VIP goste i njihove potrebe, mesta za odlaganje rublja, sudova, kao i neposrednu vezu sa servisima hotela. Njihovo nepravilno projektovanje može narušiti koncept čitave jedinice i rezultirati nezadovoljstvom gosta.

Kao što je ranije rečeno, ove jedinice ne treba posmatrati kao isključivo smeštajne. Pored prostranog smeštajnog dela u okviru bloka sa apartmanima, poželjno je organizovati mini spa centre, multifunkcionalne sale za održavanje zabava, sastanaka, večera. Ovi sadržaji su višestruko isplativi, a ukoliko se ne pripajaju apartmanima, mogu se izdavati i koristiti zasebno.

U svakom slučaju, treba razmišljati šta ponuditi gostu kome je dostupno i pristupačno skoro sve u smislu luksuznog prostora, hrane, dizajna i udobnosti. Osmisliti šta je to što će ove goste privući – možda tradicija usluge, prestižno dizajniran prostor, položaj, specifičnost sadržaja, ili sve to zajedno.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 84.