Sajam turizma u Beogradu obišlo skoro 75.000 posetilaca

28. Februar 2017
Foto: Siniša Živković
Foto: Siniša Živković

Najveću turističko–privrednu manifestaciju u ovom delu Evrope, 39. Međunarodni beogradski sajam turizma, obišlo ga je 74.762 ljudi, što je novi rekord u poseti - navodi se u saopštenju Beogradskog sajma.

Na dan otvaranja, manifestaciju je posetilo 31 odsto više posetilaca u odnosu na prošlu godinu, a u brojkama to je skoro tri hiljade posetilaca više u odnosu na prošlogodišnji prvi dan najveće turističke smotre u regionu, dodaje se u saopštenju.

Kao nosilac razvoja turizma na našim prostorima, manifestacija je na sveobuhvatan način predstavila i sagledala sve aspekte turističke privrede organizujući tradicionalno u isto vreme i Sajam hotelsko - ugostiteljske opreme HORECA OPREMA, Sajam vina BEOWINE, ove godine na većem izlagačkom prostoru i sa većim brojem učesnika i izlagača, kao i Sajam suvenira.

U šest hala Beogradskog sajma više od 1.100 izlagača iz 56 zemalja sveta predstavilo je turističku ponudu, kulturu i običaje, vina i specijalitete.

Potvrda značaja Sajma turizma za ekonomiju i srpsku privredu data je i prepoznata od strane države. Sajam je i ove godine otvorio premijer Srbije Aleksandar Vučić, a podršku manifestaciji pružio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Premijer Vučić je u dva ekspozea dao značaj turizmu kao važne privredne grane sa multiplikativnim efektom na ekonomiju čitave zemlje. Predstavio je strategiju koja po prvi put definiše 18 destinacija u Srbiji i jasno naznačava da ti potencijali treba da budu iskorišćeni u punom kapacitetu.

Prvi put na Sajmu turizma udruženo su nastupili regioni Ruske Federacije i Kineska Nacionalna turistička agencija sa sedištem u Budimpešti i primarni cilj Srbije u budućnosti biće turističko osvajanje Rusije i Kine. Premijer je naglasio da je Srbija prošle godine imala 13% turista više, te se turizmu kao privrednoj grani sada daje poseban značaj.

Tokom Sajma turizma potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji i sklopljen značajan broj poslovnih dogovora i aranžmana.

Zapažen nastup na sajmu ostvarila je Crna Gora, zemlja partner ovogodišnjeg sajma, a tokom sajma najavljeni su novi projekti koji dodatno učvršćuju inače dobre međudržavne odnose i kvalitetnu ekonomskau saradnju sa Srbijom.

U organizaciji Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore, tokom sajma održan je Forum o unapređenju regionalne saradnje u oblasti turizma. Na skupu je ukazano da su zajednički turistički proizvodi zemalja regiona najbolji način za povećanje broja stranih turista i prepoznatljivosti regiona, a najavljen je i prvi u nizu projekata - formiranje jedinstvene turističke ponude Srbije i Crne Gore sa konkretnim aranžmanima. Zajednički turistički proizvod - sedam različitih programa, obuhvataće programe utemeljene na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dve zemlje.

Sajam turizma pozicionirao je Srbiju kao značajnu turističku destinaciju i jedinstveni kutak Evrope sa velikim prirodnim potencijalima, kulturnim bogatstvom i dragocenim etnološkim nasleđem. Srbija je predstavljena kroz brojne programe i prezentacije kao zemlja pogodna za investicije, poslovne susrete, kongrese i seminare, ali i za obilazak, odmor, rekreaciju i oporavak, sport i adrenalinske avanture, šoping i zabavu.

Turistička organizacija Srbija u hali 4 Beogradskog sajma na najlepši način je posetiocima i inostranim gostima prezentovala ono najbolje i najukusnije sa ovih prostora kroz film „52 vikenda u Srbiji“, mobilnu aplikaciju „Audio vodič kroz Srbiju“, brošuru „52 ukusa Srbije“, redizajniranu Turističku kartu Srbije, kao i Katalog seoskih turističkih domaćinstava.

Turistička organizacija Beograda predstavila je kreativni duh prestonice, city break ponude, festivalska i kongresna dešavanja kao i nove načine razgledanja Beograda - razgledanja iz vazduha - helikopterom.

Sajam je posetiocima pružio jedinstvenu mogućnost da ostvare ekskluzivne sajamske pogodnosti i na vreme bukiraju letnje aranžmane.

Akreditovano je oko 1.000 novinara, među njima i veliki broj iz inostranstva: Ruske Federacije, NR Kine, Irana, Kanade, Australije, Italije, Holandije, Nemačke, Crne Gore, Hrvatske,  Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Bugarske, Slovačke, Rumunije, Republike Srpske...

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Otkazan vodeći svetski sajam turizma
03. Mart 2020
ITB Berlin, vodeći svetski putnički i turistički sajam ipak se neće održati kako je...
Sajmovi
Vojvođanska turistička privreda na sajmu turizma u Budimpešti
28. Februar 2020
Privredna komora Vojvodine (PKV), u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i...
Sajmovi
Završen 42. Sajam turizma - Beograd, prestonica turizma
25. Februar 2020
42. izdanje Međunarodnog beogradskog sajma turizma završeno je u fantastičnoj...
Sajmovi
Egipat viđen očima srpskih novinara
24. Februar 2020
U okviru 42. Međunarodnog Sajma turizma u beogradu, u organizaciji ambasade Arapske Republike...