Neobične turističke atrakcije

17. April 2015
Neobične turističke atrakcije
Neobične turističke atrakcije
Neobične turističke atrakcije
Neobične turističke atrakcije

Crvena zemlja u Kini

Ova pre svega prirodna atrakcija nalazi se na oko 850 metara iznad mora severo-istočno od Kunminga, glavnog grada kineske provincije Juna. Razlozi zašto ovog rariteta nema na turističkoj karti Kine jestu udaljenost i nedostatak infrastrukture i kapaciteta za smeštaj.

Za predivne nijanse boje zemlje zaslužni su oksid gvožđa i pojedini minerali, koji su vremenom učinili zemlju neobično crvenkasto braon. Svaki delić planina i bregova je obrađen, uzrokujući zanimljiv šareni izgled, ali nažalost i eroziju zemljišta, što dovodi u pitanje opstanak ovog rariteta prirode. Atraktivne boje potiču od gajenja krompira, ovasa, uljane repice, raznog cvetnog povrća neverovatnih boja, odnosno svaka porodica gaji ono što želi. Kada se obavi žetva, zemlja se okopava i tada se sve boje stapaju u crvenu.

Opasna tura

Najopasnija turistička tura na svetu naziva se Huasan i nalazi se u blizini velikog Kineskog zida, sa spoljašnje granice carstva. Oni najhrabriji koji se nađu na ovoj turi zapravo su krenuli ka manastiru Sjuankun, izgrađenog pre više od 1400 godina i podseća na obešenu stenu za koji je zakačena ogrlica ili lastavičije gnezdo. Turiste koji stignu do manastira čeka još jedno iznenađenje, ili bolje reći izazov. Ukoliko želite da obiđete ceo manastirski kompleks, moraćete da prelazite dva mostića koja su pričvršćena za stenu i sa koji se pruža vrtoglav pogled na ambis između stena.

Vrata pakla

Usred pustinje Karakoma, u blizini sela Darvaza u Turkmenistanu, nalazi se rupa zvana “Vrata pakla”, prečnika oko sto metara i dubine više od dvadeset metara, u kojoj gori vatra već desetinama godina. Rupa Darvaza nije delo prirode već je posledica nesreće u sovjetskom rudniku čija je eksploatacija počela sredinom prošlog veka. Bušenje koje se odigralo 1971. godine izazvalo je urušavanje podzemne pećine, otkrivajući tako ogromnu duboku rupu iz koje su isticale ogromne količine toksičnog gasa. Da bi eliminisali ovaj toksični gas, geolozi su odlučili da ga zapale, ali su grubo potcenili dimenzije šupljine. Gas koji je trebao da izgori za nekoliko nedelja, gori neprekidno od 1971. godine. Nije poznato koliko dugo će “Vrata pakla” još goreti, a turisti uprkos tome što se Darvaza nalazi u teško pristupačnom regionu, dolaze u velikom broju da posmatraju ovaj fascinantni fenomen, čija poseta zbog  intenzivna toplote i nepodnošljive temperature koja dolazi iz kratera, ne sme biti duži od par minuta.

Vikend na jezeru

U mestašcu Amatciems, smeštenom 80 km od Rige, letonske prestonice, nema asfaltiranih puteva. Mesto za gradnju kuće i njen izgled se pomno biraju kako bi se uklopila u već postojeći pejzaž. Amatciems ima vlastite rezerve pitke vode – bare, jezera i potoke i svaka kuća ima svoj deo šume i prirodni rezervoar slatke vode. Svako ko se nađe u ovom selu imaće priliku da vidi jelene, srne, lisice, razne ptice i druge životinje koje se slobodno kreću ovim području, ali i da uživa u šetnji šumom, u potrazi za šumskim plodovima ili gljivama koje rastu svuda uokolo. Život u skladu s prirodom je jedinstveni projekat, remekdelo vrhunskog ekologa, Aivarsa Zvirbulisa, koji smatra da je gradski život gubitak vremena. Mnogi ugledni arhitekti već sad nazivaju Amatciems spomenikom kulture budućnosti.

Marija Obradović

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Uskoro konkurs za novinarske nagrade “Biljana Bosnić Ognjenović”
11. Decembar 2019
U znak sećanja na Biljanu Bosnić Ognjenović, novinarku časopisa Turistički Svet, Biljanina...
Turizam
Dodeljen Turistički cvet najboljima u turizmu Srbije
11. Decembar 2019
Turistička organizacija Srbije dodelila je danas u Klubu poslanika u Beogradu najviša...
Turizam
Prvi
11. Decembar 2019
Ljubitelji selfi fotografija dobili su svoju malu oazu. Danas se otvara prvi "Selfi...
Turizam
Herceg Novi: Bogat muzički program za novogodišnje praznike
11. Decembar 2019
Herceg Novi priprema zabavani zanimljiv više dnevni muzički program sa bogatim pratećim...