Promovisani Nautički plovni putevi Srbije na sajmu u Dizeldorfu

19. Februar 2020
Promovisani Nautički plovni putevi Srbije na sajmu u Dizeldorfu

Udruženje nautičara "Dunavski propeler" je na 51. sajmu nautike i vodenih sportova "BOOT" (18-20. januar) u Dizeldorfu predstavilo Nautičke plovne puteve Srbije i promovisalo turističku ponudu i privrednike iz Srbije. U krugu paviljona IWI-a (Inland Waterways International) - Svetskog udruženja kontinentalnih vodnih puteva, izlagači iz Srbije imali su čast i priliku da učestvuju i prikažu nautičke resurse i privrednike koji se bave ovom privrednom granom.

IWI paviljon je okupio 11 partnera, 3 poster partnera i IWI udruženje - ukupno 15 izlagača. Veliki uspeh udruženja IWI je da je u okviru paviljona okupio važne agencije kao što su Linssen Boat Holiday, Locaboat, Les Canalous i Le boat koje se bave nautikom u funkciji iznajmljivanja plovila.

Plovila posebno konstruisana za plovidbu na rekama, kanalima i jezerima bila su izložena, prezentirana posetiocima sajma kojima je bilo omogućeno da se konkretno upoznaju sa kvalitetnom ponudom i komforom tih plovila. U okviru IWI paviljona posetioci su se mogli upoznati i sa ponudom agencije Nicolas koja je otvorila novu destinaciju na reci Tisi u Mađarskoj kao i ponuda plovidbe na specifičnim plovilima tipa starih barži i šlepova preuređenih u plovila za rečno kanalsku turističku ponudu.

Zanimljivo je da su se pored već poznatih destinacija kontinentalnog nautičkog turizma u Engleskoj, Irskoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Portugaliji, Italiji, Nemačkoj, Skandinavskim zemaljama i Poljskoj, po prvi put na ovom tržištu pojavile nove destinacije u Kanadi (agencija Le boat), Rusiji (agencija Les Canalous) i Mađarskoj (agencija Locaboat).

Održana je i konferencija "Dan kanala – Day of the Canals". Predavanja 12 predavača pratilo je 92 slušalaca iz 12 zemalja. Na završnoj prezentaciji, koju je prezentirao Rudiger Ditter direktor urbanističkog sektora zelene teritorije grada Lajpciga, povodom organizovanja svetske konferencije kanala i reka koja će se održati u Lajpcigu 20 - 23. septembra 2020. godine Krsta Pašković imao je kratku prezentaciju o nautičkim potencijalima Srbije.

Povod za ovu kratku prezentaciju o Srbiji je bio poziv gradu Lajpcigu da učestvuje na 42. Sajmu nautike u Beogradu, 2-6. aprila 2020. i prezentira verovatno najveći projekat u Evropi o revitalizaciji ugljenih kopova te regije i stvaranja zelene regije. Krsta Pašković ispred udruženja Dunavski propeler i Beogradskog sajma nautike lova i ribolova dao je kratku informacju o mreži vodnih putevima u Srbiji. Učesnicima konferencija i posebnim gostima „Dan kanala – Day of the Canals“ u okviru posebnog promo paketa, uručen je i prospekt o nautičkim potencijalima i plovnim putevima Srbije.



Udruženje Dunavski propeler iz Srbije, zahvaljujući podršci predsedništva udruženja IWI, našlo se među izlagačima na paviljonu IWI-a. Na desetak kvadratnih metara, u granicama mogućnosti, prikazana je nautička karta Srbije, koja je proistekla iz saradnje nautičkih privrednika i turističkih agencija: Turističke organizacije Srbije, Agencije za upravljanje lukama Srbije, Beogradskog sajma, Co.PIMI, TO Kovin, TO Sombor, TO Požarevac, Marine Apatin, Trinity-Atrijum iz Kladova, Dunav trans iz Rama, donatora Petošević, saradnika i prijatelja. Udrženje Dunavski propeler je nastupilo sa suizlagačem, organizatorom regate plovila na električni pogon „Venecia Alliance“.

I ove godine nastup je bio pod sloganom: “A new waterways world to discover” (Novi vodni putevi sveta koje treba otkriti). U toku priprema za ovaj nastup 2020. godine, odštampan je prospekt vodnih puteva Srbije, sa katalogom partnera, donatora i saradnika na engleskom jeziku.

Udruženje IWI je odštampalo zajednički IWI news katalog izlagača na Paviljonu IWI-a u 1.000 primeraka, u kome se nalazi i informacija o nautičkim potencijalima Srbije, koji je deljen posetiocima paviljona. Na štandu su prikazivani filmovi TO Srbije, TO Kovin, kao i filmovi snimljeni tokom regata Reka i Vode Vojvodine, RTS-a - Vode Srbije.

Posetioci štanda Dunavskog propelera iz Holandije, Nemačke, Engleske, Belgije, Austrije, Češke, Italije, Francuske, Španije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pokazali su interesovanje za plovidbu Dunavom do Crnog mora, plovidbom rekama i kanalima Srbije (da li postoje plovila da se iznajme), proizvode firme PIMI (brod-kuća). Posebna su bila pitanja gde je lepo ploviti u Srbiji i da li je bezbedno na putovanju do Crnog mora. Traženi su podaci i za rumunsko-bugarski tok Dunava.

51. Boot Düsseldorf je i ove godine pokazao da je najveći sajam plovila i vodenih sportova u svetu i mesto je gde se kompletna nautička industrija susreće u januaru svake godine. Izlagači izlažu svoje zanimljive inovacije, atraktivne novosti i pomorsku opremu. To je izložba koja se organizuje na 220.000 kvadratnih metara površine u 17 različitih dvorana. Na sajmu je bilo oko 2.000 izlagača iz 74 zemlje, od kojih je 60% bilo izvan Nemačke, uključujući egzotične i idilične ronilačke lokacije, a sve je propratilo 2.100 novinara i reportera i 250.000 posetilaca iz 106 zemlje.

Može se zaključiti da je pojačano interesovanje posetilaca za brodove-kuće (Houseboats) na kontinentalnim destinacijama na vodi. Kontinentalne destinacije bili su još jedno popularno područje na sajmu koje svake godine proširuje oblasti gde se može uživati u plovidbi na rekama, kanalima i jezerima, za šta se zalažu međunarodno udruženje IWI i Dunavski propeler.

Krsta Pašković
u saradnji sa učesnicima sajma 51. “BOOT” iz Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...