Sajam turizma u Beogradu obišlo skoro 75.000 posetilaca

28. Februar 2017
Foto: Siniša Živković
Foto: Siniša Živković

Najveću turističko–privrednu manifestaciju u ovom delu Evrope, 39. Međunarodni beogradski sajam turizma, obišlo ga je 74.762 ljudi, što je novi rekord u poseti - navodi se u saopštenju Beogradskog sajma.

Na dan otvaranja, manifestaciju je posetilo 31 odsto više posetilaca u odnosu na prošlu godinu, a u brojkama to je skoro tri hiljade posetilaca više u odnosu na prošlogodišnji prvi dan najveće turističke smotre u regionu, dodaje se u saopštenju.

Kao nosilac razvoja turizma na našim prostorima, manifestacija je na sveobuhvatan način predstavila i sagledala sve aspekte turističke privrede organizujući tradicionalno u isto vreme i Sajam hotelsko - ugostiteljske opreme HORECA OPREMA, Sajam vina BEOWINE, ove godine na većem izlagačkom prostoru i sa većim brojem učesnika i izlagača, kao i Sajam suvenira.

U šest hala Beogradskog sajma više od 1.100 izlagača iz 56 zemalja sveta predstavilo je turističku ponudu, kulturu i običaje, vina i specijalitete.

Potvrda značaja Sajma turizma za ekonomiju i srpsku privredu data je i prepoznata od strane države. Sajam je i ove godine otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a podršku manifestaciji pružio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Premijer Vučić je u dva ekspozea dao značaj turizmu kao važne privredne grane sa multiplikativnim efektom na ekonomiju čitave zemlje. Predstavio je strategiju koja po prvi put definiše 18 destinacija u Srbiji i jasno naznačava da ti potencijali treba da budu iskorišćeni u punom kapacitetu.

Prvi put na Sajmu turizma udruženo su nastupili regioni Ruske Federacije i Kineska Nacionalna turistička agencija sa sedištem u Budimpešti i primarni cilj Srbije u budućnosti biće turističko osvajanje Rusije i Kine. Premijer je naglasio da je Srbija prošle godine imala 13% turista više, te se turizmu kao privrednoj grani sada daje poseban značaj.

Tokom Sajma turizma potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji i sklopljen značajan broj poslovnih dogovora i aranžmana.

Zapažen nastup na sajmu ostvarila je Crna Gora, zemlja partner ovogodišnjeg sajma, a tokom sajma najavljeni su novi projekti koji dodatno učvršćuju inače dobre međudržavne odnose i kvalitetnu ekonomskau saradnju sa Srbijom.

U organizaciji Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore, tokom sajma održan je Forum o unapređenju regionalne saradnje u oblasti turizma. Na skupu je ukazano da su zajednički turistički proizvodi zemalja regiona najbolji način za povećanje broja stranih turista i prepoznatljivosti regiona, a najavljen je i prvi u nizu projekata - formiranje jedinstvene turističke ponude Srbije i Crne Gore sa konkretnim aranžmanima. Zajednički turistički proizvod - sedam različitih programa, obuhvataće programe utemeljene na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dve zemlje.

Sajam turizma pozicionirao je Srbiju kao značajnu turističku destinaciju i jedinstveni kutak Evrope sa velikim prirodnim potencijalima, kulturnim bogatstvom i dragocenim etnološkim nasleđem. Srbija je predstavljena kroz brojne programe i prezentacije kao zemlja pogodna za investicije, poslovne susrete, kongrese i seminare, ali i za obilazak, odmor, rekreaciju i oporavak, sport i adrenalinske avanture, šoping i zabavu.

Turistička organizacija Srbija u hali 4 Beogradskog sajma na najlepši način je posetiocima i inostranim gostima prezentovala ono najbolje i najukusnije sa ovih prostora kroz film „52 vikenda u Srbiji“, mobilnu aplikaciju „Audio vodič kroz Srbiju“, brošuru „52 ukusa Srbije“, redizajniranu Turističku kartu Srbije, kao i Katalog seoskih turističkih domaćinstava.

Turistička organizacija Beograda predstavila je kreativni duh prestonice, city break ponude, festivalska i kongresna dešavanja kao i nove načine razgledanja Beograda - razgledanja iz vazduha - helikopterom.

Sajam je posetiocima pružio jedinstvenu mogućnost da ostvare ekskluzivne sajamske pogodnosti i na vreme bukiraju letnje aranžmane.

Akreditovano je oko 1.000 novinara, među njima i veliki broj iz inostranstva: Ruske Federacije, NR Kine, Irana, Kanade, Australije, Italije, Holandije, Nemačke, Crne Gore, Hrvatske,  Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Rumunije, Republike Srpske...

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Noć ukusa na Đermu
05. Novembar 2019
JKP Gradske pijace i UKUS FEST pripremaju još jednu veliku gastronomsku manifestaciju...
Sajmovi
Dodeljene
23. Oktobar 2019
Redakcija Turističke prizme je još pre 22 godine povela akciju “Za novi kvalitet u...
Sajmovi
Sarajevski festival turizma od 23. do 25. oktobra
14. Oktobar 2019
U periodu od 23. do 25. oktobra 2019. godine, u Sarajevu će biti održan Sarajevski festival...
Sajmovi
”Prezident” dobitnik šampionskog pehara novosadskog sajma turizma
08. Oktobar 2019
U konkurenciji velikog broja najistaknutijih kompanija iz preko 30 zemalja, nagrada...