Spa centri - Atraktivan dizajn, kvalitet plus!

Brojni investitori i vlasnici hotela smatraju da je kvalitetan i ukusno dizajniran spa centar prostor koji će njihovom hotelu podići kvalitet. To se poklapa i sa propisima o kategorizaciji hotela - Spa centri sa bazenima su obavezan deo sadržaja visokokategorisanih hotela, dok u skromnije rangiranim hotelima, donose dodatne bodove u postupku kategorizacije.

Uz poštovanje racionalnosti i - klijenata
Spa centri u hotelima mogu imati različite pozicije, oblike, sadržaje, ali i njihova veličina može varirati. Ne postoje jasno definisani standardi ili regulativa koji bi ovo određivali, već je prepušteno investitoru ili menadžerima hotela da to osmisle, podrazumeva se uz stručnu pomoć dizajnera i inženjera. Spa centri se mogu planirati na bilo kojoj poziciji u hotelu, s obzirom na to da im nije potrebno direktno dnevno osvetljenje ili prirodno provetravanje. Nije retkost da se pozicioniraju u podzemne etaže objekta, naročito u gradskim hotelima, gde objekti zauzimaju malu površinu zemljišta, i razvijaju se u visinu, odnosno u "dubinu". Dodatni razlog da se spa centar organizuje na najnižim etažama objekta je i racionalnost - težina vode u bazenu i hidromasažnim kadama dodatno opterećuje konstrukciju objekta ukoliko se nalaze na višim etažama.

Veliku pažnju treba posvetiti planiranju instalacija ovakvih prostora, kako bi pravilno funkcionisali, a naročito instalacijama provetravanja, izvlačenja vlage, grejanja i hlađenja, s obzirom na specificnost prostora spa centra i obilno prisustvo vode i vlage. Svaki nedostatak u funkcionisanju ovih sistema značajno utiče na kvalitet korišćenja spa centra.

Sledeći korak je dizajniranje besprekornog enterijera. Elementima enterijera, gde nezamenljivu ulogu igra rasveta, zamenjujemo nedostatak prirodnog svetla, pogled i prirodno okruženje. Klijent u ovom prostoru treba da se oseća prijatno, opušteno, možda čak i izolovano u odnosu na spoljni svet, ali nipošto zatvoreno, sputano. Dizajneri se, veoma često služe elementima enterijera kao što su ogledala i postavljanje veštačkog zelenila, kako bi se prostor vizuelno "povećao" i postao "prirodniji".

Bez obzira na navedene dizajnerske trikove, mora se voditi računa o stvarnoj veličini i kapacitetu hotelskih spa centara, što se posebno odnosi na prostor bazena, sauna i hidromasažnih kada. Poželjno je da bar dve strane bazena budu slobodne za prilaz, kao i da se veličina bazena i broj hidromasažnih kada proračuna na srednju ili, čak maksimalnu popunjenog kapaciteta u hotelima.

Ukoliko želimo spa centar koji će impresionirati pogledom koji se iz njega pruža, ili ambijentom u sred kog se nalazi, svakako vredi zauzeti poslednje etaže hotela ili slobodne površine na terenu i organizovati sadržaje bazena, sauna, soba za masažu. Kod hotela, kojima su spa centri deo osnovne ponude, poželjno je da prostorno budu i predimenzionisani.

Luksuz podrazumeva dodatne sadržaje i atrakcije
Osnovni sadržaj spa centra čine: razne vrste sauna, hidromasažne kade, slana soba, tursko kupatilo, bazen, sobe za masaže, saloni lepote. Luksuzniji spa centri mogu sadržati i brojne dodatne sadržaje i atrakcije, kao i tematske elemente vezane posebno za određen hotel ili područje.

Proizvođači opreme koja se ugrađuje u spa centre preporučuju određene prostorne standarde, i završnu materijalizaciju ovih prostora koje bi dizajneri trebalo da ispoštuju. Takođe se nude i tipska rešenja za manje zahtevne korisnike.

Jedan od primera raznovrsne ponude materijala su materijali za obradu podvodne površine bazena. Osim što se zahteva da hidroizolacija bude vrhunska i besprekorna, nude se brojne varijante završnih obrada, od premaza specijalnim bojama, najjeftinijeg rešenja, do specijalno dizajniranih visokokvalitetnih bazenskih mozaika.
 
Deo enterijera koji može ostaviti utisak u okviru ovog prostora je svakako plafon sa rasvetom, gde se, takođe mora voditi računa o tehničkim karakteristikama materijala koji se ugrađuju, s obzirom na visok sadržaj vlage, pare ili hlora.

Ukoliko se koristi neadekvatan, obično jeftinijimaterijal, može doći do brzog propadanja u agresivnoj sredini, i čak otpadanja i urušavanja što negativno utiče na bezbednost korisnika. I za ovu poziciju proizvođači materijala nude brojna rešenja, od vodo-vlagootpornih ploča za spuštene plafone do barisol plafona koji mogu biti i specijalno dizajnirani po zahtevu klijenta. Proizvođači rasvete, takođe daju preporuke koje se svetiljke mogu ugrađivati u ove prostore.

Podovi prilaznih površina i hodnika, kao i svlačionica su sa dizajnerskog, ali i bezbednosnog aspekta veoma važni. Obavezno je da su visoko protivklizni.

Najčešći i najzahvalniji materijal je kvalitetna granitna keramika. U luksuznijoj varijanti može se ugraditi prirodni kamen ili drvo, i to vrste koje su pogodne za ugradnju u specifičnoj sredini. Neki tipovi kamena i drveta se mogu ugraditi uz potrebno premazivanje preporučenim sredstvima za zaštitu.

Utisku najviše doprinosi – dekoracija
Dekoracija zidova i aksesoari su od većeg značaja u delovima spa centra kao što su recepcija, sobe za masažu i saloni lepote. Posebno treba obratiti pažnju na izbor aksesoara, čime se znatno može uticati na utisak o prostoru. Većinom se u ovim zonama koriste sveće i razni tipovi svećnjaka, uramljene tematske slike i fotografije i lampe. Kamene neformalne skulpture, površine pod oblucima, paravani različitog dizajna mogu biti od značaja u opremanju ovih prostorija.

Nevezano za tip ili kategoriju hotela i spa centra koji se u okviru njega nalazi, određeni standardi se moraju poštovati u smislu pravilne organizacije, pravilno izabrane opreme i materijala. „Ukusan“ dizajn ovaj prostor podiže na viši nivo i doprinosi nivou i kvalitetu usluge koja se korisniku pruža.

Tekst je objavljen u časopisu Turistički Svet, broj 73.