Konferencija o bezbednosti

Konferencija o bezbednosti

Bezbednost je posao svih nas, poruka je Konferencije o bezbednosti u ugostiteljskim objektima, koja je na temu "Visoki standardi bezbednosti – zaštitni znak kvaliteta" održana 17. aprila 2013. godine u "Hotelu JAT Slavija" u Beogradu. Konferenciju, koja je okupila više od stotinu učesnika, organizovali su Redakcija časopisa za savremeno hotelijerstvo i turizam "Turistički Svet" i Agencija specijalizovana za poslove bezbednosnog menadžmenta "Alansa inženjering", uz stručnu podršku MUP-a Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu – Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstva finansija i privrede.

Konferenciju je otvorio tadašnji državni sekretar u MUP-u Srbije Miodrag Miljković, naglasivši važnost bezbednosti za razvoj turizma Srbije, koja treba da postane naša korporativna prednost i emeritus prof. dr Slobodan Unković sa Univerziteta Singidunum, koji je u uvodnom izlaganju istakao da je u svetu sve više turista, pa samim tim raste i potreba za većom brigom o bezbednosti više od 11 milijardi putnika.

Eminentni predavači na konferenciji bili su: Predrag Marić načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Branko Miladinović otac nastradale novinarke Delta televizije, Stojan Arizanović, pomoćnik ministra u Sektoru turističke inspekcije u Ministarstvu finansija i privrede, Vera Božić-Trefalt, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada i socijalne politike, prof. dr Milovan Vidaković, predsednik DITUR-a, doc. dr Goran Mandić sa beogradskog Fakulteta bezbednosti, direktor "Hotela Grand" na Kopaoniku Goran Stefanović, spec. Saše Kuzmanović, direktor "Alansa inženjeringa"; dr Radenko Rajić – profesor na Visokoj inženjerskoj školi "Tehnikum Taurunum" iz Zemuna, Vesna Vlatković, marketing & PR menadžer “A hotela”; Rade Samčević, vlasnik konsalting Agence HT i Dušan Radovanović, vlasnika agencije "VIP Security", kao i od drugi kompetentni ljudi, poput Mirka Gavrilovića, menadžera za sertifikaciju kompanije SGS Beograd.

Sa ove konferencije pokrenuti su predlozi koji bi trebalo da iniciraju ozbiljne promene u oblasti bezbednosti, pre svega, u hotelskim objektima.

- Poruka Konferencije o bezbednosti u ugostiteljskim objektima je: da se nikada ne desi ono što se desilo u hotelu "Putnik", kafeu "Laundž", klubu "Kontrast", hotelu "Grand", restoranu "Central park", i mnogim drugim ugostiteljskim objektima širom zemlje. Ideja je bila da se i na ovaj način istakne značaj bezbednosti za turističku industriju i potrebe da se na tome radi preventivno. Ovo je ogromna tema koju smo na Konferenciji samo načeli, i kojoj ćemo se, uz pomoć resornih ministarstava, uglednih stručnjaka i kompanija koje se ozbiljno bave pitanjem bezbednosti - posvetiti tokom čitave godine. Nadamo se da će Redakcija časopisa "Turistički Svet", kao društveno odgovorna redakcija, na taj način dati svoj medijski doprinos ovoj važnoj temi za turizam, jer naš stav je da nije na novinarima samo da izveštavaju o dešavanjima, nego i da, podižući društvenu svest ljudi, doprinose da se ružni događaji ne ponavljaju! – rekla je po završetku Konferencije Ljiljana Rebronja, urednica časopisa "Turistički Svet", u ime organizatora Konferencije.