Održan 3. Festival testa, testenine i hleba - TESTIVAL #3: GDE TESTO DIŠE I MIRIŠE!

12. October 2021
Foto: Miodrag Ilić
Foto: Miodrag Ilić

 Udruženje TESTIVAL i Dorćol Platz, bili su 9. i 10. oktobra domaćini Festivala testa, testenine i hleba TESTIVAL #3. Tema radionica ovog TESTIVALA #3 bile su VANILICE, koje su još 2015. godine proglašene su za najbolji praznični kolač na svetu.

 
Na TESTIVALU #3 prodavala su se ali i degustirala mnoga jela, koja se retko pronalaze na našim trpezama. Osim u proizvodima više od 25 izlagača, svi posetioci mogli su da uživaju u zanimljivim radionicama i programu na improvizovanoj bini.
 
Partner TESTIVALA za edukaciju bio je Metro HoReCa centar i Junior Chefs Club, predvođeni dr Milicom Aleksić, menadžerom, i Nebojšom Veselinovićem, šefom kuhinje HoReCa centra. Oni su prikazali svoj visoki profesionalizam, pripremajući razne vrste prhkih testa, a posebno iznenađenje su bila slana prhka testa i slane vanilice. 
 
Održana je i tradicionalna inkluzivna radionica u saradnji sa Savezom udruženja MNRO i Udruženjem Živimo zajedno sa opštine Stari Grad. Mladi učenici su sa velikom pažnjom slušali svog mentora, Dejana Ilića, potpredsednika Udruženja TESTIVAL da bi naučili kako se mese vanilice u četiri koraka.
 
Tanja Vujičić, Tanjini kolači i Milica Bosnić, Savršenilice, otkrile su svoje tajne pravljenja vanilica. Dejan Ilić i Miodrag Ilić, prezentovali su deo kulture ishrane i turističke ponude grada Vranja i Turističke organizacije Vranja, pripremajući samsu, tradicionalnu pitu iz vranjanskog kraja. Turistička organizacija Vranje, bila je specijalni gost TESTIVALA #3.
 
Najposećenija radionica drugog dana TESTIVALA bila je o nudlama, testu sa ukusom Istoka, koju je vodio Dejan Ilić, profesionalni kuvar. On je pripremio dva jela: sa junetinom i sa piletinom, u kojima su osnova bile nudle, pokazujući kako se, korak po korak, prave ovi ukusni specijalitet od testa sa Istoka. 
 
KUD Dimitrije Koturović, zahvaljujući partnerskoj pomoći Folklor magazina, uveličao je svečano otvaranje svojim nastupom: ženska pevačka grupa je otpevala staru šumadijsku pesmu „Idu kola preko polja“, a ansambl narodnih igara se predstavio spletom „Igre iz Šumadije, u koreografji Slobodana Prokića.
 
Domaćin radionica bio je Uroš Bogdanović, autor mnogih radio i multimedijalnih sadržaja, od kojih su mnogi i nagrađivani.
 
Mlekara Šabac je obezbedila poklone prvim posetiocima oba dana, kao i poklon pakete za sve učesnike u radionicama. Wai Wai nudle Srbija su pripremili prigodne poklone svim posetiocima.
 
Pokrovitelj izbora najboljih i dodela nagrada bio je Fakultet za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu.
 
Dva nezavisna i odvojena žirija, mučila su muku kako da od sjajnih izlagača i proizvoda odaberu najbolje.
 
Titulu NAJBOLJI IZLAGAČ TESTIVALA #3 ponelo je poljoprivredno gazdinstvo Stepanov. Žiri je na dodeli vredne diplome istakao da se PG Stepanov, izdvojio od ostalih, ravnopravnih kandidata, ne samo vrhunskom izradom i kvalitetom svojih proizvoda, već i ulaganjem u razvoj svog brenda.
 
Za najbolji proizvod od testa izabran je proizvod tortelone sa tartufima, izlagača Marco Polo pasta.
 
Za najbolji proizvod „u ljubavi sa testom“ izabran je puter sa dodatkom koncentrovanog crvenog vina bermet, izlagača Nebesa.
 
Posetioci, uglavnom porodice, zadovoljni izlagači, ponosni organizatori iz Udruženja TESTIVAL kao i sjajni šampioni TESTIVALA #3 najavljuju još bolje naredno izdanje. Odlučeno je: tema radionica biće SALČIĆI!
 
Tradicionalno, pokrovitelj ovogodišnjeg TESTIVALA bila je Turistička organizacije Srbije.
Comments (0)

Connected news

Fairs
Utisci sa 54. sajma turizma u Novom Sadu
05. December 2023
Međunarodni sajam turizma, koji je na Novosadskom sajmu održan od 30. novembra do 2. decembra,...
Fairs
Otvoren Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu
01. December 2023
Na Novosadskom sajmu juče je svečano otvoren 54. međunarodni sajam turizma. Okupio je 240...
Fairs
Najavljen kulinarski spektakl u okviru Sajma Wine Vision by Open Balkan u Beogradu
20. September 2023
U okviru ovogodišnjeg vinskog sajma Wine Vision by Open Balkan, od 16. do 19. novembra,...
Fairs
Nikola Lovrić novi direktor Novosadskog sajma
15. September 2023
Na jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora Novosadskog sajma, doneta je odluka da će...