Proglašen EKO automobil godine

30. Mart 2017
Proglašen EKO automobil godine

Na 53. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, u okviru pratećeg programa ove značajne manifestacije, dodeljena su prestižna priznanja za doprinos zaštiti i očuvanju životne sredine.

U nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju ekološki prihvatljivih prevoznih sredstava na tržištu Republike Srbije, agencija Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja i AMSS – Centrom za motorna vozila šestu godinu za redom sprovela je akciju za dodelu posebnih priznanja i izbor automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO automobil godine u Srbiji.

Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma i metodologije ocenjivanja definisani su težinski koeficijenti po stepenu njihovog pojedinačog značaja u pogledu uticaja na životnu sredinu:  potrošnja - 30%, emisije štetnih materija - 30%, mogućnost reciklaže - 20%, buka - 10%, zapremina motora - 5% i snaga - 5%. Prema dobijenim rezultatima, stručni žiri doneo je odluku da od osamnaest automobila kandidata iz najnovije produkcije, titula EKO automobil 2017. godine pripadne modelu Citroen C3 1.6. Hdi.

Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016).

Posebno priznanje dobili su Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd za uvođenje električnih autobusa u javni gradski prevoz i Kompanija "Delta Motors" za uvođenje na tržište automobila na električni pogon.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
Belfis - Prvi sajam rekreacije i fitnesa u septembru u Beogradu
17. Avgust 2017
Pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, a u organizaciji Saveza za rekreaciju i...
Razno
Održano veče Pakistana u Beogradu - Moda kao odraz tradicije i kulture
15. Avgust 2017
Povodom obeležavanja Dana nezavisnosti Islamske Republike Pakistan, ambasador ove zemlje u...
Razno
Beč uvodi „ulice za igru“
14. Avgust 2017
Ulice u kojima će deca imati „pravo prvenstva“ ubuduće će se sve više...
Razno
Čuvena indijska plesačica u Madlenijanumu povodom dva velika jubileja Indije
11. Avgust 2017
Povodom obeležavanja dva velika jubileja, 70 godina nezavisnosti Indije i 70. godišnjice...