Kako se kotiraju beogradski hoteli na servisima "Booking" i "TripAdvisor"?

18. Februar 2015
Kako se kotiraju beogradski hoteli na servisima 'Booking' i 'TripAdvisor'?
Kako se kotiraju beogradski hoteli na servisima 'Booking' i 'TripAdvisor'?

Onlajn servisi za pronalazak i rezervaciju smeštaja na putovanjima, sa milionima komentara o hotelima i smeštajnim objektima širom sveta, sve se više koriste među putnicima namernicima. Prema podacima Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije (HORES), preko najpopularnijih servisa te vrste, u Srbiju dođe oko 30% gostiju. Da se radi o svetskom trendu i da bi svi hoteli u Srbiji trebalo da budu prisustni na njima, siguran je i Georgi Genov, predsednik HORES-a.

- Izuzetno je važna konstantna prisutnost na ovakvim sajtovima, kao i na društvenim mrežama. Ranije, ukoliko dođe do slabe popunjenosti kapaciteta, hoteli nisu imali mogućnost da direktno reaguju. Sada različitim akcijama mogu da deluju na vreme kako bi povećali svoju popunjenost – objavljuju popuste, i akcijske ponude, sve do onih troškova koji pokrivaju poslovanje – smatra Genov.

Iako je reč o značajnim kanalima prodaje, provizija koju ti servisi uzimaju je velika i ide do 15%, kaže Genov.

- Mi čak razmišljamo i o pokretanju jednog takvog servisa za rezervaciju hotela u Srbiji, kako bi domaći hoteli smanjili troškove.

Znamo li pronaći smeštaj preko servisa

Mnogi, možda, nisu imali iskustva u korišćenju onlajn servisa za pronalazak smeštaja u željenim mestima. Donosimo nekoliko saveta koje korake da pratite na najpopularnjim sajtovima "Booking.com" i "TripAdvisor.com" , te kako izabrati najbolje ponude hotela.

"TripAdvisor.com" je idealno mesto za pronalazak smeštaja, ali ne i zakupa. Reč je o jednom od najpopularnijih servisa gde korisnici ostavljaju komentare i savete o određenim destinacijama, hotelima, restoranima, ali preko koga ne možete napraviti rezervaciju. "TripAdvisor" će vas zato povezati sa parterskim sajtom na kome to možete uraditi na siguran način ("Hotels.com", "Booking.com", "Expedia", "Agoda.com").

S druge strane, "Booking.com" vam nudi sve na jednom mestu, savete korisnika i mogućnost rezervacije. Oba servisa imaju verziju na sprskom jeziku. Lokalizovne verzije "TripAdvisor"-a ima 45 zemalja sveta, a servisa "Booking.com" 63, uključujući i Srbiju.

Nakon što ukucate željenu destinaciju i vreme putovanja, na oba servisa uvek prvo čekirajte kategoriju smeštaja, šta želite da dobijete u njemu, kao i rejting. Hotele možete "filtrirati" po popularnosti, broju zvezdica, ceni smeštaja. Takođe, imate mogućnost da filtrirate hotele prema uslugama koje pružaju, a koje vi smatrate potrebnim. Sajtovi će vam ponuditi one hotele koji su slobodni u traženom periodu. Svaki hotel prate fotografije njegovog spoljašnjeg i unutrašnjeg izgleda, kao i iskustva korisnika koji su boravil u njemu.

"Booking.com" vam ne naplaćuje ništa, a hotel ne uzima nikakav depozit dok zaista ne otputujete. U velikom broju hotela imate mogućnost da besplatno povučete rezervaciju.

Osim hotela, na servisima možete videti i listu znamenitosti grada u koji želite da se zaputite, kao i udaljenost istih od vašeg smeštaja.

Kako su ocenjeni hoteli u Beogradu

Već duži niz godina, "Townhouse 27″ ja najbolje pozicioniran hotel u Beogradu na najpopularnijim servisima "Booking.com" i "TripAdvisor". Na prvom, "Townhouse 27″ je zauzeo visoko prvo mesto sa ocenom 9,7, a prosečna ocena formirana je na osnovu 75 proverenih recenzija. Odmah iza njega, isto ocenjen, je hotel "Constantine the Great", a ocena je dobijena od 34 proverene recenzije.

"Kao kod kuće" glasi ime jedne od recenzija za hotel "Townhouse 27″ na "Booking.com". Korisnici koji su boravili u njemu viskoko su ocenili higijenu, lokaciju i osoblje.

Hoteli sa tri i više zvezdica koji nose ocene iznad 9 na ovom sajtu su i "Square Nine", "Hedonic", "Dedinje", "Zlatnik", "Evropa", "Euro garni hotel", "1000 ruža", "Jump INN" i hotel "Argo".

Na "TripAdvisor"-u hotel "Townhouse 27″ je prvi od ukupno 70 registrovanih hotela. Od 202 komentara, 176 je čekiralo opciju "odlično", a njih 26 "vrlo dobro". I ovde su korisnici najviše zadovljni lokacijom, udobnošću, ljubaznim osobljem i "razumnim cenama". Visoko pozicionirani "Townhouse 27″ prate "Square Nine", "Constantine the Great", zatim "88 rooms", "Growne plaza" i drugi.

U Srbiji se 1.439 smještajnih objekata regstrovalo na "Booking.com", od čega je njih 718 iz Beograda. Na "TripAdvisor"-u se našlo ukupno 399 objekata iz Beograda.

Da li verovati recenzijama?

Prilikom traženja najbolje hotelske ponude na pomenutim servisima, morate se čuvati komentara koji su lažni ili koje postavlja konkurencija, kako bi sebi podigla rejting. Smatra se da su oni uvek ekstremni i preterano visoko ocenjeni, iako servisi funkcionišu tako da uklanjaju komentare koji se ispostave kao lažni.

Osim na broj komentara i visinu ocene, evo na šta još možete obratiti pažnju.

Na "TripAdvisor"-u pogledajte i ko postavlja komentre. Možete da odete na profil svakog korisnika i vidite odakle je, koliko je ukupno recenzija napravio, u kojim gradovima, koliko njih se odnosi na hotele. Korisnici često znaju da postave slike mesta koja su posetili, kao i svoju fotografiju.

"Booking.com" je nešto siromašniji po tom pitanju, pa o korisniku ne možete mnogo da vidite. Zato možete obratiti pažnju na osnovu koliko recenzcija je ocenjen hotel. Takođe, ocene korisnika koji su ostavii određeni komentar, mogle bi biti relevantnije od onih koji ga nemaju.

Izvor: eKapija, Autor: Vedrana Džudža

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Hotel “Fruška gora” u Ležimiru dobio novog vlasnika
05. Decembar 2019
Hotelski kompleks u Ležimiru prodat je kompaniji PH1 invest iz Beške za gotovo 20...
Hotelijerstvo
Ruinirani hotel Mir u Zvonačkoj banji dobio novog vlasnika
02. Decembar 2019
Zvonačka banja nadomak Babušnice, mogla bi uskoro da postane značajna turistička...
Hotelijerstvo
W hotel i W Residences stižu u Beograd
25. Novembar 2019
Kompanija Belgrade Waterfront zvanično je objavila dolazak W Belgrade hotela i prestižnih...
Hotelijerstvo
Noć u hotelu za evro - Uslov da boravak bude onlajn
22. Novembar 2019
Japanski hotel „Biznis rjokan asahi" u gradu Fukuoka ima tarifu za noćenje od 130...