Egipat viđen očima srpskih novinara

24. Februar 2020
Foto: Milica Bosnić
Foto: Milica Bosnić

U okviru 42. Međunarodnog Sajma turizma u beogradu, u organizaciji ambasade Arapske Republike Egipat, na inicijativu ambasadora NJ.E. Amr-a Aljowaily-a, u subotu 22. februara održan okrugli sto na temu: Putopisi, putopisno novinarstvo i turizam: Egipat viđen očima srpskih novinara.

Govornici su predstavili napredak srpske putopisne štampe o Egiptu, počevši od prvog srpskog putopisca koji je dao opis Egipta, Pavla Rađičkog, na početku 19. veka, ali i putopise Sonje Lapatanov o aktivnostima koje je imala sa Egipatskom operom sredinom 20. veka, sve do skorašnjih poseta administrativne prestonice i Velikog egipatskog muzeja. Govornici su ove nove urbanističke i kulturne projekte opisali kao posvećenost Egipta ispunjenju svojih vizija. Oni su predstavili i lepotu egipatskog gostoprimstva i raznovrsnost prirodnog, morskog i kulturnog turizma u Egiptu. Moderator okruglog stola bila je Milena Mihaljčić, urednik BelGuest Magazina, sa učešćem Milice Bosnić, predsednik Fondacije Biljana Bosnić, Milena Božović Manić sa Radia Beograd, Ana Janković,Teodora Miljković i Marko Tadić blogeri i autori na društvenim mrežama, kao i docent Danijel Pavlović sa Fakulteta za turizam i hotelijerski menadžment, Univerzitet Singidunum.

Milica Bosnić je govorila o ciljevima Fondacije, o želji da nastavi Biljinu misiju, da nagrađivanjem podstiče turističko novinarstvo i humanost. Milica je pomenula i gospodina Dušana Milojkova, biciklistu i humanistu koji svojim biciklom osvaja svet i sakuplja novac za pomoć drugima. Sledeća tura koju će voziti biće od Brisela do Moskve. Obilaziće Rotary klubove i sakupljati novac za Dečiju bolnicu u Pančevu. 

- Jako bi volela da pronađemo modalitet i da u toj vožnji od Brisela do Moskve vozi i za Biljanu, odnosno da sakupi određeni novac koji bi kroz našu Fondaciju bio prosleđen dalje, kome je potreban. Ako se ta saradnja ostvari, bila bi to pomoć za neko dete - istakla je Milica Bosnić.

Upućen je i poziv za konkurisanje za novinarske nagrade "Biljana Bosnić Ognjenović", koje će biti dodeljene 21. jula u Ambasadi Egipta. 

- Pozivam sve zainteresovane novinare da putuju, uživaju, pišu o lepotama Srbije i Egipta, da dele, daruju i vole, a pre svega da budu ljudi, jer to je jedina odluka koja samo od nas zavisi - zaključila je Milica Bosnić.

Komentara (0)

Povezane vesti

Sajmovi
Sajam knjiga u Novom Sadu: Besplatan ulaz i popusti do 70 odsto
14. Mart 2024
Premijerna izdanja, atraktivne programe i brojne promocije priprema oko 60 izlagača koji će od...
Sajmovi
Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca
26. Februar 2024
Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i...
Sajmovi
Grčka država-partner na 45. Međunarodnom sajmu turizma
30. Januar 2024
Država-partner na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od...
Sajmovi
45. Sajam turizma od 22. do 25. februara 2024.
15. Januar 2024
Najveći i najposećeniji sajam turizma u regionu – 45. Međunarodni sajam turizma u...