Održan 3. Festival testa, testenine i hleba - TESTIVAL #3: GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!

12. Oktobar 2021
Foto: Miodrag Ilić
Foto: Miodrag Ilić

Udruženje TESTIVAL i Dorćol Platz, bili su 9. i 10. oktobra domaćini Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL #3. Tema radionica ovog TESTIVALA #3 bile su VANILICE, koje su još 2015. godine proglašene su za najbolji praznični kolač na svetu.

Na TESTIVALU #3 prodavala su se ali i degustirala mnoga jela, koja se retko pronalaze na našim trpezama. Osim u proizvodima više od 25 izlagača, svi posetioci mogli su da uživaju u zanimljivim radionicama i programu na improvizovanoj bini.
 
Partner TESTIVALA za edukaciju bio je Metro HoReCa centar i Junior Chefs Club, predvođeni dr Milicom Aleksić, menadžerom, i Nebojšom Veselinovićem, šefom kuhinje HoReCa centra. Oni su prikazali svoj visoki profesionalizam, pripremajući razne vrste prhkih testa, a posebno iznenađenje su bila slana prhka testa i slane vanilice. 
 
Održana je i tradicionalna inkluzivna radionica u saradnji sa Savezom udruženja MNRO i Udruženjem Živimo zajedno sa opštine Stari Grad. Mladi učenici su sa velikom pažnjom slušali svog mentora, Dejana Ilića, potpredsednika Udruženja TESTIVAL da bi naučili kako se mese vanilice u četiri koraka.
 
Tanja Vujičić, Tanjini kolači i Milica Bosnić, Savršenilice, otkrile su svoje tajne pravljenja vanilica. Dejan Ilić i Miodrag Ilić, prezentovali su deo kulture ishrane i turističke ponude grada Vranja i Turističke organizacije Vranja, pripremajući samsu, tradicionalnu pitu iz vranjanskog kraja. Turistička organizacija Vranje, bila je specijalni gost TESTIVALA #3.
 
Najposećenija radionica drugog dana TESTIVALA bila je o nudlama, testu sa ukusom Istoka, koju je vodio Dejan Ilić, profesionalni kuvar. On je pripremio dva jela: sa junetinom i sa piletinom, u kojima su osnova bile nudle, pokazujući kako se, korak po korak, prave ovi ukusni specijalitet od testa sa Istoka. 
 
KUD Dimitrije Koturović, zahvaljujući partnerskoj pomoći Folklor magazina, uveličao je svečano otvaranje svojim nastupom: ženska pevačka grupa je otpevala staru šumadijsku pesmu „Idu kola preko polja“, a ansambl narodnih igara se predstavio spletom „Igre iz Šumadije, u koreografji Slobodana Prokića.
 
Domaćin radionica bio je Uroš Bogdanović, autor mnogih radio i multimedijalnih sadržaja, od kojih su mnogi i nagrađivani.
 
Mlekara Šabac je obezbedila poklone prvim posetiocima oba dana, kao i poklon pakete za sve učesnike u radionicama. Wai Wai nudle Srbija su pripremili prigodne poklone svim posetiocima.
 
Pokrovitelj izbora najboljih i dodela nagrada bio je Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu.
 
Dva nezavisna i odvojena žirija, mučila su muku kako da od sjajnih izlagača i proizvoda odaberu najbolje.
 
Titulu NAJBOLJI IZLAGAČ TESTIVALA #3 ponelo je poljoprivredno gazdinstvo Stepanov. Žiri je na dodeli vredne diplome istakao da se PG Stepanov, izdvojio od ostalih, ravnopravnih kandidata, ne samo vrhunskom izradom i kvalitetom svojih proizvoda, već i ulaganjem u razvoj svog brenda.
 
Za najbolji proizvod od testa izabran je proizvod tortelone sa tartufima, izlagača Marco Polo pasta.
 
Za najbolji proizvod „u ljubavi sa testom“ izabran je puter sa dodatkom koncentrovanog crvenog vina bermet, izlagača Nebesa.
 
Posetioci, uglavnom porodice, zadovoljni izlagači, ponosni organizatori iz Udruženja TESTIVAL kao i sjajni šampioni TESTIVALA #3 najavljuju još bolje naredno izdanje. Odlučeno je: tema radionica biće SALČIĆI!
 
Tradicionalno, pokrovitelj ovogodišnjeg TESTIVALA bila je Turistička organizacije Srbije.
Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Međunarodni sajmovi lova i ribolova i ekologije od 28. septembra na Novosadskom sajmu
22. Septembar 2022
Međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije biće održani od srede, 28. septembra do...
Sajmovi
Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“
16. Avgust 2022
Prvi Međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvoreni Balkan“ biće održan na...
Sajmovi
Novosadski sajam na korak do veka: Kako je izgledala prva manifestacija davne 1923. godine?
10. Avgust 2022
Novosadski sajam će u 2023. godini obeležiti 100 godina postojanja, organizovaće i...
Sajmovi
Sajam Dunava u Golupcu od 29. do 31. jula
27. Jul 2022
Već 14 godina Sajam Dunava u Golupcu na najbolji način predstavlja vrednosti i kulturnu...