Srpski biznismeni sve više ulažu u poljoprivredu i turizam

30. Decembar 2016
Srpski biznismeni sve više ulažu u poljoprivredu i turizam

Srpski biznismeni poslednjih godina fokusirali su se na ulaganja u poljoprivredu i hotelijerstvo. Među njima su Miodrag Kostić, Miroslav Mišković, Petar Matijević... Od deset kompanija najbogatijih Srba po listi hrvatskog magazina "Forbs", za bar pet jedan od glavnih poslova je neka od poljoprivrednih grana, a bar trojica su zainteresovani za turizam i u poslednje vreme novac plasiraju u kupovinu hotela.

Miroslav Mišković

Jedan od najbogatijih Srba je pre dve godine intenzivirao ulaganja u poljoprivredu, nakon što je prodao Delta Sport, a početkom ove godine i Delta City tržne centre u Beogradu i Podgorici. Delta Agrar poslednjih godina širi poslovanje, i to u sferi voćarstva, povrtarstva, ratarstva, stočarstva i ulaganja u kompanije "Florida Bel", "Danubius" i "Juhor". Adut su mu jabuke, koje uglavnom izvozi, a "Deltin" voćnjak u Čelarevu je je najveći u ovom delu evrope.

Prema podacima s početka godine, Mišković je vlasnik 14.500 hektara zemlje, proizvode godišnje 105.000 svinja, 5.000 junadi i 700 tona ribe.

Druga grana u koju ulaže je hotelijerstvo, u kome njegova kompanija planira da postane regionalni lider. Prvo je u "Crowne Plazu" u Beogradu uloženo oko 25 miliona evra, kasnije su kupili i "Holiday Inn", a u Ljubljani grade "InterContinental". Sada su u potrazi za lokacijama u Albaniji, Makedoniji i Hrvatskoj za dva hotela visoke kategorije.

Miodrag Kostić

Vlasnik "MK grupe" i po "Forbsu" najbogatiji Srbin, već je dugo u prehrambenoj industriji zahvaljujući svojim šećeranama, a ozbiljan je zemljoposednik sa 19.000 hektara zemlje u Srbiji, i 30.000 hektara koje zakupljuje u Ukrajini. Najveći je proizvođač svinja u Srbiji, sa 200.000 svinja godišnje. Najveći deo prerade u "Carnexu".

Druge investicije su uglavnom u hotele, prvenstveno u "MK Mountain Resort" na Kopaoniku, koji se sastoji iz dva hotela i apartmanskog kompleksa. Poseduje i hotel u Beogradu, kao i "Kempinski" u Portorožu. Kupio je nedavno i "Holiday Inn" u Novom Sadu, za koji se priča da će dobiti licencu "InterContinentala". Ima udeo i u budvanskim hotelima (HTP Budvanska rivijera), a sa američkim "Strateksom" (ulagačem u "Dukley" vile na poluostrvu Zavala) planira da uloži i u druge projekte hotelskog turizma u Crnoj Gori.

Petar Matijević

Vlasnik "Industrije mesa Matijević" i najveći proizvođač mesa u Srbiji. Ima 23.000 hektara, a obrađuje još 10.000 u zakupu. Postao je vlasnik 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj. Kako je rekao za "Blic", svoju industriju mesa bi prodao nemačkom Tenisu, a od tog novca kupio bi PKB. I u slučaju prodaje kompanije Nemcima, kako kaže, ostao bi u poljoprivredi. Vlasnik je hotelskog lanca "MAT", u koji spadaju novosadski hoteli "Centar" i "Aleksandar", Turističko naselje Ribarsko ostrvo i hotel "Vojvodina" u Zrenjaninu. Nedavno je kupio zgradu Jugoexporta u strogom centru Beograda, koju planira da pretvori u hotel, a zainteresovan je i za banjski turizam, odnosno kupovinu poznate "Čigote" na Zlatiboru, kao i banje Vrdnik.

Konkurencija sa Bliskog istoka

Moćna konkurencija domaćim biznismenima stiže sa Bliskog istoka, jer su Arapi voljni da deo svog ogromnog bogatstva investiraju u Srbiji i to upravo u poljoprivredu i - banjski turizam.

Al Dahra, kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, trebalo bi da uloži u propale vojvođanske kombinate i u sistem navodnjavanja njiva oko 300 miliona evra.

Da možemo da očekujemo ulaganja sa Bliskog istoka i u srpski velnes turizam, potvrđuje i nekoliko priča o srpskim banjama. Prema poslednjim informacijama koje je doneo predsednik Tomislav Nikolić, katarski šeik i firme iz te zemlje zainteresovani su za privatizaciju srpskih banja.

Investicije u srpske hotele i poljoprivredu najavljene su i iz Emirata, pa su se posle prvog Poslovno-investicionog foruma održanog u Emiratima, mogle čuti ocene da nas oni smatraju poželjnom turističkom destinacijom.

Srpske banje svojevremeno su nuđene i saudijskom princu, pa se na spisku objekata koji su mu nuđeni prilikom prošlogodišnje posete Srbiji, nalaze i Mataruška, Bogutovačka i Ribarska banja, kao i dva hotela u Vrnjačkoj Banji, specijalne bolnice "Čigota" i ona u Novoj Varoši, kao i firma "Romulijana" u Gamzigradskoj banji.

Za talas privatizacije srpskih banja zaintersovani su i domaći biznismeni, pre svih Kostić, Matijević i Filip Zepter.

Izvor: Blic
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Hotelijerstvo
Svetski poznata hotelska grupacija koja uspešno posluje i u Srbiji ulazi na zahtevno tržište Saudijske Arabije
18. April 2024
Jedna od vodećih svetskih hotelskih grupacija, Karisma Hotels & Resorts, koja je nedavno...
Hotelijerstvo
Izabran novi Upravni odbor HORES-a
05. April 2024
U hotelu „Hyatt Regency Belgrade“, u četvrtak, 4. aprila 2024. godine, održana je...
Hotelijerstvo
53. Skupština HORES-a zakazana za 4. april u hotelu Hyatt
03. April 2024
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede HORES održaće 53. Skupštinu 4....
Hotelijerstvo
World Travel Awards: Regent Porto Montenegro sedmi put proglašen vodećim hotelom u Crnoj Gori
19. Mart 2024
Regent Porto Montenegro ponosno objavljuje svoju sedmu pobedu kao vodeći hotel u Crnoj Gori na...