Investiciona konferencija

Investiciona konferencija

U prepunoj sali 3 Kongresnog centra „Master“, prvog dana Međunarodnog sajma turizma u Novom Sadu, 3. oktobra 2013. godine, održana je konferencija „Upravljanje investicionom reputacijom u turizmu“, na kojoj su predstavljeni najbolji projekti u turizmu. Pod sloganom "Za najperspektivnije gradove i opštine u turističkoj Srbiji", konferenciju je organizovala Redakcija časopisa za savremeno hotelijerstvo & turizam „Turistički Svet“, uz podršku Stalne konferencije gradova i opština Srbije, a u saradnji sa SACEN International-om.

I organizatori i ugledni učesnici konferencije iz državnih institucija, obrazovanja i privrede, poput Miroslava Vasina, pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, i prof. dr Slobodana Unkovića, uglednog profesora emeritusa Univerziteta Singidunum, složili su se da je turizam budućnost i strateška privredna grana naše zemlje, ali isto tako i da je krajnje vreme da država posveti veću pažnju ovoj važnoj delatnosti.

Govoreći o investicionim potencijalima lokalne samouprave u Srbiji, Slađana Grujić iz Stalne konferencije gradova i opština, istakla je da je položaj lokalne samouprave ugrožen još od 2012. godine, kada je ukinuta firmarina i taksa za registraciju, a najavljeno smanjenje poreza na zarade, po njenoj proceni, dodatno će ugroziti lokalne budžete, jer porez na zarade predstavlja najveći pojedinačni prihod lokalne samouprave i za neke lokalne budžete čini i do 50% prihoda.

Da je dijaspora zainteresovana za ulaganje u Srbiju, potvrdio je Vukman Krivokuća, pomoćnik direktora Kancelarije za saradnju s dijasporom, otkrivši da su politička stabilnost, pravna sigurnost i podrška banaka ključne stavke za dolazak investitora, a negativne okolnosti su birokratija, korupcija na svim nivoima i nezavidna infrastruktura.

Na konferenciji posvećenoj najboljim projektima u turizmu, opštine širom Srbije predstavile su svoje potencijale. Apatin, Bečej i Vrnjačka Banja promovisali su buduće akva parkove, opština Surčin – mini marinu na Dunavu, Kladovo – rekonstrukciju tvrđave Fetislam, Kraljevo – budući Kraljevgrad, Kragujevac – master plan održivog razvoja planine Rudnik, Raška – Jošaničku Banju, a Brus projekte za razvoj banjskog, planinskog i ruralnog turizma.

O upravljanju investicionom reputacijom u turizmu govorio je osnivač i direktor „Diaspora Group“ Miša Ćirić, dok je Biljana Marčeta, osnivač i direktor TA „Magelan“, prisutnima predočila da je receptivni turizam baza za potencijalne investitore.

Specijalno za ovu priliku, Redakcija časopisa „Turistički Svet“ izdala je novo, tematsko izdanje časopisa, pod nazivom: Investicioni izazovi u turizmu: DOBRO DOŠLI U SRBIJU – na srpskom i engleskom jeziku, posvećeno turističkim i investicionim potencijalima Srbije o kojima govori 24 prvih ljudi gradova i opština Srbije.

- Duboko verujući da se preko turizma šalje najbolja pozivnica investitorima, otvorili smo stranice „Turističkog Sveta“ za gradove i opštine u Srbiji u kojima je turizam među prvim pozicijama u njihovim strategijama razvoja i pozvali gradonačelnike i predsednike opština da predstave turisitčke potencijale, ali i prostore za investiranje i konkretne projekte za koje traže investitore. Pritom, ne zaboravivši ni ugledne privrednike, ni predstavnike obrazovnih institucija, jer su svi oni nosioci i kreatori vizije razvoja – poručila je urednica časopisa „Turistički Svet“ Ljiljana Rebronja, koja je inicijator i organizator ove uspešne konferencije.