Proglašen EKO automobil godine

30. Mart 2017
Proglašen EKO automobil godine

Na 53. Međunarodnom salonu automobila u Beogradu, u okviru pratećeg programa ove značajne manifestacije, dodeljena su prestižna priznanja za doprinos zaštiti i očuvanju životne sredine.

U nastojanju da se doprinese razvoju i unapređenju zaštite životne sredine i očuvanju prirodnih resursa, kroz promociju ekološki prihvatljivih prevoznih sredstava na tržištu Republike Srbije, agencija Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine, Agencijom za bezbednost saobraćaja i AMSS – Centrom za motorna vozila šestu godinu za redom sprovela je akciju za dodelu posebnih priznanja i izbor automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – EKO automobil godine u Srbiji.

Na osnovu Pravilnika i tačno utvrđenih kriterijuma i metodologije ocenjivanja definisani su težinski koeficijenti po stepenu njihovog pojedinačog značaja u pogledu uticaja na životnu sredinu:  potrošnja - 30%, emisije štetnih materija - 30%, mogućnost reciklaže - 20%, buka - 10%, zapremina motora - 5% i snaga - 5%. Prema dobijenim rezultatima, stručni žiri doneo je odluku da od osamnaest automobila kandidata iz najnovije produkcije, titula EKO automobil 2017. godine pripadne modelu Citroen C3 1.6. Hdi.

Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes-Benz GLC 350e 4Matic (2016).

Posebno priznanje dobili su Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd za uvođenje električnih autobusa u javni gradski prevoz i Kompanija "Delta Motors" za uvođenje na tržište automobila na električni pogon.

Komentara (0)

Povezane vesti

Razno
BeeShaper za tri godine postao najveća
04. Septembar 2017
Najveća regionalna baza korisnika za internet promociju brendova, BeeShaper startap, proslavlja...
Razno
Biciklijada u Ljuboviji drugog vikenda septembra
01. Septembar 2017
Devetu godinu za redom, drugog vikenda septembra u Ljuboviji organizuje se...
Razno
Međunarodni
31. Avgust 2017
Gastro–turističko–humanitarna manifestacija "Bean festival" biće održan...
Razno
Najveći teleskop jugoistočne Evrope nalaziće se u Prokuplju
31. Avgust 2017
Do kraja ove godine, ukoliko to vremenske prilike dozvole, biće završen trajni paviljon...