Završen Sajam turizma u Novom Sadu - Novi termin opravdao očekivanja

21. Novembar 2022
Foto: Novosadski sajam
Foto: Novosadski sajam

Na Novosadskom sajmu je od 17. do 19. novembra održan 53. Međunarodni sajam turizma. Novi termin je obećavao nove doživljaje, a sudeći po reakcijama izlagača očekivanja nije izneverio. Brojni su na svojim štandovima organizovali nagradne igre, ali i na svojim društvenim mrežama. Uz dobru gastronomsku ponudu uvek su imali gužvu na štandu. 

Sajam je okupio više od 250 učesnika iz Srbije, Zemlje partnera Crne Gore, iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije. U Hali „Master“ tokom tri dana predstavile su se agencije, organizacije, institucije, poslovna udruženja, turoperateri, hoteli, banje, terme, nacionalni parkovi, osiguravajuće kuće, javna preduzeća, vinarije i destilerije, mali proizvođači hrane i pića…

Zemlja partner Crna Gora je prvenstveno najavljivala aranžmane za zimovanja, dočeke nove godine, ali i prve za letovanja u dobro poznatim primorskim mestima. 

- Vidim da je Sajam ove godine odvojen od Sajam lova i ribolova, što je dobro, jer turizam zahteva da ima svoje mesto i svoju celinu. Posetioce je najviše interesovalo novogodišnji program, povoljnost skijališta i kakva su skijališta u Crnoj Gori. Veliko je interesovanje bilo i za doček Nove Godine koji je tradicionalno poznat kao najbolji u regionu i sve opštine su se potrudile da i ove godine imamo vrhunske izvođače, poznate na prostoru Regiona. Mi smo zadovoljni učešćem na Sajmu - rekla je Ljiljana Čukić - menadžer u Nacionalnoj Turističkoj odrganizaciji Crne Gore.

Pokrajinski sekretarijat za turizam je sva tri dana posebno planirao. Prvi dan je bio iskorišćen za predstavljanje mladih u turizmu, tj obrazovanja u turizmu. Sve srednje stručne škole, fakulteti koji imaju odgovarajuće smerove, kao i srednje škole iz regiona bili su gosti sekreterijata. Drugi dan je bio posvećen regionu i regionalnom povezivanju, a treći šarolikosti Vojvodine, kao i ženskom preduzetništvu i starim zanatima. Kako kažu, više su nego zadovoljni postignutim i ostvarenim ciljevima.

Sajam turizma je podržala i Turistička organizacija Vojvodine.

 - Veoma smo zadovoljni posetom na Sajmu i vladalo je veliko inetersovanje za naš štand. Imali ismo mnogo učesnika, mnogo posetilaca, i preko 10 prezentacija iz raznih lokalnih turističkih organizacija, njihovih turističkih sadržaja, i imali smo našu veliku pres konferenciju koju smo održali povodom drugog izdanja Vojvođanskog ručka, kao i degustaciju jela koja su ušla u ovaj kuvar. Osim gastronomije, posetioci su se zanimali za vinske puteve ali i za duhovna blaga i kulturno nasleđe koje Vojvodina može da pruži, kao sadržaje koje ćemo im ponuditi u narednoj sezoni jesen/zima, kao i o budućim manifestacijam koje će se održati. Možda je malo termin neuobičajen, a možda će biti i dobar potez. Videćemo - navela je Jelena Malešev iz TOV-a.

Dodeljena i priznanja

U Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, na Večeri šampiona, u petak, 18. novembra, uručena su zaslužena priznanja osvojena na ocenjivanju kvaliteta turističko-ugostiteljskih objekata i usluga.

Veliki šampionski pehar, sa titulom Apsolutnog lidera kvaliteta 53. međunarodnog sajma turizma poneo je Hotel „Fruške terme“, Banja Vrdnik - za najviši nivo hotelske usluge. Hotel „Sheraton“ je za razvoj turizma i visokih standarda u hotelijerstvu grada Novog Sada nagrađen Velikim šampionskim peharom. 

Specijalna priznanja Novosadskog sajma pripala su Crnoj Gori Zemlji partneru Sajma turizma, Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, i Gradu Novom Sadu Gradskoj upravi za privredu – za podršku u organizovanju Sajma turizma.

Tokom večeri uručeno je 26 pehara Novosadskog sajma, 8 povelja, 16 plaketa i 3 diplome sa posebnim priznanjem.
Na samom početku svačanosti Balkanska alijansa hotelskih asocijacija BAHA, koju danas čine poslovna udruženja hotelsko ugostiteljske privrede zemalja Regiona, uručila je svoje nagrade – dva priznanja su pripala hotelima, a dve plakete novim ambasadorima turizma.

Izvor: Novosadski sajam

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...