Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca

26. Februar 2024
Foto: Beogradski sajam
Foto: Beogradski sajam

Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA, opravdala je očekivanja posetilaca, učesnika i brojnih turističkih profesionalaca, i nagovestila ulazak u novu eru razvoja turizma, navodi se saopštenju organizatora.

Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca. Od prvog dana sajma vladalo je veliko interesovanje posetilaca, a svakog dana pojedinačno bilo je više posetilaca nego prošle godine. Među posetiocima, ali i izlagačima vladala je festivalska atmosfera koja je odražavala zadovoljstvo, inspiraciju i dobru energiju pod kupolama Beogradskog sajma.

Ovogodišnji događaj beleži i rekordan broj poslovnih susreta u programu b2b, preko 500 održanih sastanaka organizovanih u saradnji Privredne komore Srbije, Beogradskog sajma i Evropske mreže preduzetništva. Ovaj program privukao je veliki broj učesnika iz različitih sektora turizma, a izvanredan rezultat je snažan indikator potencijala za dalji razvoj saradnje i partnerstava u turističkom sektoru.

Pod sloganom „Avantura počinje ovde!“ u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4 predstavljena je celokupna turistička privreda, noviteti i trendovi u turističkom, hotelskom i ugostiteljskom biznisu, a okupljeni su svi renomirani domaći i strani učesnici, instutucije, kompanije, stručnjaci, kao i veliki broj zainteresovanih posetilaca, zaljubljenika u putovanja.

Na Sajmu turizma učestvovalo je preko 400 izlagača, turističkih agencija, organizacija i hotela iz više od 27 zemalja.

Grčka, zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma, izazvala je očekivano veliko interesovanje posetilaca kao ubedljivo najtraženije tržište za građane Srbije koji letuju u inostranstvu. Prvi put na sajmu nastupili su Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija, Libija, a zemlje koje su se vratile i ponovo učestvovale su ostrva Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Popularne i omiljene destinacije kontinuirano prisutne na sajmu bile su tu i ove godine: Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Kamerun, Gabon, Namibija i Kipar.

Moderan evropski sajam sa biznis orijentacijom, Sajam turizma u Beogradu ostao je centralni godišnji događaj gde se prezentuju razvojni planovi, vredne investicije i kapitalni projekti, potpisuju sporazumi i protokoli o saradnji.

Hala 4 Beogradskog sajma i ove godine bila je hala Srbije, a interesovanje koje je vladalo za domaće destinacije nagoveštava uspešnu turističku godinu.

Turistička organizacija Srbije (TOS) nastupila je pod sloganom „SRBIJA. Doživi!“ (eng. „Experience! SERBIA“). Posebnu pažnju posvetila je promociji dve nove publikacije “Moj Dunav” i “Uporišta duhovnosti”, uz težnju da se pokaže bogatstvo raznolikosti Srbije. Uz niz različitih atrakcija, primenom virtuelne inteligencije i novih trendova, ali i predstavljanja starih zanata, kroz različite aktivacije, svaki posetilac mogao je da ponese uspomenu sa Sajma turizma, kao podsetnik gde će putovati u Srbiji ove godine.

Turistička organizacija Beograda (TOB) promovisala je ukupnu turističku ponudu srpske prestonice i sadržaje koje nudi svih 17 beogradskih opština, a tokom sajma potpisan je protokol o saradnji sa preduzećem “EXPO 2027”.

U paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u hali 1, Vojvodina, kao turistička destinacija, predstavljena je kroz tematske celine vino, hrana i manifestacije koje se tokom godine održavaju. „Vinska ulica“ okupila je istaknute vinarije i proizvođače vina i grožđa iz fruškogorskog vinogorja i drugih vinskih regija AP Vojvodine.

Zapažen nastup i veliko interesovanje posetilaca bilo je na štandu Turističke organizacije Zlatibor, koja je ove godine prvi put samostalno organizovala sajamski nastup.

Paralelno sa Sajmom turizma u halama 2A i 2C Beogradskog sajma uspešno je održan i 19. Međunarodni
sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA, koji je ispratio pozitivan trend i rad u HORECA sektoru i hotelskoj i ugostiteljskoj industriji danas, koja je jedna od najdinamičnijih i najrasprostranjenijih industrija u svetu.

Pod sloganom „Poslužite se“ sajam je okupio brojne domaće i inostrane kompanije iz najrazličitijih oblasti vezanih za ugostiteljske delatnosti, koje svaku turističku ponudu dižu na viši nivo – proizvodnja, distribucija i prodaja hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, oprema za kuhinje, restorane i barove, kao i uslužne delatnosti, IT rešenja i nove mogućnosti efikasnijeg poslovanja, snabdevanja i funkcionisanja ugostiteljskih objekata.

Interaktivne prezentacije na štandovima, demonstracije ugostiteljskih veština, pravljenje sladoleda i koktela uživo na najmodernijoj opremi i degustacija proizvoda, i ove godine privukli su pažnju publike i stručne javnosti.

Beograd je tokom četiri sajamska dana bio turistički centar sveta i grad kosmopolitskog duha, što je uz brojne prateće događaje, promocije, prezentacije i konferencije rezultiralo velikom pažnjom javnosti i predstavnika medija, gde je Sajam turizma bio jedna od ključnih tema. Akreditovano je oko 1000 novinara iz dvadesetak zemalja.

Na ovoj uspešnoj velikoj turističkoj sajamskoj manifestaciji bili smo svedoci inspirativnih putovanja, inovativnih ideja i nezaboravnih iskustava. Kroz raznovrsnost ponude i bogatstvo destinacija, jasno je da putovanja imaju moć da nas povežu, obogate i inspirišu.

Sveukupno, uspeh Sajma turizma ogleda se ne samo u broju posetilaca i izlagača, već i u dubini veza koje su stvorene tokom događaja, a koje su zalog za budućnost i naredno izdanje sajma.

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...
Sajmovi
Utisci sa 54. sajma turizma u Novom Sadu
05. Decembar 2023
Međunarodni sajam turizma, koji je na Novosadskom sajmu održan od 30. novembra do 2. decembra,...