U susret „Raškim duhovnim svečanostima“

04. Jul 2017
Foto: Marko Vukašinović
Foto: Marko Vukašinović

U iščekivanju manifestacije Raške duhovne svečanosti, 24. po redu, koja će se održati od 15. do 19. avgusta, kao uvodni deo programa u manifestaciju pod nazivom „U susret svečanostima“, u subotu 1. jula u bašti Doma kulture u Raški održan je koncert Ane Štajdohar. Građani su imali prilike da uživaju u toploj letnjoj večeri uz zvuke saksofona i odličnom repertoaru pesama.

Raške duhovne svečanosti s kraljevskim pečatom

Već 23 godine turistički poslenici Raške, okupljeni oko jedinstvenog kulturološkog projekta Raške duhovne svečanosti, promovišu najviše kulturne, naučne i umetničke vrednosti, stvarajući svake godine još atraktivnije, bogatije i za turizam zemlje dragocenije programe. Razumevajući odavno ono što je profesor Greg Ričards istakao govoreći o kulturnom turizmu kao jednoj od najpoželjnijih razvojnih mogućnosti u zemljama i regijama širom sveta, u Raškoj je osmišljena kulturna manifestacija, koja je uz kulturno nasleđe postala veoma dobar način da grad stvori identitet i da se razvija.

Originalan koncept, kvalitetni učesnici i raznovrsni sadržaji, učinili su da Raške duhovne svečanosti postanu jedna od najzanimljivijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja je za više od dve decenije, na više od 300 programa, okupila više od 1.000 učesnika i više od 50.000 posetilaca. Na taj način manifestacija je postala nezaobilazni deo kulturne i turističke ponude, svojevrsni brend opštine Raška.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ i Turistička organizacija opštine Raška, a generalni pokrovitelj je opština Raška.

Veoma bogato kulturno-istorijsko nasleđe: manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica, Končul, Stari Ras sa Sopoćanima, Đurđevi Stupovi, Petrova crkva i veliki broj crkava i crkvišta, Nacionalni park Kopaonik, Park prirode Golija i Jošanička Banja - daju posebnu težinu i značaj Raškim duhovnim svečanostima i čine jedinstveni kulturno-turistički proizvod ogromnog razvojnog potencijala.

Ove godine obeležava se veliki jubilej: 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog! Manifestacija počinje sredinom jula Međunarodnom likovnom kolonijom „Akademija Jelena Anžujska“, a centralni deo programa Raških duhovnih svečanosti ove će godine trajati od 15. do 19. avgusta. Činiće ga bogat i raznovrstan program za decu, predavanja i tribine iz raznih oblasti kulture i umetnosti, izložbe, koncerti, književni i pozorišni program, a kruna čitavog događaja biće dodela priznanja „Stefan Prvovenčani“ za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Lica intelektualaca Balkana(ca) - izložba fotografija u hotelu Radisson Blu Old Mill
12. Oktobar 2017
U lobiju beogradskog hotela Radisson Blu Old Mill od četvrtka, 19. oktobra 2017. godine, biće...
Razno
Gradonačelnik Rabata u poseti Beogradu
21. Septembar 2017
Povodom 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine...
Razno
BeeShaper za tri godine postao najveća
04. Septembar 2017
Najveća regionalna baza korisnika za internet promociju brendova, BeeShaper startap, proslavlja...
Razno
Biciklijada u Ljuboviji drugog vikenda septembra
01. Septembar 2017
Devetu godinu za redom, drugog vikenda septembra u Ljuboviji organizuje se...