Neobični običaji i zakoni širom planete

13. Januar 2015
Neobični običaji i zakoni širom planete
Neobični običaji i zakoni širom planete

Kulture, običaji i zakoni variraju od zemlje do zemlje. Ako otputujete u neku zemlju, nije na odmet da se raspitate o kulturi naroda sa kojima ćete provesti izvesno vreme. U suprotnom, možete se naći u neprijatnoj situaciji zbog nesporazuma koji eventualno proizilazi iz nerazumevanja ili neznanja. Zato je Portal mladi napravio ovu malu listu koja bi vam mogla biti od velike pomoći na sledećem putovanju.

Evo nekoliko korisnih informacija:

Ako putujete u Tursku da posetite prijatelje, trebalo bi da se izujete pred vratima. Ukoliko to ne učinite smatraće da ne poštujete njihov dom. Obavezno ćete biti posluženi kafom. Uz kafu Turci služe i čašu vode. Ukoliko prvo popijete vodu daćete im do znanja da ste gladni, pa će vas poslužiti ukusnim domaćim specijalitetima.

U Italiji će vas gledati popreko ukoliko naručite espreso u večernjim satima. Nemojte se začuditi ako razgovaraju sa vama povišenim tonom i mlataraju rukama, to je samo poznati veseli duh po kojem su Italijani poznati širom sveta.

U Norveškoj nemojte odmotavati cvece iz papira kada vam ga poklone, a Rusima nikada ne poklanjajte paran broj cvetova.

U Portugalu nemojte nikako urinirati u okeanu. Tamo je to zakonom zabranjeno.

U Burmi je i dan danas zabranjen internet. Ukoliko ste zavisnik od korišćenja društvenih mreža, možete biti kažnjeni zatvorom.

U Libanu je zakonom dozvoljeno muškarcima da imaju seksualne odnose sa životinjama! Mala začkoljica, muškarac može imati intimne odnose samo sa životinjama ženskog pola, ukoliko ga uhvate na delu sa životinjom muškog pola, sledi smrtna kazna.Francuzi veoma poštuju svog vojskovođu koji je osvojio veliki deo Evrope, Napoleona Bonapartu. Stoga je zabranjeno, i smatra se uvredom, dati svinji ime Napoleon. Poznati roman Džordža Orvela „Životinjska farma“ poznat je po prasetu Napoleonu, ali u Francuskoj nećete naići na ovakav prevod. Umesto sa Napoleon, prase se oslovljava sa Cezar. Danas većina Francuza ovaj zakon smatra šalom, retko ko i zna za njega.

U Kinu nemojte nositi i ne smete koristiti sprejeve i kapi za nos i sinuse koji u sebi sadrže pseudoephedrine. Njihovo korišćenje je zabranjeno strogim Zakonima protiv stimulantivnih droga. Običaj je da se ne poklanjaju satovi, cveće ili sandale, jer Kinezi ove predmete povezuju sa smrću.

Ukoliko budete hranili golubove po trgovima i parkovima San Franciska prekršićete njihov zakon i možete čak biti privedeni u policijsku stanicu. Isti zakon na snazi je i u Veneciji.

Ukoliko putujete sa voljenom osobom u Arapske Emirate ne pokazujte izlive nežnosti u javnosti. Njihov zakon zabranjuje držanje za ruke, grljenje ili ljubljenje na javnim mestima. Mnogi turisti su tokom godina bili uhapšni upravo zbog ovih stvari.

Tajlanđani gaje duboko poštovanje prema svom kralju. Kraljev lik se nalazi na tajlandskim monetama tako da, ukoliko na ulici naiđete na neku, pazite da ne stanete na nju već se sagnite i pokupite je. Gaženje kraljevskog lika velika je uvreda, a možete biti i uhapšeni.

U Singapuru je nepristojno žvakati žvaku na javnom mestu. Osim što je nepristojno, ilegalno je.

Izvor: Portalmladi

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Konkurs za preduzetničke ideje u turizmu
21. Oktobar 2019
Udruženje "Srbija za mlade" realizuje projekat pod nazivom "Akademija...
Turizam
Zlatibor: Radovi na gondoli u završnoj fazi
21. Oktobar 2019
Na međustanici Gold gondole, pored Ribničkog jezera radovi na postavljanju ankera su u punom...
Turizam
Eurowings uvodi letove od Štutgarta ka Beogradu
21. Oktobar 2019
Avio-kompanija Eurowings se vraća u Beograd 21. maja 2020, skoro dve nedelje ranije nego...
Turizam
Počinje konkurs za najbolju fotografiju Srbije 2019.
21. Oktobar 2019
U organizaciji Turističke organizacije Srbije počinje veliki nagradni foto-konkurs...