Novi avion "Etihad Airways" – Boeing 787 od 1. februara u komercijalnoj upotrebi

02. Februar 2015
Novi avion 'Etihad Airways' – Boeing 787 od 1. februara u komercijalnoj upotrebi
Novi avion 'Etihad Airways' – Boeing 787 od 1. februara u komercijalnoj upotrebi
Novi avion 'Etihad Airways' – Boeing 787 od 1. februara u komercijalnoj upotrebi

Etihad ervejz, nacionalna kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, obavila je 1. februara prvi komercijalni let svojim novim avionom Boing 787 Drimlajner.
Avion Boing 787-9 krenuo je u 2:15 iz Abu Dabija ka Dizeldorfu, na svoj prvi let EY23, koji je trajao 7 sati i 25 minuta. Avion je stigao istog jutra u 6:40. Vreme polaska na povratnom letu iz Dizeldorfa za Abu Dabi je 10:20, dok je vreme dolaska u Abu Dabi 19:50.

Ovaj događaj je obeležen ceremonijom presecanja vrpce na odlaznoj kapiji. U ime Etihad ervejza, ceremoniji su prisustvovali Piter Baumgartner, komercijalni direktor, Kaled Al Mehairbi, viši potpredsednik za vladina, vazduhoplovna i politička pitanja, Ričard Hil, operativni direktor i Ali Al Šamsi, potpredsednik čvorišta u Abu Dabiju.

Gostima na inauguralnom letu podeljeni su posebni poklon paketi koji sadrže nalepnice za prtljag, futrole za pasoše i svečane sertifikate B787.

- Ovo je veliki događaj za Etihad ervejz. Boing 787 je bez sumnje avion sa najnaprednijom tehnologijom u svojoj klasi koji će nam omogućiti znatno smanjenje operativnih troškova i emisije ugljen dioksida, uz maksimalnu pouzdanost i efikasnost. Dimenzije i jedinstvene osobine ovog aviona omogućile su nam da ga opremimo najinovativnijom i najprefinjenijom unutrašnjošću, pružajući našim putnicima nivo udobnosti i posvećenosti detaljima koji moderni avio-putnici nisu do sada mogli da iskuse – izjavio je Džejms Hogan, predsednik i generalni direktor Etihad ervejza.

Revolucionarni novi enterijer aviona B787 Etihad ervejza uključuje 8 apartmana u Prvoj klasi, 28 Biznis studija i 199 sedišta u Ekonomskoj „Smart Sit“ klasi, nudeći vrhunski nivo udobnosti, zabave i konektivnosti tokom leta. Enterijer i osvetljenje u avionu inspirisani su modernim arapskim dizajnom, upotpunjujući novi dizajn „Lica Abu Dabija“, koji je ova aviokompanija nedavno uvela.

Narudžbina Etihad ervejza aviona B787, u dve varijante (-9 i-10), jedna je od najvećih porudžbina aviona ovog tipa. Ovi avioni će obavljati srednjolinijske i dugolinijske letove, uključujući letove za Vašington, Mumbaj, Moskvu i Brizbejn, dok će nove destinacije biti dodate kako aviokompanija bude primala više ovih aviona. Od 2016. godine, ova aviokompanija će dobijati i B787 avione u konfiguraciji sa dve klase.

Širokotrupni Boing 787-9 je produžena verzija naprednog aviona srednjeg do dugog dometa sa dva motora, B787-8, sa dometom do 8.300 nautičkih milja i brzinom krstarenja od 0,85 maha. Avion je dug 206 stopa, dok mu je raspon krila 197 stopa.

Zbog lakih kompozitnih materijala od kojih je avion napravljen, B787 koristi 30% manje goriva nego drugi avioni u toj kategoriji, što rezultira smanjenjem emisije ugljen dioksida. B787 takođe koristi niz novih tehnologija zbog kojih je njegov otisak buke preko 60% manji nego kod aviona njegove veličine.

Izvanredan učinak aviokompanije "Etihad ervejz" u 2014. godini

Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata prevezla je rekordan broj putnika i tereta u 2014. godini i time ostvarila najbolji operativni učinak do sada.

Gotovo 14,8 miliona putnika letelo je Etihad ervejzom prošle godine, što je značajno povećanje od 23% u odnosu na nivo iz 2013. godine. Rast tražnje nastavio je da nadmašuje povećanje kapaciteta aviokompanije, što ukazuje na snagu njene dugoročne strategije rasta.

Etihad ervejz je prevezao preko 74% od ukupno 19,9 miliona putnika koji su prošli kroz međunarodni aerodrom u Abu Dabiju 2014. godine. Kada se ovome dodaju partneri u kojima ova aviokompanija ima udeo u vlasništvu, a koji obavljaju letove za prestonicu UAE, to učešće raste na čak 82% putničkog saobraćaja na međunarodnom aerodromu u Abu Dabiju.

Etihad ervejz je tokom 2014. godine svojoj globalnoj mreži pridodao 10 novih destinacija, uvođenjem letova za Medinu, Džaipur, Los Anđeles i Cirih u prvoj polovini godine, kao i Pert, Rim, Jerevan, Puket, San Francisko i Dalas u drugoj polovini godine. Osim toga, tokom 2014. godine je povećan broj letova na 23 postojeće linije širom sveta.

Oslanjajući se na svoj organski rast, ova aviokompanija je prošle godine takođe uvećala broj kod šer partnerstava i partnerstava sa udelom u vlaništvu. Zahvaljujući tome, preko 3,5 miliona putnika je pristupilo letovima Etihad ervejza, što je za 40% više u odnosu na 2,5 miliona putnika tokom 2013. godine.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...