Prolećni susreti

Prolećni susreti

Redakcija časopisa “Turistički Svet”, Udruženje “Ambasadori dobre usluge” i Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije, 2012. godine organizovala je po prvi put Prolećne susrete menadžera hotelskih domaćinstava, sa ciljem da se ovim skupom podrže nastojanja menadžmenta hotela da ostvare veći prihod i tako što će se, naročito u oblasti održavanja hotela, dugoročno fokusirati na racionalizaciju troškova. Susreti su prvenstveno namenjeni menadžerima hotelskog domaćinstva, ali i menadžerima i vlasnicima hotela, ostalim uglednim gostima, kao i brojnim izlagačima iz zemlje i inostranstva, koji prezentuju svoje proizvode namenjene hotelskoj industriji.

- Misija ovog skupa je da otvori nove saznajne prostore menadžerima hotelskih domaćinstava, da ih poveže sa firmama koje imaju da ponude nešto novo, kvalitetno, drugačije od ostalih, da im pruži mnoštvo dragocenih, upotrebljivih informacija, mogućnost da provedu dan u druženju, umrežavanju, razmeni iskustava i kontakata, i da ih „nahrani“ optimizmom i pozitivnom energijom koju će podeliti sa svojim saradnicima, a koja će im pomoći da, uprkos izazovima, ostanu uspravni i dostojanstveni pripadnici ambasadorske profesije - ističe Ljiljana Rebronja, autor ovog projekta.

 

 

I prolećni susreti (2012. godina)


Atraktivna tema „Ekološki trendovi u održavanju hotela & novi standardi hotelske kozmetike“ okupila je veliki broj menadžera hotela i hotelskih domaćinstava, vlasnika hotela i predavače, kao i izlagače iz zemlje i inostranstva koji su prezentovali svoje proizvode u oblasti hemije, kozmetike, sredstava za DDD, tekstila, hotelskih uniformi, i sl. Prvi prolećni susreti okupili su i brojne ugledne goste, među kojima su bili: prof. dr Slobodan Unković, direktor Departmana za poslediplomske studije Univerziteta „Singidunum“, Dragan Gligorijević – predsednik SACEN Internationala, Ivana Zeljković – predsednica Kluba prvih žena, Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS, dr Nata Ćirić iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i mnogi drugi. Stručni skup upotpunila su i izlaganja profesionalaca iz oblasti hotelijerstva, poput Radeta Samčevića, vlasnika Agencije HT, prof. dr Ljiljane Kosar sa Visoke hotelijerske škole, kao i Marije Miladinović – menadžera hotelskog domaćinstva MK Mountain Resort, koji su sa učesnicima podelili svoje znanje, ali i iskustva iz domaćih i inostranih hotela. U okviru susreta, predstavljen je i „Operativni priručnik za sobarice“, jedinstven u regionu, iz pera Milane Šušnjar, autorke priručnika „Efikasno hotelsko domaćinstvo“.

 

 

II prolećni susreti (2013. godina)


Drugi prolećni susret hotelijera održan je pod sloganom „Priprema za veliko prolećno spremanje hotela“, što je ovom događaju, čiji su učesnici profesionalci u hotelskoj industriji, dalo jedan drugačiji, ležerniji ton.

Osmišljen kao miks evergreen-a, autentičnih utisaka i zapažanja gostiju koji su tokom svog uzbudljivog javnog života boravili u velikim svetskim hotelima, prezentacija ponuđača kvalitetnih proizvoda i usluga hotelijerima, priče o hotelima sada i ovde, savremenim hotelskim standardima i svemu onom što čini realnost hotelske industrije, kojom su svi delovi programa uvezani tako da imaju smisla – II prolećni susret u sali Privredne komore Srbije na Terazijama bio je atraktivan događaj koji je okupio učesnike iz više od četrdeset hotela.

Ovaj događaj, kroz svoja zanimljiva izlaganja i zapažanja, uveličali su globtroter, novinar, avanturista i suvlasnik turističke agencije „Kon Tiki“ Slobodan Mićić, poznati novinar, književnik i diplomata Miloje Popović, naša predstavnica u UNWTO Ljubica Milojević i tadašnji direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov.

 

 

III Prolećni susreti (2014. godina)


„April u Beogradu“ bio je lepršava uvertira u III prolećni susret menadžera hotelskih domaćinstava – događaj koji je u prostorijama Privredne komore Srbije na Terazijama 15. aprila 2014. godine okupio više od stotinu učesnika iz brojnih hotela širom Srbije, ugledne profesore, dugogodišnje konsultante i predstavnike privrede.

