Završen Sajam turizma u Novom Sadu - Novi termin opravdao očekivanja

21. November 2022
Foto: Novosadski sajam
Foto: Novosadski sajam

Na Novosadskom sajmu je od 17. do 19. novembra održan 53. Međunarodni sajam turizma. Novi termin je obećavao nove doživljaje, a sudeći po reakcijama izlagača očekivanja nije izneverio. Brojni su na svojim štandovima organizovali nagradne igre, ali i na svojim društvenim mrežama. Uz dobru gastronomsku ponudu uvek su imali gužvu na štandu. 

Sajam je okupio više od 250 učesnika iz Srbije, Zemlje partnera Crne Gore, iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije. U Hali „Master“ tokom tri dana predstavile su se agencije, organizacije, institucije, poslovna udruženja, turoperateri, hoteli, banje, terme, nacionalni parkovi, osiguravajuće kuće, javna preduzeća, vinarije i destilerije, mali proizvođači hrane i pića…

Zemlja partner Crna Gora je prvenstveno najavljivala aranžmane za zimovanja, dočeke nove godine, ali i prve za letovanja u dobro poznatim primorskim mestima. 

- Vidim da je Sajam ove godine odvojen od Sajam lova i ribolova, što je dobro, jer turizam zahteva da ima svoje mesto i svoju celinu. Posetioce je najviše interesovalo novogodišnji program, povoljnost skijališta i kakva su skijališta u Crnoj Gori. Veliko je interesovanje bilo i za doček Nove Godine koji je tradicionalno poznat kao najbolji u regionu i sve opštine su se potrudile da i ove godine imamo vrhunske izvođače, poznate na prostoru Regiona. Mi smo zadovoljni učešćem na Sajmu - rekla je Ljiljana Čukić - menadžer u Nacionalnoj Turističkoj odrganizaciji Crne Gore.

Pokrajinski sekretarijat za turizam je sva tri dana posebno planirao. Prvi dan je bio iskorišćen za predstavljanje mladih u turizmu, tj obrazovanja u turizmu. Sve srednje stručne škole, fakulteti koji imaju odgovarajuće smerove, kao i srednje škole iz regiona bili su gosti sekreterijata. Drugi dan je bio posvećen regionu i regionalnom povezivanju, a treći šarolikosti Vojvodine, kao i ženskom preduzetništvu i starim zanatima. Kako kažu, više su nego zadovoljni postignutim i ostvarenim ciljevima.

Sajam turizma je podržala i Turistička organizacija Vojvodine.

 - Veoma smo zadovoljni posetom na Sajmu i vladalo je veliko inetersovanje za naš štand. Imali ismo mnogo učesnika, mnogo posetilaca, i preko 10 prezentacija iz raznih lokalnih turističkih organizacija, njihovih turističkih sadržaja, i imali smo našu veliku pres konferenciju koju smo održali povodom drugog izdanja Vojvođanskog ručka, kao i degustaciju jela koja su ušla u ovaj kuvar. Osim gastronomije, posetioci su se zanimali za vinske puteve ali i za duhovna blaga i kulturno nasleđe koje Vojvodina može da pruži, kao sadržaje koje ćemo im ponuditi u narednoj sezoni jesen/zima, kao i o budućim manifestacijam koje će se održati. Možda je malo termin neuobičajen, a možda će biti i dobar potez. Videćemo - navela je Jelena Malešev iz TOV-a.

Dodeljena i priznanja

U Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, na Večeri šampiona, u petak, 18. novembra, uručena su zaslužena priznanja osvojena na ocenjivanju kvaliteta turističko-ugostiteljskih objekata i usluga.

Veliki šampionski pehar, sa titulom Apsolutnog lidera kvaliteta 53. međunarodnog sajma turizma poneo je Hotel „Fruške terme“, Banja Vrdnik - za najviši nivo hotelske usluge. Hotel „Sheraton“ je za razvoj turizma i visokih standarda u hotelijerstvu grada Novog Sada nagrađen Velikim šampionskim peharom. 

Specijalna priznanja Novosadskog sajma pripala su Crnoj Gori Zemlji partneru Sajma turizma, Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, i Gradu Novom Sadu Gradskoj upravi za privredu – za podršku u organizovanju Sajma turizma.

Tokom večeri uručeno je 26 pehara Novosadskog sajma, 8 povelja, 16 plaketa i 3 diplome sa posebnim priznanjem.
Na samom početku svačanosti Balkanska alijansa hotelskih asocijacija BAHA, koju danas čine poslovna udruženja hotelsko ugostiteljske privrede zemalja Regiona, uručila je svoje nagrade – dva priznanja su pripala hotelima, a dve plakete novim ambasadorima turizma.

Comments (0)

Connected news

Fairs
Otvaranje novih tržišta na sajmu EMITT u Istanbulu
11. April 2023
Nakon što je usled zemljotresa koji su pogodili Tursku, jedan od najvećih sajmova...
Fairs
Više od hiljadu izlagača iz celog sveta uživo na najvećem turističkom B2B sajmu u svetu
06. March 2023
Turistička organizacija Srbije (TOS) u periodu od 7. do 9. marta 2023. godine učestvuje na...
Fairs
22. February 2023
Turistička organizacija Srbije će se na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u...
Fairs
Panel diskusija
21. February 2023
U okviru predstojećeg Sajma turizma u Beogradu, kompanija Visit Online d.o.o. uz podršku...