U susret „Raškim duhovnim svečanostima“

04. Jul 2017
Foto: Marko Vukašinović
Foto: Marko Vukašinović

U iščekivanju manifestacije Raške duhovne svečanosti, 24. po redu, koja će se održati od 15. do 19. avgusta, kao uvodni deo programa u manifestaciju pod nazivom „U susret svečanostima“, u subotu 1. jula u bašti Doma kulture u Raški održan je koncert Ane Štajdohar. Građani su imali prilike da uživaju u toploj letnjoj večeri uz zvuke saksofona i odličnom repertoaru pesama.

Raške duhovne svečanosti s kraljevskim pečatom

Već 23 godine turistički poslenici Raške, okupljeni oko jedinstvenog kulturološkog projekta Raške duhovne svečanosti, promovišu najviše kulturne, naučne i umetničke vrednosti, stvarajući svake godine još atraktivnije, bogatije i za turizam zemlje dragocenije programe. Razumevajući odavno ono što je profesor Greg Ričards istakao govoreći o kulturnom turizmu kao jednoj od najpoželjnijih razvojnih mogućnosti u zemljama i regijama širom sveta, u Raškoj je osmišljena kulturna manifestacija, koja je uz kulturno nasleđe postala veoma dobar način da grad stvori identitet i da se razvija.

Originalan koncept, kvalitetni učesnici i raznovrsni sadržaji, učinili su da Raške duhovne svečanosti postanu jedna od najzanimljivijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja je za više od dve decenije, na više od 300 programa, okupila više od 1.000 učesnika i više od 50.000 posetilaca. Na taj način manifestacija je postala nezaobilazni deo kulturne i turističke ponude, svojevrsni brend opštine Raška.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje „Gradac“ i Turistička organizacija opštine Raška, a generalni pokrovitelj je opština Raška.

Veoma bogato kulturno-istorijsko nasleđe: manastiri Gradac, Stara i Nova Pavlica, Končul, Stari Ras sa Sopoćanima, Đurđevi Stupovi, Petrova crkva i veliki broj crkava i crkvišta, Nacionalni park Kopaonik, Park prirode Golija i Jošanička Banja - daju posebnu težinu i značaj Raškim duhovnim svečanostima i čine jedinstveni kulturno-turistički proizvod ogromnog razvojnog potencijala.

Ove godine obeležava se veliki jubilej: 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog! Manifestacija počinje sredinom jula Međunarodnom likovnom kolonijom „Akademija Jelena Anžujska“, a centralni deo programa Raških duhovnih svečanosti ove će godine trajati od 15. do 19. avgusta. Činiće ga bogat i raznovrstan program za decu, predavanja i tribine iz raznih oblasti kulture i umetnosti, izložbe, koncerti, književni i pozorišni program, a kruna čitavog događaja biće dodela priznanja „Stefan Prvovenčani“ za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Promocija knjige
12. Decembar 2017
Društvo prijatelja Alžira i Studentski kulturni centar, organizuju u sredu, 13. decembra...
Razno
Dolce&Gabbana kreirali tijaru za Operski bal u Beču
22. Novembar 2017
Svake godine kompanija Swarovski angažuje nekog međunarodno priznatog dizajnera za izradu...
Razno
Zemlje u kojima je najlakše naći posao
02. Novembar 2017
Prema izveštaju OECD, s obzirom na broj aktivne radne snage, stanovništva i radnih...
Razno
Brojne poznate ličnosti podržale akciju HISBAS
02. Novembar 2017
Udruženje HISBAS (Hidrocefalus i spina bifida Asocijacija Srbije) organizovalo je u beogradskom...