Ovaj eminentni skup otvorila je urednica časopisa „Turisitčki Svet“ Ljiljana Rebronja, podsetivši da redakcija ovog stručnog časopisa i Udruženje za ugostiteljstvo i turizam PKS uspešno organizuju, treću godinu zaredom, Prolećne susrete menadžera hotelskih domaćinstava, čija je ovogodišnja tema bila „Hotelsko domaćinstvo u funkciji unapređenja promocije i prodaje“.U ime Privredne komore Srbije, prisutnima se obratio potpredsednik Zdravko Jelušić, koji je istakao veliku važnost turizma i hotelijerstva za privredu, ali i ugled naše zemlje.

- Srbija ima više od 300 hotelskih domaćinstva od čijeg rada u velikoj meri zavisi kakav će utisak o našoj zemlji steći stranci. To jasno ukazuje koliki je značaj branše i potrebu da se stalno edukuju i usavršavaju menadžeri i zaposleni – kazao je Jelušić, izrazivši očekivanje da će novo ministarstvo, u čijoj nadležnosti bude i turizam, uvažiti zahteve turističke privrede, kako bi se još efikasnije razvijala.

Sa ovom konstatcijom složio se i direktor Departmana za postdiplomske studije i međunarodnu saradnju Univerziteta Singidunum prof. dr Slobodan Unković, koji je predočio da turizam našoj zemlji donosi devizni priliv veći od milijardu dolara, i da ova privredna grana stvori između 5 i 6 procenata bruto domaćeg proizvoda, te kao takva, ima veliki potencijal za razvoj i investiranje.

- Turizam se razvija uprkos ekonomskoj krizi, jedna je od naših najboljih izvoznih delatnosti, i u Srbiji zapošljava oko 80.000 radnika. Turizam i hotelijerstvo su ključne poluge ukupnog društveno-ekonomskog razvoja Srbije i samo kvalitetnom uslugom i ponudom možemo da se borimo za tržište, naglasio je Unković i objasnio da je deficit u turizmu sa 200, 300 miliona dolara sveden na 60 miliona dolara u 2013. godini. Potrebne su, kako je ukazao, stimulativne mere za razvoj turizma koje bi obuhvatile fiskalne olakšice, izmenu Zakona o turizmu, zapošljavanje mladih ljudi u hotelima, ali i podsticaje za ulaganja, jer turistička privreda ima veliki potencijal za rast.

Ovom prilikom, sekretar Udruženja za ugostiteljstvo i turizam PKS Dragana Šabić, predstavila je novoosnovanu Grupaciju „Hoteli Srbije“ pri PKS, u okviru koje je formirana i Sekcija menadžera hotelskog domaćinstva, o kojoj je govorila direktorka beogradskog „Euro Garni Hotela“ i potpredsednica Sekcije Jelena Ševo.

U radnom delu programa, o ulozi hotelskog domaćinstva u unapređenju promocije i prodaje hotela govorio je ugledni konsultant i direktor Agencije HT Radomir Samčević, dok je u svojoj prezentaciji direktorka hotela „Holiday Inn Beograd“ Slavica Bogosavljević istakla da je uspešan hotel – čist hotel. Studenti Visoke hotelijerske škole iz Beograda, predvođeni prof. dr Sašom Mašićem, predstavili su svoje istraživanje koje je pokazalo da online imidž beogradskih hotela na sajtovima poput „TripAdvisor“-a, ima veliki uticaj na kvalitet rada hotelskih domaćinstava.

Da hotelsko domaćinstvo nije samo zaduženo za održavanje higijene, nego je i kreator atmosfere u objektu, teza je prof. dr Ljiljane Kosar sa Visoke hotelijerske škole, koju su, na praktičnom primeru dokazale i Jugoslava Nešić – Heđeši, supervizor Sektora smeštaja u vršačkom hotelu „Srbija“, i domaćica „IN Hotela“ Lidija Marinković. O luksuzu i stilu u prostoru govorila je arhitekta Ivana Banović – Đorđević, dok su dobavljači poznatih međunarodnih brendova, kroz živu prezentaciju, skrenuli pažnju učesnicima da je tanka linija između stila i kiča. Ekskluzivni gost i zvezda III prolećnog susreta hotelskih domaćinstava bila je Slavica Squire, osnivač i direktor NLP Instituta u Beogradu, koja je na dinamičan i pristupačan način, prisutnima govorila o „nauci ličnog prosperiteta“, istakavši da je ključ za uspeh u bilo kojoj profesiji i oblasti – univerzalan, i da se zasniva na optimizmu, podršci drugih ljudi, jasnim ciljevima i sposobnostima da stresne situacije transformišemo u povoljne prilike.

