Hotelski bazeni - Na uzvišici iznad mora ili na vrhu nebodera...

Savremeni hoteli se danas ne mogu zamisliti bez bazena. Nekada je bazen bio mesto za plivanje, ali je danas stvar prestiža imati što lepše osmišljen i dizajniran prostor sa bazenom, koji osim svoje osnovne funkcije, postaje i mesto za opuštanje.

Voda sama po sebi nosi simboliku - potpuno mirna voda asocira na relaksaciju, mir i opuštanje. Ubacivanjem raznovrsnih atrakcija može se uticati na dinamičnost, ili probuditi sportski duh u korisnicima. Atrakcije su razni tipovi masažera, vodene pečurke, vodeni zidovi, ali i tobogani, veštački talasi u većim kompleksima i aqua parkovima koji se sastoje iz više bazena.

Uživanje za sva čula
Ukoliko se udruži sa rasvetom, zvukom, zelenilom, aromaterapijom – bazen može predstavljati uživanje za sva čula, bez obzira da li se radi o otvorenom bazenu u prelepoj prirodi ili bazenu na trećem ukopanom nivou u hotelu usred gradske vreve. Dizajn samog bazena je jednako bitan kao i dizajn prostora u kojem se bazen nalazi. Najčešće viđamo bazene oblika pravougaonika ili bubrega, mada su mogućnosti neograničene, naročito kada raspolažemo prostorom velike površine. Zanimljivo je napraviti bazen razuđenog oblika, koji asocira na forme iz prirode, i u okviru njega formirati manje, intimnije celine sa atrakcijama i masažerima.

Veoma su atraktivni prelivni bazeni sa „nevidljivom ivicom“ koja se utapa u horizont ili gradski pejzaž. Bazeni ovog tipa, takođe, mogu biti različitih oblika, ali za njih je najvažnije da pozicija na kojoj se nalaze ima lep pogled, a idealno je da se nalaze na uzvišici iznad mora, na padini planine ili na vrhu nebodera.

Osim oblika i tipa bazena, na sam ambijent utiče obloga dna i zidova bazena, u smislu vrste, boje i, eventualno, šare. Najjednostavnija obrada je bazenska boja, dok se u luksuznijoj varijanti bazenska školjka oblaže pločicama, porcelanskim ili staklenim mozaikom. Univerzalna i najčešće primenjivana boja završne obrade je tirkizno plava, kao asocijacija na more i vodu, samu po sebi, međutim i u ovoj oblasti proizvođači keramike i mozaik-pločica nude bezbroj mogućnosti. Tamno zelena boja mozaik-pločica vizuelno pretvara bazen u planinsko jezero, svetlucave bež pločice asociraju na eleganciju i luksuz, dok specijalno dizajnirani ili ručno bojeni mozaici od murano stakla mogu krasiti bazene veoma ekskluzivnih hotela i ekstravagantnog dizajna.

Prostor oko samog bazena je uvek usklađen sa bazenom, ali i tipom i kategorijom hotela. Mogućnosti su bezbrojne, jednako atraktivan i prijatan može biti bazen u klasičnom prostoru sa kamenim kolonadama stubova i kristalnim lampama i lusterima, kao i veoma modernan enterijer bazena. Svedeni, elegantni prostori na korsnika deluju umirujuće, dok ekstravagantni, prenaglašeni pružaju utisak nesvakidašnjosti i posebnosti. Koji god tip dizajna izaberemo, uz ukusan dizajn i stručne projektante, gosti će poneti pozitivne utiske o hotelu. Svaka internet prezentacija objekta biće kvalitetnija i uspešnija uz fotografije bazena i bazenskog okruženja.

Pored dizajna enterijera ili eksterijera veoma je važna rasveta, kako podvodna tako i plafonska, zidna ili spoljna - ukoliko je reč o otvorenom bazenu. Uz ovaj element, prostor bazena se u večernjim satima može transformisati u prostor za proslave, žurke ili romantične večere.

Popularna inovacija: vertikalne zelene bašte

Elementima zelenila i hortikulture oplemenjuje se prostor bazena, bilo u enterijeru ili eksterijeru. Vertikalne zelene bašte ili tapiserije su veoma popularna inovacija u blasti hortikulture, primenom ovog detalja u kombinaciji sa vodom u dizajnerskom smislu, mogu se dobiti neverovatni rezultati – pregrade, vizuelne barijere, zeleni zidovi iz kojih „izvire“ voda na više nivoa i u najrazličitijim oblicima. Zelenilo se može uvesti i u klasičnim oblicima: travnjaci, srednje i visoko rastinje, razni tipovi žardinjera i saksija. Uređeno „pod konac“ ili u prirodnijoj, manje obaveznoj formi, svakako je poželjno u svim ostalim, pa i u ovom segmentu hotelskog objekta.

Dizajner ili arhitekta može osmisliti ovaj prostor samo uz saradnju stručnjaka iz oblasti hidrotehničkih instalacija i mašinskih inženjera, naročito kada je reč o zatvorenim bazenima. Tehnika koja se koristi u konstrukciji i održavanju bazena nije nimalo jednostavna, tako da planiranju i projektovanju prostora bazena i bazenske tehnike treba posvetiti punu pažnju. Osim što treba obezbediti da bazen besprekorno funkcioniše, on mora biti potpuno bezbedan za korisnike u prostornom, ali i u higijenskom smislu. Materijali koji se ugrađuju biraju se u skladu sa sredinom koja se smatra agresivnom, zbog uticaja vlage i hlora. Grejanje i hlađenje vode i vazduha, klimatizacija i izvlačenje vlage iz prostora su značajni za ovaj deo hotela, ali i za ceo objekat zbog planiranja potrebnih kapaciteta energije i potrebne količine vode. Dobar projekat može značajno uticati na racionalizaciju u potrošnji energije.

Prilikom osmišljavanja bazena treba imati u vidu i korisnike sa smetnjama u kretanju, stare osobe i decu. Ovo su osetljive kategorije gostiju kojima treba obezbediti udoban ulaz i izlaz iz bazena, u vidu kosih rampi ili elektromotornih platformi. Treba, takođe, prilagoditi i dubinu u određenom delu bazena.

U odnosu na ostale hotelske sadržaje, bazen mora biti na neki način povezan sa kuhinjom ili kafeom, zbog distribucije napitaka, određene hrane i poslastica. Veza sa smeštajnim delom mora biti direktna, a pored toga treba razmišljati i o gostima van hotela koji se preko recepcije upućuju u ovaj deo. Uz sam bazen, planiraju se svlačionice i toaleti u skladu sa kapacitetom, kao i prijemni pult. Osmišljavanju i dizajnu prijemnog pulta treba posvetiti pažnju, jer on predstavlja prvi kontakt korisnika sa bazenom.

Sastavni deo ovog prostora u hotelu mogu biti saune, tople stolice, hidromasažne kade, a broj ni su primeri hotelskih bazena koji su integrisani u spa-centar. Ulaganjem u ove sadržaje direktno se utiče na kategorizaciju hotela, ali se privlače i novi korisnici.
 
Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 82.