A turizam je, zajedno sa hotelijerstvom, najbolji primer kako se nepovoljne ekonomske prilike mogu transformisati u povoljne, što je i zaključak ovog skupa, čiji je moto „Možeš – ako veruješ da možeš“.

 

 

IV Prolećni susreti (2015. godina)

 

Da je veliki broj poslova u hotelijerstvu, naročito u hotelskom domaćinstvu u domenu „nemoguće misije“ – bila je osnovna teza Radomira Samčevića, direktora Agencije HT u uvodnom predavanju na IV susretu menadžera hotelskih domaćinstava, pod provokativnim nazivom „Hotelijeri u nemogućoj misiji“, koji je održan u petak, 15. maja 2015. u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji Redakcije časopisa „Turistički Svet“, Udruženja „Ambasadori dobre usluge“ i Udruženja za turizam Privredne komore Srbije.

Četvrti prolećni susret menadžera hotelskih domaćinstava otvorila je Dragana Šabić – sekretar Udruženja za turizam PKS, koja je iznela podatak da u Srbiji trenutno posluje više od 350 registrovanih hotela, sa ukupno 17.000 smeštajnih jedinica, što govori o ozbiljnoj potrebi za edukovanim kadrovima u hotelskom domaćinstvu i njihovom snažnijem organizovanju. U vezi s tim, Jelena Ševo, potpredsednica Sekcije menadžera hotelskih domaćinstava u Grupaciji „Hoteli Srbije“ pri PKS, podsetila je da ova grupacija, koja je organizator Susreta, obeležava 10 godina od osnivanja i da je tokom tog vremena značajno unapređen status profesije.

Da su za dobar utisak gostiju zaslužni svi zaposleni u hotelu, a naročito hotelsko domaćinstvo, čiji je posao jedan od najtežih u hotelijerstvu, nagrada za njega neadekvatna, a loši rezultati brzo vidljivi, podsetio je u pozdravnom obraćanju Dragan Todorović, direktor hotela „Izvor“ u Aranđelovcu i predsednik Grupacije „Hoteli Srbije“.

Ovu konstataciju podržala je i Ljiljana Rebronja, urednica časopisa „Turistički Svet“ i izvršni direktor Susreta, naglasivši da hotel može da funkcioniše i bez restorana i wellness centra, ali ne i bez smeštajnog dela o kojem, između ostalog, brine upravo personal hotelskog domaćinstva.

Kako da im se olakša posao i daju konkretna rešenja problema koji su po njihovom mišljenju ili dosadašnjem iskustvu u hotelskom domaćinstvu u domenu – nerešivog, pa samim tim  „nemoguća misija“, bila je upravo i glavna ideja organizatora IV prolećnog susreta.

To je bila prilika da dobavljači odgovore na izazov i predstave nove ili unapređene proizvode, nove programe, usluge… ili nove načine za uštede (ali ne nauštrb kvaliteta!) – koji predstavljaju rešenje za ono što je za hotelijere “nemoguća misija”! Taj zadatak su uspešno obavile kompanije „Austrochem“, „Beotim“ i „Duni“ iz Beograda, „Stotex“ iz Starih Banovaca i „P&F“ iz Lučana.

Ove godine, učesnici su takođe imali priliku da od uglednih predavača saznaju više na temu stila, dizajna enterijera, novih trendova… Prof. dr Ljiljana Kosar bavila se na zanimljiv način temom kiča i kempa u dizajniranju ambijenta hotela, arhitekta Ivana Banović Đorđević – organizacijom hotelske sobe i njenim instant preuređenjem, a specijalni gost IV susreta stilista Ašok Murti, govorio je o usaglašavanju stila hotela i izgleda zaposlenih, uključujući nove trendove u uređenju.

Bila je to jedna bogata, interaktivna i po svojim efektima izuzetno korisna priča u kojoj su jednako uživali i hotelijeri i učesnici IV susreta menadžera hotelskih domaćinstava Srbije, dokazavši još jednom da ništa nije nemoguće i da je ova hotelska misija – uspešno obavljena!